Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομογένεια της Αμερικής: Η Ελλάδα δεν θα εκφοβηθεί από τον επιθετικό γείτονα

Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομογένεια της Αμερικής: Η Ελλάδα δεν θα εκφοβηθεί από τον επιθετικό γείτονα

Ηχηρή απάντηση στην Τουρκία αναμένεται να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, την ερχόμενη Παρασκευή, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο ίδιος, μιλώντας σε γεύμα που του παρέθεσε η ελληνική ομογένεια.

“Όταν βρεθώ στα Ηνωμένα Εθνή θα πω το εξής: Η Ελλαδα δεν θα εκφοβηθεί από τον επιθετικό μας γείτονα. Οι προκλήσεις για την κυριαρχία της Ελλαδας είναι απαράδεκτες και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να δυναμώσουμε τις συμμαχίες μας, ιδιαίτερα με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα στείλουμε το μήνυμα για ό,τι συμβαίνει στην ανατολική Μεσόγειο”, είπε.

“Κανένας δεν πρόκειται να κάνει bullying στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα την Παρασκευή στον ΟΗΕ… Εμείς κινούμαστε πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο”. 

Η ομιλία του Πρωθυπουργού 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε αρχικά στον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας πως είναι πολύ σημαντικό να ηττηθεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν: “Βρίσκομαι και πάλι εδώ – στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών – και θα απευθυνθώ στη Γενική Συνέλευση την Παρασκευή σε μια περίοδο που και πάλι η Ευρώπη βυθίζεται σε πόλεμο. Κάτι που εθεωρείτο αδιανόητο πριν από έναν χρόνο, έχει γίνει πραγματικότητα. Και είμαστε πάλι αντιμέτωποι με μια κατάσταση, στην οποία καλούμαστε να αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε τις βασικές αξίες που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο των δημοκρατιών μας. Και πιστεύω πως ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει δίκιο όταν τοποθετεί τον σημερινό διχασμό του κόσμου σε ένα πλαίσιο στο οποίο μάχονται από την μια δημοκρατίες και από την άλλη, απολυταρχικά καθεστώτα. Και δεν χρειαστήκαμε πολύ χρόνο προκειμένου να λάβουμε την απόφαση να στηρίξουμε την Ουκρανία με αμυντικά μέσα και να συνταχθούμε με όλες εκείνες τις χώρες που αντιλήφθηκαν πως το διακύβευμα στην Ουκρανία ξεπερνά την κυριαρχία μιας χώρας στην οποία εισέβαλε μια μεγαλύτερη επιθετική δύναμη. Αυτό που διακυβεύεται είναι η διατήρηση μιας διεθνούς τάξης που θα εδράζεται σε κανόνες.

Και φυσικά αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί πολύ. Θα πρέπει να ανησυχεί εμάς τους Έλληνες, θα πρέπει να ανησυχεί τους αδελφούς μας στην Κύπρο. Θα ήθελα να καλωσορίσω τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννη Κασουλίδη, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πληγή της Κύπρου είναι ακόμη ανοιχτή και ότι 48 χρόνια μετά την εισβολή στην Κύπρο, το πρόβλημα της ενοποίησης του νησιού, δυστυχώς, δεν έχει ακόμη επιλυθεί.

Είναι πολύ σημαντικό ο Πρόεδρος Πούτιν να ηττηθεί στην Ουκρανία, όχι μόνο για το καλό της Ουκρανίας, αλλά προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα σε όλους τους αυταρχικούς ηγέτες ότι τα σύνορα δεν μπορούν να επαναχαραχθούν με τη βία, ότι ο ιστορικός αναθεωρητισμός δεν θα επιβραβευθεί και ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να λύνονται οι διαφορές στον σημερινό κόσμο και αυτός είναι η τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και η δυνατότητα των πολιτισμένων κρατών να καθίσουν στο τραπέζι, να συζητήσουν και να επιλύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο“.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε για τις τουρκικές προκλήσεις, που θα αποτελέσουν ένα βασικό “κεφάλαιο” της ομιλίας του στον ΟΗΕ την ερχόμενη Παρασκευή: “Γνωρίζω ότι μάλλον αναμένετε να μιλήσω εκτενώς για την κατάσταση των σχέσεών μας με την Τουρκία. Θα αποφύγω να μιλήσω γι’ αυτό. Θα αφιερώσω χρόνο σε αυτό το θέμα όταν θα μιλήσω στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Θα ήθελα μόνο να πω μια λέξη πάνω σε αυτό: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί bullying από τους επιθετικούς γείτονές μας και ότι οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία της Ελλάδας είναι εντελώς απαράδεκτες. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε τις συμμαχίες μας.

Η συμμαχία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται στο ιστορικά υψηλότερο σημείο, ώστε να μεταφέρει το μήνυμα αυτού που πραγματικά συμβαίνει σήμερα στην ανατολική Μεσόγειο και για να υπογραμμίσει ότι σε μια εποχή που η Δύση διεξάγει έναν πόλεμο στην Ουκρανία εναντίον μιας επιθετικής Ρωσίας, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια ακόμη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ”.

Ακρίβεια και ενεργειακή κρίση

Όπως έχω πει πολλές φορές, έχουμε μπροστά μας μια περίοδο πολύ μεγάλων προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο, έχει δεκαπλασιάσει τις τιμές και έχει ασκήσει πολύ μεγάλη πίεση σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, στην προσπάθειά της να κάμψει την ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα στην υποστήριξή μας προς την Ουκρανία. Η Ρωσία δεν θα το πετύχει και δεν θα το πετύχει γιατί θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε ότι θα στηρίξουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας κατά τη διάρκεια αυτού του δύσκολου χειμώνα. Θα τους στηρίξουμε οικονομικά. Θα θέσουμε σε εφαρμογή προγράμματα μέσω των οποίων θα ανακυκλώνουμε τα απροσδόκητα κέρδη των μεγάλων παραγωγών ενέργειας, θα τα τοποθετούμε σε ειδικά ταμεία για να στηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά ώστε να μειώσουμε το υπέρογκο κόστος του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Και είναι σημαντικό να το κάνουμε και να το κάνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι δεν πρέπει, με κανένα τρόπο, να θέσουμε σε κίνδυνο τη συνοχή των δημοκρατιών μας και των κοινωνιών μας. Αυτό το χρειαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι η αποφασιστικότητα που χαρακτηρίζει την προσπάθειά μας δεν θα κλονιστεί. Και ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, μπορώ να σας διαβεβαιώσω, όπως διαβεβαίωσα και τον ελληνικό λαό, ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού μας, για να διασφαλίσουμε ότι θα στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αυτόν τον πολύ δύσκολο χειμώνα. Και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει περισσότερα, να καταλήξει σε μια πιο εποικοδομητική ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό που είναι ουσιαστικά μια ευρωπαϊκή γεωπολιτική κρίση. Αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι κάθε κρίση παρουσιάζει και νέες ευκαιρίες.

Αλλάζει η κατάσταση στην Ελλάδα

“Όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019, δεν υπολογίζαμε τότε ότι θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε έναν πολύ επιθετικό γείτονα που θα εργαλειοποιούσε το μεταναστευτικό, ότι θα αντιμετωπίζαμε την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και μια εκτίναξη των τιμών παρόμοια με την οποία δεν έχουμε δει για περισσότερο από 40 χρόνια. Νομίζω ότι καταφέραμε να οδηγήσουμε το πλοίο με ασφάλεια μέσα σε αυτά τα πολύ ταραγμένα νερά. Και η Ελλάδα σήμερα είναι σε καλύτερη θέση από ό,τι ήταν πριν από τρία χρόνια.

Η οικονομία μας πηγαίνει πολύ καλύτερα. Αναμένουμε αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 5,3% για το 2022, η οποία θα είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναμένουμε ότι θα αποφύγουμε την ύφεση το επόμενο έτος. Προσελκύουμε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα. Για όσους από εσάς επισκεφθήκατε την Ελλάδα το καλοκαίρι, ξέρετε πως είχαμε μια εξαιρετική τουριστική σεζόν, η οποία συνεχίζεται, δόξα τω Θεώ, καθώς προσπαθούμε να επεκτείνουμε την τουριστική μας περίοδο.

Και καταφέραμε, παρά τις δυσκολίες και την εστίαση της προσοχής μας καθημερινά, στη διαχείριση κρίσεων, πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε πολυάριθμους σημαντικούς τομείς δημόσιας πολιτικής. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα, τι κάνουμε με την εκπαίδευση. Είμαι τόσο χαρούμενος που ψηφίσαμε ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο-ορόσημο, απελευθερώνοντας ουσιαστικά την τριτοβάθμια δημόσια εκπαίδευση, επιτρέποντας στα πανεπιστήμιά μας να δημιουργήσουν περισσότερες συνεργασίες με ξένα ιδρύματα, προωθώντας καινοτομίες που θα περίμενε κανείς να συναντήσει στα κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια. Και τον Νοέμβριο, θα υποδεχτούμε 30 κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, προκειμένου να σφυρηλατήσουμε επιπλέον συνεργασίες με τα μεγάλα δημόσια πανεπιστήμιά μας. Παρόμοιες μεταρρυθμίσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε πολλούς διαφορετικούς τομείς.

“Εξαφάνιση” της γραφειοκρατίας, επενδύσεις και “γενιά του Βrain drain”

“Πριν από τρία χρόνια, αν κάποιος έπρεπε να κάνει συναλλαγές με το κράτος, αναγκαζόταν να σταθεί σε μια ουρά και να παλέψει με την καθημερινή ελληνική γραφειοκρατία. Τώρα, για όσους από εσάς έχετε βρεθεί στην Ελλάδα, ξέρετε ότι πολλά από αυτά που απαιτούσαν φυσική παρουσία στο παρελθόν, μπορείτε να τα κάνετε μέσω του κινητού σας τηλεφώνου, μέσω της εφαρμογής gov.gr. Και σε μια εποχή που στις Η.Π.Α. έχετε ακόμα μια μικρή χειρόγραφη κάρτα εμβολιασμού, στην Ελλάδα πρωτοστατήσαμε με το ψηφιακό πιστοποιητικό και ήμασταν μπροστά από την Ευρώπη όσον αφορά τέτοιου είδους ψηφιακές μεταρρυθμίσεις. Και φυσικά, οι μεγάλοι επενδυτές το έχουν προσέξει.

Έχουν προσέξει το γεγονός ότι η κατάσταση αλλάζει πράγματι στην Ελλάδα. Ότι είναι ένα εξαιρετικό μέρος για επενδύσεις, και όχι μόνο σε παραδοσιακούς τομείς όπως ο τουρισμός, αλλά και σε νέους καινοτόμους τομείς όπως η τεχνολογία. Και είναι ένα εξαιρετικό μέρος για επενδύσεις όχι μόνο επειδή πιστεύω ότι διαθέτει μια ικανή κυβέρνηση που μειώνει το φορολογικό βάρος. Είναι ένα εξαιρετικό μέρος για επενδύσεις γιατί διαθέτει καταπληκτικό ανθρώπινο κεφάλαιο. Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι επενδυτές έρχονται στην Ελλάδα και δημιουργούν εταιρείες είναι η απίστευτα ταλαντούχα δεξαμενή νέων, υψηλού μορφωτικού επιπέδου Ελλήνων που αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον και αναζητούν τέτοιου είδους θέσεις εργασίας ώστε να πειστούν να μην εγκαταλείψουν τη χώρα, αλλά να μείνουν και να χτίσουν το επαγγελματικό τους μέλλον και να κάνουν οικογένεια στην Ελλάδα.

Και πιθανόν, το πιο ενθαρρυντικό πράγμα το οποίο συνέβη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ένα πράγμα το οποίο με κάνει χαρούμενο και υπερήφανο, όταν μιλάω σε νέους ανθρώπους, που άφησαν τη χώρα, κατά τη διάρκεια των πολύ δύσκολων χρόνων της κρίσης- αναφέρομαι σε αυτό το οποίο αποκαλούμε στην Ελλάδα “γενιά του Βrain drain” – και βλέπω ότι πραγματικά, αρχίζουν να γυρνάνε πίσω. Αρχίζουν να επιστρέφουν γιατί ξέρουν ότι μπορούν να βρουν καλύτερες δουλειές. Αλλά αρχίζουν να επιστρέφουν επίσης, επειδή θεωρώ ότι πιστεύουν στη μακροπρόθεσμη προοπτική της χώρας.

Και αυτό είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό. Μάς κάνει να δουλεύουμε καθημερινά ακόμα πιο σκληρά για να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο που, παρά τις μεγάλες αλλαγές που έχουμε πραγματοποιήσει, είναι ημιτελές. Και γι’ αυτό το λόγο, οι επόμενες εκλογές είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικές, από πολιτικής πλευράς, γιατί και οι επιλογές είναι πολύ σαφείς. Είναι μια επιλογή μεταξύ της διατήρησης της πορείας, της συνέχισης των σημαντικών αλλαγών που έχουμε εφαρμόσει, της προώθησης μεταρρυθμίσεων, της παραμονής στο δρόμο της εξωτερικής πολιτικής που βασίζεται στις ισχυρές περιφερειακές μας συμμαχίες. Επιτρέψτε μου να καλωσορίσω τον David Harris, ο οποίος είναι εξαιρετικός φίλος της Ελλάδας εκ μέρους της Αμερικανικής Εβραϊκής Κοινότητας (AJC) και να σας συγχαρώ για την εξαιρετική δουλειά που έχετε κάνει και για τη σημαντική συμβολή σας στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ, της Ελλάδας και του Ισραήλ”.

Το δίλημμα του λαού στις εκλογές είναι ξεκάθαρο

“Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να επιστρέψουμε στις κακές μας συνήθειες και να αναιρέσουμε όλη την πρόοδο που έχουμε κάνει. Δεν θέλω να μετατρέψω την κουβέντα σε πολιτική συζήτηση, αλλά θα έχουμε εκλογές το 2023. Και νομίζω ότι το δίλημμα που θα αντιμετωπίσει ο ελληνικός λαός θα είναι πολύ ξεκάθαρο.

Πιστεύω, ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε. Και πάλι, όπως σας είπα, το έργο της μεταρρύθμισης της Ελλάδας από κάτω προς τα πάνω, όχι μόνο από πάνω προς τα κάτω, μόλις ξεκίνησε και θα χρειαστεί χρόνος για την ολοκλήρωση του. Αλλά στο τέλος αυτής της διαδρομής, έχουμε μια πολύ σαφή εικόνα για το πώς θα πρέπει να μοιάζει η Ελλάδα το 2030: μια εντελώς διαφορετική χώρα, μια ευημερούσα χώρα. Μια χώρα που έχει μειώσει την εισοδηματική ανισότητα, που είναι σε θέση να αυξήσει σημαντικά το ειδικό βάρος της στην Ευρώπη και στην περιοχή. Μια χώρα που είναι σε θέση να αξιοποιήσει τα τεράστια συγκριτικά της πλεονεκτήματα, όχι μόνο τους ταλαντούχους ανθρώπους της, αλλά και τη φυσική της ομορφιά, την πολιτιστική της κληρονομιά”.

Οι χυδαιότητες Ερντογάν κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) της Τρίτης (20.09.2022), κατηγόρησε την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αναφερόμενος στο προσφυγικό, δείχνοντας μάλιστα φωτογραφίες νεκρών προσφυγόπουλων.   

“Δεν θέλουμε να δούμε άλλα πτώματα μωρών, όπως του Αϊλάν, να ξεβράζονται στις ακτές μας”, είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι την περασμένη εβδομάδα ένα μωρό 9 μηνών και ένα παιδί 4 ετών έχασαν τη ζωή τους γιατί η ελληνική ακτοφυλακή βύθισε τις βάρκες τους.

“Η Ελλάδα διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Οι Έλληνες τυραννούν τους πρόσφυγες στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Δεν θελουμε τα πτώματα παιδιών σαν τον Αϊλάν να ξεβράζονται στις ακτές μας. Η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο. Την περασμένη εβδομάδα δυο μικρά παιδιά έχασαν την ζωή τους γιατί η ελληνική ακτοφυλακή βύθισε τις βάρκες τους. Είναι η ώρα για την ΕΕ και τον ΟΗΕ να πουν stop σε τέτοια εγκλήματα, που είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”.

Στη συνέχεια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε “γελοία” την Ελλάδα που “επιδιώκει να κάνει επίδειξη δύναμης”. “Στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο θέλουμε να λυθούν όλα με βάση τους κανόνες της καλής γειτονίας και με βάση το διεθνές δίκαιο. Στην ανατολική Μεσόγειο η διατήρηση της ειρήνης εξαρτάται από τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των πλευρών. Η Ελλάδα να αφήσει κατά μέρος τις προκλήσεις και την κλιμάκωση και να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις μας για αλληλεγγύη και συνεργασία. Πιστεύουμε ότι η ευρωμεσογειακή σύνοδος που έχουμε προτείνει θα υπηρετήσει αυτό τον σκοπό. Ποτέ δεν έκαναν ένα θετικό βήμα και αυτό δείχνει ποιος θέλει ειρήνη και σταθερότητα και ποιος θέλει να προκαλεί και να δημιουργεί συρράξεις.
Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα υποκύψουμε στις πολιτικές κλιμάκωσης που ακολουθούν άλλες χώρες”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις