Δευτέρα, 29 Απρ.
23oC Αθήνα

“Αγώνας αντοχής” η συνεδρίαση στο Μαξίμου – Πιέσεις να πάρουν πίσω προσλήψεις – Νέα επαφή Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ

Φωτό: Reuters
Φωτό: Reuters

– Πυρετός διαβουλεύσεων σήμερα σε Μαξίμου και Brussels Group
-Δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να έχει νέα συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ την ερχόμενη εβδομάδα
-Κλείνει η “ψαλίδα” σε ΦΠΑ, συντάξεις και ασφαλιστικά ταμεία
-“Οι δανειστές ζητούν να πάρουμε πίσω νομοθετήματα που έχουν περάσει από τη Βουλή, όπως οι προσλήψεις”, αναφέρει κυβερνητική πηγή 

Υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα συνεδρίασε επί 8,5 ωρες στο Μαξίμου η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης, ενώ την ίδια ώρα επικρατεί πυρετός διαβουλεύσεων στο Brussels Group.

Στη συνεδρίαση στο Μαξίμου, συμετείχαν οι Γ. Βαρουφάκης, Γ. Δραγασάκης, Ευκλ. Τσακαλώτος, Γ. Σταθάκης, Σπ. Σαγιάς, Τ. Κορωνάκης και Χρ. Μαντάς.

Λίγο μετά τις επτά είχε αποχωρήσει από το Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ενώ προ ολίγου αποχώρησαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται να έχει νέα επαφή μέσα στην εβδομάδα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, ίσως μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σε δήλωσή της προς την εφημερίδα «Το Βήμα», κυβερνητική πηγή ανέφερε: «Υπάρχει συνολική βελτίωση σε κρίσιμα θέματα, αλλά παραμένουν κενά, τα οποία καταβάλλεται προσπάθεια για να καλυφθούν. Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι οι δανειστές ζητούν να πάρουμε πίσω νομοθετήματα που έχουν περάσει από τη Βουλή, όπως οι προσλήψεις»

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις σήμερα στο Brussels Group

Την ίδια στιγμή φαίνεται γεφυρώνεται το χάσμα μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών σε θέματα ΦΠΑ, συντάξεων και ασφαλιστικών ταμείων που θα τεθούν το απόγευμα στο τραπέζι του Brussels Group. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία. 

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται και σήμερα στις Βρυξέλλες οι διαβουλεύσεις των εκπροσώπων της Ελλάδας με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Το πρωί συνεδρίασαν τα τεχνικά κλιμάκια για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, των αγορών κ.α. ενώ το απόγευμα θα συνεδριάσουν τα στελέχη του Brussels Group.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές δηλώνουν ικανοποιημένες από την πρόοδο των διαβουλεύσεων, επισημαίνοντας πως τείνουν προς την επίτευξη συμφωνιών σε κεντρικής σημασίας τομείς που αφορούν τα επίπεδα του ΦΠΑ, τον δραστικό περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τη σταδιακή ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων κ.α. 

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και αύριο Κυριακή, ενώ κοινοτικές πηγές εκτιμούσαν σήμερα ότι κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα. 

Παραμένει το χάσμα με ΔΝΤ

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής το χάσμα μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ μοιάζει αγεφύρωτο. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, την ώρα που η Κομισιόν ζητά δημοσιονομικά μέτρα για το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και το 2016 μεταξύ 4 και 5 δισ. ευρώ (κάτι που έχει αποδεχθεί η ελληνική πλευρά), το ΔΝΤ θεωρεί ότι τα μέτρα που θα ληφθούν δεν θα έχουν καμία επίπτωση το 2015. 

 

Ως εκ τούτου, απαιτεί μέτρα ύψους 7 δισ. ευρώ που θα επιβαρύνουν σχεδόν εξ ολοκλήρου τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.
Και αναρωτιούνται: “Ποιος μπορεί να υπογράψει περικοπές 2,7 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) στις συντάξεις -κύριες και επικουρικές- ως το τέλος του 2016, όπως προτείνει το Ταμείο;”.
 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε