Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Κυριάκος Μητσοτάκης – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Γιατί οι επιχειρηματίες στην Τουρκία ανυπομονούν για τη συνάντηση

Κυριάκος Μητσοτάκης – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Γιατί οι επιχειρηματίες στην Τουρκία ανυπομονούν για τη συνάντηση
Φωτογραφία αρχείου

Στην προεδρική κατοικία, στην περιοχή Σαριγιέρ, της Κωνσταντινούπολης στρέφονται σήμερα (13.03.2022) τα βλέμματα, καθώς στις 13.00 (ώρα Ελλάδας) ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στη… σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και της πολύμηνης κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τη συνάντηση να διαρκεί δύο ώρες, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλάξει δραματικά την ασφάλεια στην Ευρώπη, ενώ έχει ταυτόχρονα διατρανώσει την απερίφραστη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας σε κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού. Τονίζουν, δε, ότι στο σημερινό τοπίο ασφαλείας, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν ιδιαίτερη ευθύνη για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, έχει επισημάνει τα προηγούμενα 24ωρα ότι έχει «ρεαλιστικές και μετρημένες προσδοκίες από τη σημερινή συνάντηση» και αυτό γιατί -όπως έχει σημειώσει- δεν υπάρχει προσδοκία ότι οι διαφωνίες με την Τουρκία, θα ξεπεραστούν.

Οι προσδοκίες των Τούρκων επιχειρηματιών

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, οι επιχειρηματίες της Τουρκίας, καθώς… ποντάρουν στις διμερείς οικονομικές σχέσεις και τα θετικά αποτελέσματα που μπορούν να αποφέρουν. 

Όπως εξηγεί στο newsit.gr, ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής στο κανάλι BBN Turk, Emre Diner: “Θεωρώ ότι ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι μία ευκαιρία για τις σχέσεις μεταξύ Έλλάδας – Τουρκίας. Η προσέγγιση Ελλάδας – Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει σε μία καλή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. Μετά την κατάργηση του έργου Eastmed, θα ήταν ωφέλιμο για την Ευρώπη να συνεργαστεί με την Άγκυρα και την Αθήνα για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Ο τουρκικός επιχειρηματικός κόσμος περιμένει ότι η συνάντηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα έχει θετικό αντίκτυπο στις οικονομικές σχέσεις. Όπως έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Τουρκίας – Ελλάδας, Λεβέντ Σαδίκ: “Θέλουμε ο όγκος των συναλλαγών στο διεθνές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών να αυξηθεί στα 6 με 7 δισεκατομμύρια δολάρια”. Οι Τούρκοι επιχειρηματίες δίνουν μεγάλη σημασία στη συνάντηση με τον Μητσοτάκη. Εκτιμάται ότι η κρίση μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να επιλυθεί με διπλωματία”.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις