Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εισηγήσεις για εκλογές τον Ιανουάριο – Οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού που πυροδοτούν σενάρια

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εισηγήσεις για εκλογές τον Ιανουάριο – Οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού που πυροδοτούν σενάρια

Μήνυμα για ισχυρή ψήφο στη ΝΔ από την πρώτη κάλπη, που να οδηγεί στην αυτοδυναμία της «γαλάζιας» παράταξης στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις περιοδείες του ανά την Ελλάδα.

Από την «ΠΑΣΟΚ-ογενή» Αχαΐα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως «δε θέλω να μπλέκετε πρώτη και δεύτερη κάλπη. Μία είναι η κάλπη, εθνική κάλπη είναι και θα πάμε στην πρώτη Κυριακή να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Γιατί αυτοδύναμη ΝΔ σημαίνει τελικά εγγύηση σταθερότητας».

Συνδέοντας τη σταθερότητα με την πρόοδο της χώρας, θέτει το διακύβευμα της κάλπης, που περιστρέφεται γύρω από το δίλημμα «θα πάμε μπροστά ή πίσω» και το «ποιος είναι κατάλληλος να κρατάει το τιμόνι της χώρας σε ταραγμένους καιρούς: Μητσοτάκης ή Τσίπρας».

Τα επιχειρήματα για άμεση προσφυγή στις κάλπες

Με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα του τελευταίου διαστήματος, κάποιοι εκ των συνεργατών του Πρωθυπουργού εισηγούνται προσφυγή στις κάλπες άμεσα.

Το ορόσημο για την ανακοίνωση μιας τέτοιας απόφασης, το τοποθετούν μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, στα μέσα Δεκέμβρη, ώστε οι εκλογές να διεξαχθούν στα τέλη Ιανουαρίου.

Ποιο είναι το σκεπτικό τους;

– Ως τότε, θα έχει δοθεί το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ στους οικονομικά ευάλωτους, θα έχουν δρομολογηθεί οι αυξήσεις στις συντάξεις, θα έχει τεθεί σε εφαρμογή η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ θα έχει εκκινήσει και η διαδικασία για τον προσδιορισμό της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού.

– Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός και η ακρίβεια δεν πρόκειται να αποκλιμακωθούν, εκτιμούν ότι η άνοιξη θα βρει τους πολίτες “ταλαιπωρημένους” από τις οικονομικές πιέσεις του χειμώνα.

– Παράλληλα πιστεύουν ότι πρέπει να ανακοπεί άμεσα το κλιμακούμενο κλίμα τοξικότητας που καλλιεργεί η αντιπολίτευση, με σημείο αιχμής τις παρακολουθήσεις.

Με «σύμμαχο» τις δημοσκοπήσεις

Την πρόταση τους ενισχύουν και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι οι επιπτώσεις στην κοινή γνώμη από την υπόθεση των υποκλοπών δεν είναι σημαντικές, καθώς η νούμερο ένα ανησυχία των πολιτών παραμένει σταθερά η ακρίβεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από τις δημοσκοπήσεις που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, και η μέτρηση της εταιρείας Alco για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, αποτυπώνει τη ΝΔ να έχει μειώσει λιγότερο από 1 μονάδα το προβάδισμα της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (συγκεντρώνει ποσοστό 30,3 από 31,2 τον προηγούμενο μήνα).

Την ίδια στιγμή, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δεν «καρπώνεται» την πτώση αυτή, καθώς αυξάνει το ποσοστό του μόλις κατά 0,1% (καταγράφει ποσοστό 23% από 22,9 τον Οκτώβριο), ενώ το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ πετυχαίνει να μη συνεχιστεί η πτωτική πορεία των ποσοστών του (μένει σταθερά στο 11,4).

Αυτοί που αυξάνουν σημαντικά τα ποσοστά τους είναι οι… αναποφάσιστοι, κατά 2 μονάδες (14,2%).

Στην τελική ευθεία;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να μη συζητά την πρόταση για διεξαγωγή των εκλογών στην αυγή του 2023, ωστόσο δεν περνά απαρατήρητο ότι στις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του δεν μιλά για κάλπες στη λήξη της κυβερνητικής θητείας, στα τέλη της άνοιξης.

Όπως τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, με την έλευση του 2023, η ΝΔ θα έχει συμπληρώσει 3,5 χρόνια κυβερνητικού βίου, οπότε οποιαδήποτε στιγμή θα μπορούσαν να προκηρυχθούν εκλογές, χωρίς να έχουν τον χαρακτήρα της πρόωρης προσφυγής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει πάντως τα «γαλάζια» στελέχη σε αυξημένη επαγρύπνηση και ετοιμότητα για εκλογική αναμέτρηση, με όρους μάλιστα «σκληρού ροκ».

Ξορκίζει τη «χαλαρή ψήφο» και ζητά ισχυρή βάση εκκίνησης στο δρόμο προς τις δεύτερες κάλπες.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις