Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Κορονοϊός: «Κόκκινος» συναγερμός για την έξαρση της πανδημίας – «Τρομάζει» η Αττική

Μητσοτάκης lockdown κορονοϊός δημοσκόπηση
Σε ένα δύσκολο κουίζ εξελίσσεται το άνοιγμα της αγοράς. Η εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία και ο αριθμός των κρουσμάτων που παραμένει στο “κόκκινο” πάγωσαν κάθε σχεδιασμό της κυβέρνησης.
 
“Η Επιτροπή (των Εμπειρογνομώνων) στη συνεδρίαση της εξέφρασε θετική άποψη για το άνοιγμα του λιανεμπορίου με αυστηρούς υγειονομικούς όρους, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Η συγκεκριμένη ημερομηνία θα καθοριστεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα δηλώνουν κυβερνητικές πηγές.
 

Γιατί έκλεισαν τα σχολεία παντού στη χώρα;

“Είναι το τελευταίο μέτρο για να περιοριστεί η κινητικότητα, να φρενάρουμε τη διασπορά και να διαφυλάξουμε το Σύστημα Υγείας. Επιπλέον θέλουμε όταν ξανανοίξουν να μην ξανακλείσουν” δηλώνει στο Newsit πηγή του Μεγάρου Μαξίμου.
 
Οι ειδικοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα παιδιά δεν προκαλούν, δεν αυξάνουν το επιδημιολογικό φορτίο, αλλά σαφώς ακολουθούν την πανδημία και ήδη, εξαιτίας της μεγάλης διασπορά στην κοινότητα με τα μεταλλαγμένα στελέχημ εμφανίζονται περισσότερα κρούσματα στα παιδιά.
 
Μετά και το κλείσιμο των σχολείων, από τις λίγες δραστηριότητες που ήταν ανοιχτές σε κάποιες λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές, ολόκληρη η χώρα μπορεί να θεωρηθεί ότι βρίσκεται πια σε αυστηρό lockdown!
Η απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων θεωρήθηκε μονόδρομος από τους Επιστήμονες, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια συνεχίζει να αυξάνεται σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες, παρά τα αυξημένα μέτρα. 
Σημειώνεται ότι από το μέτρο εξαιρούνται τα ειδικά σχολεία, τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν δια ζώσης.

Ποια είναι σήμερα η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική και σε όλη τη χώρα;

Η πανδημία αφορά κυρίως τις μεγάλες πόλεις και πυκνοκατοικημένες μητροπολιτικές περιοχές της χώρας, κυρίως στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως είναι  τα Γιάννενα, η Λάρισα και άλλες. 
Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών νέων κρουσμάτων, έχει ξεπεράσει τα 2.100 νέα κρούσματα τη μέρα. Ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε στο 4,5%, ξεπέρασε δηλαδή για πρώτη φορά μέσα στο 2021 το όριο του 4%. Μάλιστα σε ορισμένες δειγματοληψίες σε επιβαρυμένες περιοχές και κυρίως στην Αττική, ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε το 7%.
 
Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια αγγίζει τα 20.000 κρούσματα. 
Τα νέα κρούσματα αφορούν τους συνανθρώπους μας 25-55 ετών, που εμφανίζουν και τη μεγαλύτερη κινητικότητα. 
Στην Αττική καταγράφεται αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές με διαγνωσμένα 10.000 ενεργά κρούσματα, ενώ μόλις την προηγούμενη Παρασκευή είχαμε 8.150 κρούσματα.   
 
Ιδιαίτερα επιβάρυνση εμφανίζει ο Πειραιάς και κυρίως το κέντρο της πόλης. Εμφανίζεται ο υψηλότερος αριθμός νέων κρουσμάτων που έχει ποτέ καταγραφεί στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας και συνεχίζει να επιβαρύνεται. 
 
Ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου, ο δείκτης RT με βάση τις νοσηλείες, είναι σταθερά και παντού στην επικράτεια πάνω από 1, γεγονός που εκτιμάται πως υποδηλώνει ξεκάθαρα ότι βρισκόμαστε ακόμα στην ανοδική πορεία του επιδημιολογικού κύματος.

Γιατί “κοκκίνισε” (σχεδόν) όλη η Ελλάδα;

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τη μελέτη του επιδημιολογικού χάρτη και βάσει των στοιχείων από την ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων, η διασπορά οφείλεται σε συγχρωτισμό, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πολιτών. 
 
Ιδιαίτερος φόβος υπάρχει ότι το επόμενο διάστημα θα προστεθούν στην καμπύλη και κρούσματα από διαδηλώσεις και πορείες των τελευταίων ημερών.
 
Επίσης, διαπιστώνεται διασπορά σε κοινωνικές συναθροίσεις σε σπίτια, στους εργασιακούς χώρους, ενώ σημαντικό ρόλο φαίνεται ακόμα να παίζει και η ενδοοικογενειακή μετάδοση. 
 
Εξαιρετικά επιβαρυντικό ρόλο έπαιξαν και οι μεταλλάξεις του ιού, και ιδιαίτερα το βρετανικό στέλεχος, το οποίο εκτιμάται ότι σε όλες τις ηλικίες, όχι μόνο στα παιδιά, εμφανίζει αυξημένη μεταδοτικότητα.
 

Τι ανοίγει την Τρίτη 16 Μαρτίου;

Η μόνη δραστηριότητα που θα ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα, την Τρίτη 16 Μαρτίου, είναι τα Υποθηκοφυλακεία. 
Τα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν ομόφωνα την επαναλειτουργία τους, με προγραμματισμένα ραντεβού, ώστε να επιλυθούν προβλήματα καθημερινότητας που σχετίζονται με τη λειτουργία τους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις