Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την σύνοδο της Πράγας: «Ο Ερντογάν δεν έχει συνηθίσει να του απαντούν»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την λήξη της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Πράγας με Τουρκία και ενεργειακή κρίση να είναι τα θέματα που κυριάρχησαν. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτήθηκε τόσο για τα αποτελέσματα της συνόδου όσον αφορά στην ενεργειακή κρίση, αλλά και για όσα έγιναν ανάμεσα στον ίδιο και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δείπνο της συνόδου.

“Διαμορφώνεται κοινός στόχος στο Συμβούλιο για να πέσουν οι τιμές στο φυσικό αέριο. Είμαι αισιόδοξος ότι στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα μπορούμε να κάνουμε μία τέτοια παρέμβαση. Οι προσπάθειες έχουν ωριμάσει. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει το σωστό και να κατεβάσει τις τιμές του φυσικού αερίου”, είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

“Έβγαλαν όλοι τα συμπεράσματα τους για τον Ερντογάν”

Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι ερωτήσεις για την ένταση που δημιουργήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο δείπνο της συνόδου, το βράδυ της Πέμπτης (06.10.2022).

«Δεν πρόκειται να μιλήσω για λογαριασμό του Τούρκου προεδρου. Η ελληνική κυβέρνηση κυβέρνηση και εγώ προσωπικά δεν θα αφήσω καμία πρόκληση να περάσει αναπάντητη. Όσοι συμμετείχαν σε αυτή την ευρωπαϊκή κοινότητα είδαν αυτό τον διάλογο, έβγαλαν τα συμπεράσματα τους. Από αυτή την πλευρά, θεωρώ ότι ήταν πολύ χρήσιμη η ανταλλαγή απόψεων που έγινε μπροστά στους ομολόγους μου στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, αλλά και σε όσους συμμετέχουν στο καινούργιο και θεωρώ επιτυχημένο πείραμα της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας», είπε ο Πρωθυπουργός για τον Ερντογάν.

“Εξ όσων μπόρεσα να ακούσω, δεν είναι απειλή κατά της Ελλάδος (σ.σ. η φράση “θα έρθουμε νύχτα”). Δεν μπορώ να δεχθώ ότι θα μείνουμε σε αυτό το κλίμα. Συγκρατώ την τοποθέτηση ότι η Τουρκία δεν προσβλέπει στα εδάφη άλλης χώρας. Συγκρατώ την τοποθέτηση ως σχόλιο στην θετική κατεύθυνση. Ελπίζω να έχει και συνέχεια και να σταματήσει η απαράδεκτη ρητορική αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας, όσον αφορά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου”. 

“Γνωρίζετε ότι υπάρχει πλαίσιο αποφάσεων του ευρωπαϊκού συμβουλίου που δίνουν τη δυνατότητα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο να ακολουθήσει αυτή τη δυνατότητα να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο σε περίπτωση που η Τουρκία ξεπεράσει κόκκινες γραμμές. Το πλαίσιο υπάρχει και ελπίζουμε να μην χρειαστεί να γίνει πράξη”.

Και συνέχισε: “Θέλω να τονίσω μια ακόμη διάσταση της συζήτησης που αφορά στις κυρώσεις ότι με βάση το 8ο πακέτο κυρώσεων που έχουν εγκριθεί πια από το ευρωπαϊκό συμβούλιο και την ΕΕ υπάρχει η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε τουρκικές οντότητες και φυσικά πρόσωπα που κρίνεται ότι παραβιάζουν τις κυρώσεις προς την Τουρκία εξάγοντας ευρωπαϊκά προϊόντα στη Ρωσία μέσω της Τουρκίας. Είναι σημαντικό ως προς την παρέμβαση της Ε.Ε. για να μην υπάρχει η πραγματικότητα που συνεχίζεται να υπάρχει μια μεγάλη χώρα που παρακάμπτει τις κυρώσεις εναντίον των χωρών που τις εφαρμόζουν”.

“Ο Ερντογάν δεν έχει συνηθίσει να του απαντούν”

“Είναι καλό να λέγονται δημόσια, μπροστά σε άλλους και να μην παρουσιάζονται οι απόψεις της Τουρκίας στα πλαίσια μονολόγων”.

Πρόσθεσε μάλιστα: “Ίσως ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι συνηθισμένος να του απαντάει κανείς στις απόψεις που διατυπώνει, αλλά έτσι δουλεύουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και θέλω να πιστεύω ότι αυτή η ανταλλαγή απόψεων να μπορεί να λειτουργήσει εκτονωτικά και να έρθει αποκλιμάκωση για να μπορέσουμε να συζητήσουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο”.

Σημείωσε ακόμα ότι: “Όλοι όσοι συμμετείχαν στην χθεσινή ανταλλαγή απόψεων πιστεύω ότι σχημάτισαν άποψη για το ποιος προκαλεί, ποιος υιοθετεί μια επιχειρηματολογία που δεν ταιριάζει στο γεωπολιτικό πλαίσιο. Η αναβίωση των ιστορικών φαντασιώσεων παλιών αυτοκρατοριών, η έμπρακτη περιφρόνηση στο διεθνές δίκαιο είναι έννοιες που δεν ταιριάζουν στο σημερινό κόσμο. Αν η Τουρκία θέλει παραγωγική σχέση με την ΕΕ θα πρέπει να αντιληφθεί ότι πρέπει να αλλάξει πορεία. Δεν θα βρει κανένα σύμμαχο εντός της Ε.Ε. αν εξακολουθεί να πορεύεται σε αυτό το δρόμο”.

 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Τα μηνύματα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και η τριπλή στόχευση: Προτείνει «Νέα Συμφωνία Αλήθειας» και «ζητά τον λογαριασμό» από Ανδρουλάκη και Τσίπρα
Ο πρωθυπουργός θα δώσει από την συμπρωτεύουσα έμφαση στο κυβερνητικό έργο στα 7 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ και θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη έως το 2030, διεκδικώντας μία νέα τετραετία
Κυριάκος Μητσοτάκης
Αλέξης Τσίπρας: Η ακτινογραφία του σχεδίου που ανακοίνωσε από Θεσσαλονίκη – Αναδιανομή, μισθοί και ρήξη με το μοντέλο Μητσοτάκη
Σχέδιο τετραετίας με Ταμείο Σύγκλισης, «πατριωτική εισφορά» και κατώτατο μισθό 1.000 ευρώ - Κατάργηση των Πανελλαδικών, ΦΠΑ 6% στα βασικά αγαθά και μηδενική συμμετοχή συνταξιούχων στα φάρμακα
Αλέξης Τσίπρας 14
Απάντηση της ΕΛ.Α.Σ για την κοστολόγηση του προγράμματος: Ο λογαριασμός βγαίνει, η κυβερνητική αριθμητική όχι
«Το πρόβλημά της κυβέρνησης δεν είναι ότι δεν βγαίνουν οι αριθμοί μας, είναι ότι βγαίνει η πολιτική διαφορά ανάμεσα στις προτεραιότητές μας» επισημαίνει η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη
Ομιλία Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη
ΠΑΣΟΚ για ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη: Επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος με νέες αυταπάτες – Ψαρεύει στα θολά νερά χωρίς πυξίδα
«Προπαγάνδιζε πως έρχεται να καλύψει το ''κενό αντιπολίτευσης'' και έκανε copy paste το 80% του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο επιτίθεται με μανία»
Τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη
Υπουργείο Οικονομικών για Τσίπρα: Χάσαμε τον λογαριασμό – Μέτρα με ετήσιο κόστος 13 δισεκατομμύρια
«Τα μέτρα Τσίπρα παραβιάζουν κάθε ευρωπαϊκό δημοσιονομικό κανόνα και παραπέμπουν ευθέως στις περιπέτειες της δικής του περιόδου με τα μέτρα λιτότητας του αχρείαστου τρίτου μνημονίου»
Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών 5
Παύλος Μαρινάκης: Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε 13 δισεκατομμύρια ευρώ στον λογαριασμό τινάζοντας την μπάνκα στον αέρα
«Κάλπικες υποσχέσεις, χωρίς καμία κοστολόγηση και ''πατριωτικοί φόροι'', οι οποίοι ξυπνούν τις πιο άσχημες μνήμες, ειδικά στη μεσαία τάξη», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Παύλος Μαρινάκης 13
Κυβέλη Μάρδα: Η νεαρή γιατρός που προλόγισε τον Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και η δυναμική παρέμβασή της
Είναι κόρη του Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος είχε διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και σύζυγος του ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ Δημήτρη Πέλκα
Κυβέλη Μάρδα 23
Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη: Κατώτατος μισθός 1000 ευρώ το 2027, μείωση ΦΠΑ και κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και πανελληνίων
«Θεσπίζουμε Πατριωτική Εισφορά για το ισχυρότερο 1% των Ελλήνων: Ένα ευρώ τον χρόνο για κάθε εκατό ευρώ καθαρής περιουσίας», εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης
Αλέξης Τσίπρας
344