Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: Ιστορική ομιλία με πολλαπλά μηνύματα και παρατεταμένα χειροκροτήματα

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: Ιστορική ομιλία με πολλαπλά μηνύματα και παρατεταμένα χειροκροτήματα
Φωτογραφία Reuters

Στις κοινές αξίες που μοιράζονται Ελλάδα και Η.Π.Α. αναφέρθηκε στην ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο ο Κυριάκος Μητοστάκης, εστιάζοντας στη Δημοκρατία.

«Έρχομαι ενώπιον σας για να τιμήσω ένα θαύμα. Το απολαμβάνουν όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι, αλλά συνδέει τους Έλληνες και τους Αμερικανούς με ένα μοναδικό τρόπο. Αυτό το θαύμα, το ελληνικό ιδεώδες, το οποίο άλλαξε για πάντα τον κόσμο, είναι ότι η κοινωνία λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο, αν όλοι οι πολίτες της είναι ίσοι και έχουν το δικαίωμα να μοιράζονται τη διακυβέρνηση της. Με μια λέξη η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», είπε, επαναλαμβάνοντας τη λέξη και στα ελληνικά.

Ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του με τη φράση «Ζήτω η φιλία των δύο λαών» και καταχειροκροτήθηκε από το Σώμα της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου είχε το σπάνιο προνόμιο να απευθυνθεί.

Με αναφορές στην «Πολιτεία» του Πλάτωνα και τη θέση των γυναικών στην κοινωνία και τα αξιώματα, απευθυνόμενος στη «γυνακεια δύναμη» της Αμερικανικής πολιτικής σκηνής, τις κυρίες Κάμαλα Χάρις και Νάνσι Πελόζι, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «κάθε κράτος που δεν αξιοποιεί το ταλέντο των γυναικών, δαπανά το ήμισυ των πόρων του».

Το Κογκρέσο ήταν κατάμεστο και το παρόν έδωσαν και ελληνικής καταγωγής Γερουσιαστές. Τα χειροκροτήματα πυκνά και παρατεταμένα, τόσο που και ο ίδιος εξεπλάγη και δήλωσε ότι τόσο πολύ δεν τον χειροκροτούν ούτε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

“Όχι” στα F-16 στην Τουρκία”

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα θέματα αιχμής για την Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε το Κογκρέσο να μην εγκρίνει την ενίσχυση της Τουρκίας με τα F-16, καταδίκασε τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και τις παραβιάσεις, διαμηνύοντας ότι η χώρα μας θα υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία.

«Η Ελλάδα πάντα αναζητούσε την ειρήνη και τείνει χείρα φιλίας στον διάλογο. Ταυτόχρονα υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο για να επιλύσουμε τις διαφορές μας. Το Διεθνές Δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Θα είμαι σαφής. Εμείς δεν θα δεχθούμε καμία πράξη που θα παραβιάζει την εθνική μας κυριαρχία. Αυτό περιλαμβάνει και τις υπερπτήσεις που πρέπει να σταματήσουν άμεσα» τόνισε.

«Το τελευταίο που χρειάζεται το ΝΑΤΟ σε μία στιγμή που η προσοχή μας είναι στραμμένη στην Ουκρανία, είναι μία ακόμα πηγή αστάθειας. Οι ΗΠΑ έχουν ζωτικά συμφέροντα σε αυτή τη μεριά του κόσμου. Είναι πολύ σημαντικό να παραμείνετε εκεί με συμμάχους που μοιράζεστε κοινές αξίες» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

“Ο αναθεωρητισμός και η παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας δεν θα γίνουν ανεκτά”

Παράλληλα μίλησε ευθέως για αναθεωρητισμό, συνδέοντας τη στάση της Τουρκίας με αυτή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Δώσαμε ανθρωπιστική βοήθεια και υποστηρίξαμε τους Ουκρανούς και με όπλα για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Καλωσορίσαμε τους πρόσφυγες με ανοικτές αγκάλες. Ο κ. Πούτιν προσπαθεί να οικοδομήσει έναν κόσμο που ο στρατός και όχι οι διπλωμάτες, επιλύουν τις διαμάχες. Δεν θα επιτύχει. Δεν πρέπει να επιτύχει.

Για να σταλεί το μήνυμα σε όλα τα κράτη και τους ηγέτες ότι ο αναθεωρητισμός και η παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας, δεν θα γίνουν ανεκτά από τη διεθνή κοινότητα.

Η γλώσσα του αναθεωρητισμού, της νοσταλγίας μίας αυτοκρατορίας δεν μπορεί να είναι ακεκτή. Ρωτώ αξιότιμα μέλη του Κογκρέσου. Σας ζητώ να μην ξεχάσουμε μία πληγή που έχει προκαλέσει πόνο στον ελληνισμό. Αναφέρομαι στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Κανείς δεν μπορεί και κανείς ποτέ δεν θα δεχθεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο» τόνισε.

“Είμαστε υπέρ της Ουκρανίας και κατά του Πούτιν”

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη στήριξη που παρέχει η χώρα μας στη δοκιμαζόμενη χώρα. «Αν αντικαταστήσουμε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία θα δείτε τρομακτικές ομοιότητες με το σήμερα. Όπως συμβαίνει με τη Μαριούπολη, το Μεσολόγγι είχε εξαιρετικούς αμυνόμενους πριν από την τελική έξοδο. Όταν βλέπουμε τον ίδιο πόνο, την ίδια θλίψη σε μία πόλη με ελληνικό όνομα, θυμόμαστε το Μεσολόγγι και το κόστος του δικού μας αγώνα. Ακόμα και σήμερα δεν έχουμε ξεχάσει τους Αμερικανούς εθελοντές. Τα ονόματα τους τιμούνται… Πολλοί φρόντισαν γυναίκες και παιδιά που είχαν μείνει άστεγοι. Το πρώτο σχολείο θηλέων δημιουργήθηκε στην Αθήνα από έναν Αμερικανό πάστορα, τον κ. Χιλ.

«Χωρίς συμμάχους, οι Ελληνες, παρά τον ηρωϊσμό τους, δεν θα μπορούσαν να κερδίσουν την ελευθερία τους. Και γι αυτό είμαστε υπέρ της Ουκρανίας και κατά της επιθετικότητας του κ. Πούτιν», είπε ο Πρωθυπουργός και καταχειροκροτήθηκε.

“Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε τον ρόλο της Ελλάδας ωα αναδυόμενου ενεργειακού κόμβου, κάνοντας ειδική αναφορά στην Αλεξανδρούπολη.
«Θέλουμε γοργά να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο. Προσπαθούμε να υπάρξει μία ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου» σημείωσε.

“Οι δημοκρατίες μας απειλούνται από τις σειρήνες των λαϊκιστών”

Ο Πρωθυπουργός από το βήμα του Κογκρέσου έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο του λαϊκισμού. «Θα ήταν ανόητο να επαναπαυτούμε. Οι ΗΠΑ έχουν να διαδραματίσουν έναν ζωτικής σημασίας ρόλο στη σύγχρονη εποχή. Ο κόσμος στρέφει τη ματιά του προς την ισχυρότερη και πιο ευημερούσα οικονομία. Δεν μπορείτε να μείνετε στο περιθώριο. Είναι μία αναγκαιότητα και όχι μία επιλογή η οικοδόμηση πολλαπλών σχέσεων. Οπότε απαιτείται να θέσουμε τα του οίκου μας σε τάξη. Ανησυχώ για τον εσωτερικό κατακερματισμό των δημοκρατιών μας. Τα λόγια του Ρέιγκαν ότι η Δημοκρατία δεν είναι παρά μόνο μία γενιά μακριά από τον αφανισμό. Οι δημοκρατίες μας απειλούνται από τις σειρήνες των λαϊκιστών που προσφέρουν εύκολες λύσεις σε ακανθώδη ζητήματα. Πολλοί, δικαίως αισθάνονται περιθωριοποιημένοι. Στην Ελλάδα πληρώσαμε το βαρύ τίμημα, όπως και στις ΗΠΑ» τόνισε.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις