Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Κουμουτσάκος: Η Τουρκία δεν δέχεται τους κανόνες του παιχνιδιού

Κουμουτσάκος: Η Τουρκία δεν δέχεται τους κανόνες του παιχνιδιού

Οι προοπτικές που ανοίγει για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ και οι ενεργειακές ανακαλύψεις, ήταν το αντικείμενο επενδυτικού συνεδρίου που διοργάνωσε το Economist στη Νέα Υόρκη.

Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν και ο τομεάρχης Εξωτερικών και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος συμμετείχε σε πάνελ με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Νεγροπόντε και τον εκτελεστικό διευθυντή της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (AJC), Ντέιβιντ Χάρις, με θέμα την αλλαγή του γεωπολιτικού τοπίου στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη.

Στο συνέδριο του Economist συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης και Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακά θέματα, Φράνσις Φάνον, αναλυτές, διπλωμάτες και εκπρόσωποι ενεργειακών και επενδυτικών εταιρειών.

Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αποκτά κρίσιμο ρόλο για τη διεθνή σταθερότητα, ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη και ο τομέας της ενέργειας συνιστά τον παράγοντα – κλειδί, λειτουργώντας ως καταλύτης που δημιουργεί δυναμική για στενότερη συνεργασία στην περιοχή. Υπογράμμισε εξάλλου ότι το «φιλόδοξο project» του EastMed για τη μεταφορά αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας και Ιταλίας, συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ είπε πως καμία χώρα δεν εξαιρείται από τις τριμερείς και άλλες συνεργασίες στην περιοχή, ωστόσο η Τουρκία δεν συμμετέχει σε αυτό το δίκτυο συνεργασίας, έχοντας αυτοαποκλειστεί, διότι δεν δέχεται τους κανόνες του παιχνιδιού.

Σημείωσε ότι όλες οι χώρες τη περιοχής έχουν οριοθετήσει μεταξύ τους τις ΑΟΖ τους, εκτός της Τουρκίας, που έχει προβλήματα με όλους τους γείτονές της.

«Το δόγμα της Τουρκίας για μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της, έχει μετατραπεί σε μηδενικούς γείτονες χωρίς προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι όλες οι χώρες της Μεσογείου θα πρέπει να στέλνουν τα σωστά μηνύματα και να είναι αισιόδοξες για το μέλλον.

Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στη νομοθετική πρωτοβουλία Μενέντεζ-Ρούμπιο για την ανατολική Μεσόγειο και ευχήθηκε η Τουρκία να λάβει σοβαρά υπόψη τα μηνύματα και να διορθώσει την πολιτική της.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις