Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Κορονοϊός: Θωρακίζεται η Βουλή λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα

Κορονοϊός: Θωρακίζεται η Βουλή λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα

Ο κορονοϊός εξαπλώνεται και στη χώρα μας με την Βουλή να λαμβάνει μέτρα πρόληψης για την προστασία όλων, τόσο των βουλευτών, αλλά και όσων εργάζονται στο κτίριο.

Με μότο εδώ «Το σύνθημα είναι: δεν πάμε γυρεύοντας» που είπε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε κατά πλειοψηφία μέτρα για την λειτουργία της Βουλής στο πλαίσιο της προφύλαξης από την πανδημία του κορονοϊού.

«Στην Ιταλία το σύνθημα είναι “μένω στο σπίτι”. Εδώ το σύνθημα είναι “δεν πάμε γυρεύοντας”»\

Τι αποφασίστηκε σήμερα

Τα μέτρα της Βουλής που αποφασίσθηκαν σήμερα στην ΔτΠ και έχουν συνολικά έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα είναι:

Το νομοθετικό έργο στην Ολομέλεια θα γίνεται με την διαδικασία της οργανωμένης συζήτησης με ένα ή δύο κύκλους ομιλητών βουλευτών ανάλογα με την βαρύτητα του κάθε νομοσχεδίου και αυτό θα αποφασίζεται στην συνεδρίαση της ΔτΠ

Σε περίπτωση που υποβάλλεται αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας, αυτή θα διενεργείται τμηματικά. (θα κρατάει μερικές ώρες , οι βουλευτές θα προσέρχονται κατά ομάδες)

Οι ακροάσεις φορέων στις Διαρκείς Επιτροπές στα νομοσχέδια ο αριθμός τους θα περιοριστεί σε 6 εκπροσώπους

Αναστέλλονται όλες οι συνεδριάσεις Ειδικών Επιτροπών, θα συνεδριάζουν μόνο οι Διαρκείς για τις ανάγκες της επεξεργασίας των νομοσχεδίων.

Αναστολή όλων των κοινοβουλευτικών επισκέψεων – αποστολών της Βουλής στο εξωτερικό

Αναστολή αφίξεων για επισκέψεις ξένων αποστολών και αντιπροσωπειών στην Βουλή

Περιορισμός επισκεπτών στα γραφεία των κομμάτων και των βουλευτών εντός του κοινοβουλίου χωρίς να εμποδίζεται όμως η βασική τους λειτουργία .

Περιορισμός επισκέψεων πολιτών στα γραφεία βουλευτών επαρχίας, που στεγάζονται στα κτήρια της Βουλής ( Νίκης και Μητροπόλεως)

Απολύμανση το Σαββατοκύριακο

Το κοινοβούλιο δεν θα κλείσει για συμβολικούς λόγους δεν μπορεί να συμβεί αυτό αλλά θα περιοριστεί στο «πυρηνικό» του έργο, ακολουθεί αυτά που ακολουθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Θα επιδιωχθεί για όσους υπαλλήλους είναι δυνατό, να εργάζονται από το σπίτι. ​

Επιστροφή πρακτικών σε… καρέκλα στον διάδρομο για να μην μπαίνουν μέσα στο γραφείο οι συνεργάτες των βουλευτών και οι βουλευτές και υπάρχει πολυκοσμία

Στην Βουλή ήδη εφαρμόζονται

 Δεν επιτρέπονται οι παρακολουθήσεις συνεδριάσεων από τα θεωρεία

Από το προηγούμενο Σάββατο δεν γίνονται επισκέψεις και ξεναγήσεις σχολείων- ΚΑΠΗ και συλλόγων στην Βουλή (από τα γενικά μέτρα της κυβέρνησης)

Κλειστός ο παιδικός σταθμός (από το γενικό μέτρο της κυβέρνησης για σχολεία)

Από χθες δεν επιτρέπεται η είσοδος επισκεπτών στην Βιβλιοθήκη της Βουλής ( ισχύει από το ΦΕΚ για όλες τις βιβλιοθήκες της χώρας)

Λειτουργεί εξωτερικό χώρο ιατρείο εξέτασης σε όσους έχουν συμπτώματα, από την πρώτη στιγμή που υπήρξε η προετοιμασία των Υγειονομικών χώρων

Διάθεση επαρκών απολυμαντικών υγρών σε όλους τους διαδρόμους και στα γραφεία καθώς και υπήρξε ειδική προμήθεια απολυμαντικού σαπουνιού στις τουαλέτας

Ενας ένας εξυπηρετείται από το κυλικείο της ΥΑΒΕ

Αποσύρθηκαν οι καρέκλες από το κυλικείο της ΥΑΒΕ και έσβησαν οι τηλεοράσεις

Ο πρόεδρος της Βουλής συνέστησε και στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες να αυτοοργανωθούν ώστε να μην είναι όλοι τόσες πολλές ώρες στην αίθουσα.

Κατά την συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ της λήψης πιο αυστηρών μέτρων, ενώ το ΚΚΕ ζήτησε η νομοθετική εργασία να περιοριστεί σε μια συνεδρίαση την εβδομάδα και όχι μόνο με τον περιορισμό των ωρών των συνεδριάσεων. Καθώς πίσω από αυτή την απόφαση διαβλέπει σκοπιμότητες της κυβέρνησης που έχει ενημερώσει ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσει το νομοσχέδιο που αφορά τις κινητοποιήσεις. Και όπως ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, η κυβέρνηση θέλει να ψηφιστεί εν μέσω αυτής της ανησυχίας για τον κορονοϊό και σε μια κουτσουρεμένη συνεδρίαση πιστεύοντας ότι θα αποφύγει τις κινητοποιήσεις αντίδρασης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις