Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Κουτσούμπας για σχολεία: Η κυβέρνηση να πάρει μέτρα και να μη ρίχνει την ευθύνη σε γονείς και μαθητές

Κουτσούμπας για σχολεία: Η κυβέρνηση να πάρει μέτρα και να μη ρίχνει την ευθύνη σε γονείς και μαθητές

«Η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο από την αρχή της σχολικής χρονιάς για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων» τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε σημερινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ1.

Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, «τα σχολεία έπρεπε να είναι ανοιχτά από τον Σεπτέμβρη και λέμε ότι υπήρχαν οι δυνατότητες να είναι συνεχώς ανοιχτά. Τα μέτρα για να είναι ανοιχτά δεν πάρθηκαν και δυστυχώς δεν παίρνονται και σήμερα».

Σημείωσε ότι το μόνο μέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι «τα περιβόητα self test, πετώντας πάλι την «μπάλα» στην ατομική ευθύνη, στο γονιό και στον μαθητή».

Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ προτείνει μια δέσμη πέντε μέτρων «που πρέπει να υλοποιηθούν τώρα»: ‘Αμεσα, επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλα τα σχολεία, σε όλους τους μαθητές με ευθύνη του ΕΟΔΥ, υλοποίηση του σχεδίου εμβολιασμού των καθηγητών εδώ και τώρα και όχι από το τέλος Μαΐου, οργάνωση, εδώ και τώρα, της αραίωσης των τμημάτων, κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, και ως πέμπτη πρόταση ανέφερε ότι «θα πρέπει να μη γίνουν οι προαγωγικές εξετάσεις σε Γυμνάσια και Λύκεια».

«Νέο μνημόνιο το δάνειο από το Τμαείο Ανάκαμψης»

«Η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική που έχει χαράξει η οποία φέρνει από το κακό στο χειρότερο τα λαϊκά στρώματα, τον ελληνικό λαό, τους εργαζόμενους και βέβαια συνεχίζει να παίζει με την υγεία. Ετοιμάζει αντιλαϊκά μέτρα, νέο μνημόνιο, επί της ουσίας, είναι τα μέτρα που εξήγγειλε μετά το δάνειο που πήρε και το νέο χρέος που φορτώνει στον ελληνικό λαό από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ» τόνισε επίσης.

«Πάλι ο ελληνικός λαός θα το πληρώσει και αυτό, και βέβαια με το αζημίωτο για τα μεγάλα συμφέροντα διότι η παραμικρή εκταμίευση σημαίνει ότι θα πρέπει να πάρει τα προαπαιτούμενα, τα μέτρα που έχουν οριστεί: Δηλαδή το 8ωρο να γίνει και επισήμως 10ωρο, απλήρωτες υπερωρίες, μόνο ατομικές συμβάσεις, η κοινωνική ασφάλιση να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως και να φύγουν τα όποια κατακτημένα υπήρχαν, και βεβαίως αντιδραστικός συνδικαλιστικός νόμος να περιορίζει τις απεργίες, να αντιμετωπίζει με το μαστίγιο κυρίως, όταν της ξεφεύγει το καρότο, τα εργατικά-λαϊκά κινήματα, αυτή είναι η ουσία της πολιτικής της» πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση έχει ακέραια την ευθύνη για όσα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι»

Αναφορικά με την οικονομία είπε ότι η κυβέρνηση «φέρει ακέραια την ευθύνη για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν καταρχήν οι εργαζόμενοι αλλά και χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι βιοτέχνες και μικροεπιχειρηματίες που βρίσκονται στα πρόθυρα του λουκέτου και οι περισσότεροι, δυστυχώς αυτή είναι η «μαύρη» πρόβλεψή μας, δεν θα τα καταφέρουν».

Υπογράμμισε ότι χρειάζεται η λήψη μέτρων προστασίας, πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ ζητά άμεση εφαρμογή μέτρων που περιέχονται στην πρόταση νόμου που θα επανακαταθέσει, «η οποία δεν πέρασε την πρώτη φορά λόγω της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της μη ψήφισής της από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Σημείωσε ότι «(οι αυτοαπασχολούμενοι) θα πρέπει να στηριχθούν και από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς απ’ ότι ενημερωθήκαμε και στη Βουλή, το μεγαλύτερο μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνεται σε μεγάλους, σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους».

«’Αρα μιλάμε για μια πολιτική η οποία στο σύνολο της δεν οδηγεί σε ανακούφιση, έστω, τμημάτων του λαού μας» τόνισε.

«Μνημόνια και καταστολή»

Ερωτηθείς αν τα επόμενα χρόνια η χώρα θα πρέπει να ξαναμπεί σε μια λογική εποπτείας και μνημονίων, απάντησε ότι «ήδη είμαστε σε διαδικασία εποπτείας με τα ευρωπαϊκά εξάμηνα, τις συναντήσεις και τους ελέγχους που γίνονται και ξαναλέω ότι η εκταμίευση του παραμικρού ποσού από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα γίνεται μόνο παίρνοντας τα προαπαιτούμενα, τα οποία είναι μνημονιακά προαπαιτούμενα, δεν ονομάζονται έτσι, αλλά τέτοια είναι».

Επισήμανε ότι όλα αυτά «θα συνοδεύονται και με καταστολή και η κυβέρνηση αυτή ξέρει πολύ καλά να το υλοποιεί αυτό συνεχίζοντας στη ρότα που χάραξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Ως προς τις εικόνες συνωστισμού, είπε ότι «από την αρχή είπαμε πως η τήρηση κάποιων υγειονομικών κανόνων, όπως οι αποστάσεις, μάσκες, αντισηπτικά, σε οποιοδήποτε χώρο βρισκόμαστε πρέπει να εφαρμόζεται».

Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι «το μεγάλο πρόβλημα είναι συνολικά τι μέτρα παίρνει η πολιτεία, το κράτος, η κυβέρνηση για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα» σημειώνοντας την έλλειψη ΜΕΘ και του αναγκαίου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την στελέχωση του δημοσίου συστήματος Υγείας σε κάθε περίπτωση και όχι μόνο λόγω της πανδημίας.

«Τα εμβόλια έχουν μπλεχτεί στη μέγγενη των διεθνών ανταγωνισμών»

Ανέφερε ακόμα ότι τα ζητήματα των εμβολίων «έχουν μπλεχτεί στη μέγγενη των διεθνών ανταγωνισμών μεγάλων εταιρειών φαρμάκου για τα εμβόλια και κάθεται ο κόσμος και περιμένει».

Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η Κούβα, με πληθυσμό ισάριθμο της Ελλάδας και σε συνθήκες περικύκλωσης από πολεμικά πλοία λόγω του εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ, «αυτή τη στιγμή αναπτύσσει πέντε είδη εμβολίων».

Πρόσθεσε, ότι «σε συνθήκες καπιταλισμού η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει δικά της εμβόλια και οι ισχυρές χώρες που έχουν θα τρώγονται μεταξύ τους γιατί οι ιδιώτες ενδιαφέρονται να πουλήσουν το εμπόρευμα τους για να έχουν μεγάλη κερδοφορία».

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε επισημάνει στη Βουλή «τα χάλια της ΕΕ» σε σχέση και με τα εμβόλια.

Ο Δ. Κουτσούμπας, ερωτηθείς σχετικά είπε ότι ο ίδιος έχει εμβολιαστεί και υπογράμμισε ότι «πρέπει να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός, δεν υπάρχει δεύτερη συζήτηση σε αυτό», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεργαστεί με όλες τις χώρες και να έλθουν όλα τα ασφαλή εμβόλια.

«Να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο για τη δολοφονία Καραϊβάζ»

Σχετικά με την δολοφονία του Γ. Καραϊβάζ είπε «να βρεθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί, πρέπει να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο, να διαλευκανθεί πλήρως αυτή η τραγική υπόθεση ενός ανθρώπου που υπηρετούσε με συνέπεια το λειτούργημά του».

«Μαζί με τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του να πούμε ότι το οργανωμένο έγκλημα πρέπει να έχει στο στόχαστρό του και να κινητοποιεί τεράστιες δυνάμεις το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Δυστυχώς βλέπουμε ότι στρέφει την προσοχή του στην καταστολή και στον αυταρχισμό και μερικοί ως ταύροι μαινόμενοι με χημικά και με κλομπς να ορμούν ενάντια σε όσους από το εργατικό-λαϊκό κίνημα έχουν δίκιο. Ούτε οι ίδιοι οι αστυνομικοί θέλουν να επιτελούν τέτοιο ρόλο ενάντια σε εργαζόμενους γιατί κι αυτοί από φτωχά λαϊκά στρώματα προέρχονται» κατέληξε στη συνέντευξη του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις