Πέμπτη, 23 Μαΐ
27oC Αθήνα

Κορονοϊός – Μίνα Γκάγκα: Σε κοινωνικές επαφές χωρίς μέτρα τα περισσότερα κρούσματα – Διευκρινίσεις για την δήλωση για τις ΜΕΘ

Κορονοϊός – Μίνα Γκάγκα: Σε κοινωνικές επαφές χωρίς μέτρα τα περισσότερα κρούσματα – Διευκρινίσεις για την δήλωση για τις ΜΕΘ

Ο συνωστισμός είναι ο νο1 τρόπος μετάδοσης του κορονοϊού, σύμφωνα με όσα ανέφερε και η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ενώ προχώρησε και σε διευκρινίσεις για τη δήλωσή της για διαλογή ασθενών στις ΜΕΘ.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 η Μίνα Γκάγκα ανέφερε πως «η Επιτροπή παρακολουθεί καθημερινά όλα τα δεδομένα, σε όλον τον κόσμο. Ρωτάνε τους ανθρώπους πού κόλλησαν και οι περισσότερες μολύνσεις είναι από επαφές χωρίς μέτρα, όχι στο μετρό ή στα ψώνια».

Επίσης προχώρησε και σε διευκρίνιση της δήλωσής της περί διαλογής ασθενών για εισαγωγή σε ΜΕΘ, λέγοντας πως «δεν σημαίνει κάποιος που θα διασωληνωθεί ότι δεν θα έχει φροντίδα, αλλά ότι μπορεί για μια – δυο μέρες να μην έχει κρεβάτι».

Ανεμβολίαστοι οι 7 στους 10 νοσηλευόμενοι με κορονοϊό

«Στις απλές κλίνες πάνω από το 75% είναι ανεμβολίαστοι, αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι περισσότεροι έχουν κάνει το εμβόλιο και νοσηλεύονται το έχουν κάνει Φεβρουάριο, Μάρτιο» είπε η κ. Γκάγκα, λέγοντας πως αυτό συμβαίνει επειδή είναι πιο ανίσχυρο το ανοσοποιητικό τους.

Είπε επίσης πως «κάτω από το 10% των ατόμων σε ΜΕΘ είναι εμβολιασμένοι» πρόκειται για ανθρώπους με πάρα πολλά προβλήματα υγείας.

Σχετικά με το διάστημα χορήγησης της 3ης δόσης, είπε ότι είναι θέμα που θα εξετάσει η Επιτροπή, επεσήμανε ωστόσο ότι, «το εμβόλιο είναι το μόνο όπλο που έχουμε, μπορούμε να γλιτώσουμε όλη την αγωνία και τον κίνδυνο».

Ζήτησε επίσης να τηρούνται τα μέτρα προστασίας. «Είναι σημαντικό να μη χαλαρώσουμε καθόλου, όλοι παρακολουθούν τα δεδομένα και είναι σημαντικό να φροντίζουμε και να κρατάμε τα μέτρα».

«Δεν είμαστε στο πικ, ζητάμε βοήθεια από ιδιώτες γιατρούς»

Επικαλούμενη την εμπειρία της και από την πρόσφατη επίσκεψή της σε νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, είπε πως δεν είναι μόνο που είναι περισσότεροι οι νοσηλευόμενοι, αλλά και το γεγονός ότι, «οι ασθενείς είναι πάρα πολύ βαριά».

Ανέφερε πως η κυβέρνηση ζητά από ιδιώτες γιατρούς να βοηθήσουν, σε ένα ωράριο που τους βολεύει, πρωινά ή εφημερίες, υποστηρίζοντας πως έτσι ενισχύεται το ΕΣΥ.

«Είμαστε σε επαφή με ιδιωτικές κλινικές και έχουμε βοήθεια. Δεν είμαστε στο πικ, αλλά με τα κρούσματα που έχουμε δεν είναι απίθανο να έχουμε πικ», είπε.

Τι θα γίνει με τη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα

Αναφορικά με τα μονοκλωνικά αντισώματα εξήγησε πως πρόκειται για φάρμακο που αφενός δεν έχει πάρει ακόμα έγκριση, αφετέρου είναι σε πολύ μικρή ποσότητα και αφού επανέλαβε ότι είναι προτιμότερο να κάνει κάποιος το εμβόλιο.

Είπε πως θα χορηγηθεί σε άτομα που είναι πιο επιρρεπείς στη νόσο και που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.

«Το Moderna θα ανοίξει πιθανότητα στη μισή δόση», είπε και επεσήμανε την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης. «Είναι σημαντικό να την κάνουμε, βλέπουμε ότι οι εμβολιασμένοι που χρειάζονται νοσηλεία είναι αυτοί που έχουν κάνει το εμβόλιο 8-9 μήνες πριν».

Τέλος, σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, είπε πως «αυτό πρέπει να γίνει αφού το αποφασίσει η Επιτροπή και έπειτα να το αναλάβουν οι παιδίατροι».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις