Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

“Πυρά” Τουρκίας κατά Δένδια: Γελοίοι οι ισχυρισμοί για τα Βαρώσια – Δεν “πιάνουν” οι απειλές

Φωτογραφία αρχείου

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση κατά του Νίκου Δένδια, με αφορμή τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”.  

Ο Ακσόι χαρακτηρίζει αβάσιμες τις δηλώσεις Δένδια, τονίζοντας πως: “Οι διερευνητικές συνομιλίες σταμάτησαν το 2016 κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας. Ο ισχυρισμός ότι για αυτό ευθύνεται η Τουρκία έχει ως στόχο να παραπλανήσει το κοινό”. Στη συνέχεια κάνει αναφορά στα Βαρώσια, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως “είναι γελοίοι οι ισχυρισμοί ότι οι άνθρωποι που κολυμπούν στην περιοχή παραβιάζουν τη διεθνή ασφάλεια και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”.

Click4more: Δένδιας: Η Τουρκία καλείται να αποδείξει ότι επιδιώκει ειλικρινά τον διάλογο

Ο Ακσόι επαναλαμβάνει ότι “οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν θα λειτουργήσουν” και κατηγορεί την Ελλάδα για έλλειψη ειλικρίνειας, καθώς “η Ελλάδα, αφενός, λέει ότι είναι έτοιμη να συζητήσει μαζί μας, και από την άλλη συνεχίζει να εμπλέκεται σε ενέργειες και δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση”.

Στο τέλος της ανακοίνωσης, ο Ακσόι αναφέρεται στην τουρκική NAVTEX που ανακοινώθηκε για την 28η Οκτωβρίου ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελλόριζο, υποστηρίζοντας πως αποτελεί “απάντηση” στην ελληνική NAVTEX για τις 29 Οκτωβρίου (σ.σ. Γιορτή της Δημοκρατίας στην Τουρκία), που παραβιάζει τη συμφωνία του 1988.   

Η συμφωνία που υπογράφηκε στη Βουλιαγμένη στις 27 Μαΐου 1988 μεταξύ των -τότε υπουργών Εξωτερικών- Κάρολου Παπούλια και Μεσούτ Γιλμάζ προβλέπει μεταξύ άλλων την αποφυγή στρατιωτικών ασκήσεων σε ημέρες εθνικών και θρησκευτικών γιορτών. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις