Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Κυριάκος Μητσοτάκης και Jeffrey Sachs συζητούν για την Κλιματική Κρίση

Κυριάκος Μητσοτάκης και Jeffrey Sachs συζητούν για την Κλιματική Κρίση

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον οικονομολόγο και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Columbia Jeffrey Sachs, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο του συνεδρίου «Athens Environmental, Social and Governance & Climate Crisis Summit», που διοργανώνει «Η Καθημερινή» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

«Η απόφαση να κλείσουμε τα εργοστάσια με ορυκτά καύσιμα ελήφθη πριν την πανδημία – ήταν μια τολμηρή απόφαση. Θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια παρά το γεγονός ότι υπάρχει πρόβλημα στην αγορά φυσικού αερίου. Πρέπει να είμαστε τολμηροί για να μειώσουμε τις εκπομπές μας κατά 55% μέχρι το 2030», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι η πρόταση που έχει υποβληθεί από την Κομισιόν είναι συνεκτική και τολμηρή και εμείς ενδιαφερόμαστε πώς θα πετύχουμε το στόχο ως το 2030.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι προβληματισμένος από την εκτόξευση στην τιμή του φυσικού αερίου και γι’ αυτό δεν υπάρχει μια και μόνο εξήγηση. Τόνισε ακόμα ότι η Ρωσία εκμεταλλεύεται την τρέχουσα κατάσταση.
Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα που καταπατώνται από την Τουρκία. Ισραήλ, Κύπρος και Αίγυπτος θα μπορούσαν να είναι προμηθευτές φυσικού αερίου.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα που καταπατώνται από την Τουρκία και σημείωσε πως Ισραήλ και Αίγυπτος θα μπορούσαν να είναι προμηθευτές φυσικού αερίου. Σημείωσε εξάλλου ότι υπάρχει συνεκτικό σχέδιο για τις περιοχές στις οποίες η παραγωγή άνθρακα είναι βασική πηγή εισοδήματος.

Ως προς τη ναυτιλία, ανέφερε ότι οι Έλληνες εφοπλιστές πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας για την απανθρακοποίηση. Δήλωσε, δε, πεπεισμένος πως οι εφοπλιστές θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα κάνουν αυτό που πρέπει.

«Οι Έλληνες εφοπλιστές πρέπει να μπουν στην πρώτη γραμμή των νέων τεχνολογιών» ανέφερε και τόνισε πως ίσως να δημιουργηθεί ταμείο που να χρηματοδοτεί καινοτόμες ιδέες για απαλλαγή της ναυτιλίας από τον άνθρακα. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως θέλουμε να ηγηθούμε και να κατευθύνουμε τη συζήτηση, όχι αμυντικά, αλλά να καινοτομούμε ως προς τις τεχνολογίες, να συνεργαστούμε με τους κατασκευαστές πλοίων, με τα ναυπηγεία.

Δείτε όλη την συζήτηση

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις