Πέμπτη, 2 Μαΐ
22oC Αθήνα

Κόντρες και αντιδράσεις με το… καλημέρα στην Προκαταρκτική για τη Novartis

Κόντρες και αντιδράσεις με το… καλημέρα στην Προκαταρκτική για τη Novartis
Φωτογραφία Eurokinissi

Πρώτη “μάχη” σήμερα στην Προκαταρκτική Επιτροπή μεταξύ της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των κομμάτων της Αντιπολίτευσης για το πώς θα πρέπει να οργανωθεί η εξέταση της δικογραφίας της Νovartis σε σχέση με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας.

«Όχι» σε νομικίστικα τερτίπια στην Προκαταρκτική Επιτροπή και σε εξελίξεις στο θέμα της Novartis που θα αφήσουν να αιωρείται η λάσπη και η σκευωρία σε βάρος 10 πολιτικών, αλλά αντίθετα να ερευνηθούν τα πάντα, ήταν η απάντηση από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Αντίθετα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος, κατά την τοποθέτησή του, είπε πως θα πρέπει «να κριθεί εάν ο φάκελος της υπόθεσης Novartis θα παραμείνει στην Βουλή ή θα επιστρέψει στην Δικαιοσύνη, καθώς θα πρέπει να εξεταστεί η αρμοδιότητα του «κρίνοντος οργάνου». Και περιόρισε το αντικείμενο της επιτροπής μόνο στο αδίκημα της δωροδοκίας – δωροληψίας υποστηρίζοντας ότι η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να ερευνήσει το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος.

“Πολιτικό παιχνίδι της κυβέρνησης”

Η αναφορά αυτή του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παρασκευόπουλου, προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης λέγοντας πως δικαιώνει τους ισχυρισμούς τους για ένα πολιτικό παιχνίδι της κυβέρνησης που θέλει να κλείσει στο «άρπα κόλλα» την υπόθεση αφήνωντας εκτεθειμένους τους 10 πολιτικούς, που έχουν παραπεμφθεί σε μια ομηρία πολιτικής κατασυκοφάντησής τους.

Η ΝΔ

Ο εισηγητής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, φέρεται να ξεκαθάρισε ότι πρέπει πρώτα να εξετάσουμε και μάλιστα σε βάθος εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα που αναφέρονται στην πρόταση της πλειοψηφίας που ενέκρινε η Ολομέλεια και μετά να δούμε εάν είναι αρμοδιότητα της Βουλή ή όχι να τα εξετάσει.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου υποστήριξε πως δεν νοείται καμία συζήτηση επί της αρμοδιότητας της επιτροπής. Αυτή συστάθηκε με απόφαση της Βουλής και σύμφωνα με τον ΚτΒ έχει πλήρεις αρμοδιότητες να εξετάσει την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων από τα αναφερόμενα πρόσωπα. Η πρόταση της πλειοψηφίας δεν τεκμηριώνει, δεν εξειδικεύει και δεν εξατομικεύει οποιαδήποτε σύνδεση αδικημάτων με πρόσωπα. Αυτό πρέπει να το κάνει η Επιτροπή από την αρχή, καλώντας τα αναφερόμενα πρόσωπα, εξετάζοντας ενδείξεις και συγκροτώντας κατάλογο μαρτύρων. Άρα, πριν μιλήσουμε για παραγραφές, θα μιλήσουμε για τα αδικήματα και την εξατομίκευση των ευθυνών. Διαφορετικά η συζήτηση εξελίσσεται σε παρωδία διαδικασίας».

Το ΚΚΕ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, υποστήριξε πως πρέπει να εξεταστούν όλα από την αρχή σε βάθος και επί της ουσίας και για τα αδικήματα της απιστίας γιατί είναι ο συνθετικός κρίκος και για την δωροδοκία – δωροληψία και για το μαύρο χρήμα. Και σημείωσε ότι εάν δεν γίνει αυτό δεν θα νομιμοποιήσουμε την διαδικασία εκφυλισμού της Επιτροπής. Μίλησε για αντιφατική λογική εκ μέρους της πλειοψηφίας που από την μια να ζητά εξέταση και από την άλλη έρευνα επί διαδικαστικών ζητημάτων.

Το Ποτάμι

Ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, ξεκαθάρισε πως δεν θα δεχθεί η Επιτροπή να προχωρήσει στην αυτοκατάργησή της. Αυτό θα την καθιστούσε ως μεγαλύτερη Επιτροπή λασπωτήριο όλων των εποχών και πρότεινε να κληθούν να καταθέσουν ο Κ. Φρουζής, το διοικητικό συμβούλιο της Novartis και να διαβιβαστούν όλα τα έγγραφα από το FBI.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί και την ερχόμενη Παρασκευή που ορίσθηκε να πραγματοποιηθεί η τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση της Προκαταρκτικής Επιτροπής.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις