Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Κώστας Τσιάρας: Αλλαγές στο νομοσχέδιο για τη Δικαστική Αστυνομία

Κώστας Τσιάρας: Αλλαγές στο νομοσχέδιο για τη Δικαστική Αστυνομία
Φωτογραφία αρχείου

Με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, να κάνει δεκτές παρατηρήσεις και προτάσεις της αντιπολίτευσης και των αρμόδιων δικαστικών φορέων, και να προαναγγέλλει νομοτεχνικές βελτιώσεις και αλλαγές, στην επίμαχη διάταξη που προβλέπει ο επικεφαλής της Δικαστικής Αστυνομίας να είναι συνταξιούχος ανώτατος δικαστικός, ολοκληρώθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία σε Α΄ ανάγνωση του σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο κ. Τσιάρας, ανακοίνωσε παράλληλα ότι, «μετά τις 15 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί και θα δοθεί προς διαβούλευση, το νομοσχέδιο για τη Νέα Εθνική Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων, το οποίο θα αντιμετωπίζει το μεγάλο άλυτο μέχρι σήμερα πρόβλημα της χώρας, που είναι η ανεπαρκής στελέχωση των δικαστηρίων με δικαστικούς υπαλλήλους».

Όπως είπε ο κ. Τσιάρας, ανεξάρτητα από τις εντάσεις και παρατηρήσεις που κατατέθηκαν, το νομοσχέδιο έχει την καθολική, σχεδόν, αποδοχή τόσο των αρμόδιων φορέων όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που, όπως είπε, αναγνώρισαν την αναγκαιότητα της ίδρυσης και λειτουργίας Δικαστικής Αστυνομίας για την υποβοήθηση του δικαστικού έργου και την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.

«Σε σχέση με τα άρθρα του νομοσχεδίου που έθιξαν φορείς και κόμματα έχουν γίνει αρκετές διορθώσεις και μέχρι να έρθει στην Ολομέλεια θα τα προσέξουμε ακόμα περισσότερο», ανέφερε ο κ. Τσιάρας και συνέχισε: «Το γεγονός της επιλογής προέδρου της Δικαστικής Αστυνομίας μάς προβλημάτισε πολύ γιατί είναι ένα τεράστιο θέμα. Δεν υπήρξε και δεν υπάρχει όμως καμία σκοπιμότητα στην πρόταση του υπουργείου να είναι επικεφαλής συνταξιούχος ανώτατος δικαστικός. Είμαι ανοιχτός σε προτάσεις για να αναδιαμορφώσουμε τη διάταξη. Δεν θα επιμείνω. Ήδη το συζητήσαμε με τους φορείς και τους δικαστές. Η επιλογή ενδεχομένως να γίνεται με πρόσκληση. Δεν θέλουμε να υπάρχει κανένα κενό ή σκέψεις ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης θέλει να είναι προς συγκεκριμένη κατεύθυνση».

Ακόμα, ο κ. Τσιάρας δήλωσε θετικός στην πρόταση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσού, να υπάρχει εκπροσώπηση των δικηγόρων στην εξεταστική επιτροπή για τον διαγωνισμό προσλήψεων δικαστικών υπαλλήλων όπως και στην παρατήρηση του γενικού εισηγητή της ΝΔ, Ανδρέα Πάτση, για βελτιώσεις στη διάταξη που αφορά μεταθέσεις και αποσπάσεις.

Έμφαση έδωσε ο κ. Τσιάρας, στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τρόπο επιλογής ανώτατων δικαστικών στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «η θετική αποτύπωση της για τη χώρα μας είναι πολύ σημαντική», απορρίπτοντας κατηγορίες περί παρεμβάσεων της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη.

«Η Δικαιοσύνη λειτουργεί μέσα από τον ανεξάρτητο και συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της και δεν μπορεί κανείς να στήνει λαϊκά δικαστήρια και να μπαίνει στη λογική του 2010, μέσα από προτροπές ή θέσεις, γιατί αυτές οι λογικές κάνουν μεγάλο κακό και στη δημοκρατία και στη κοινωνία. Η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο διελκυστίνδας και πολιτικών αντιπαραθέσεων γιατί είναι ο χώρος που προσφεύγουν κυρίως οι αδύναμοι πολίτες για να διασφαλίσουν τα δημοκρατικά δικαιώματα τους και ο θεσμός που κρατά ζωντανά και όρθια και την Πολιτεία και τη δημοκρατία», κατέληξε ο κ. Τσιάρας.

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις και σοβαρές ενστάσεις για ορισμένες διατάξεις, καλώντας τον υπουργό Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε διορθώσεις και αποσαφηνίσεις.

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί αύριο σε Β’ ανάγνωση στην Επιτροπή ενώ την Τετάρτη 27 Ιουλίου θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις