Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Κυβέρνηση σε εκλογική ετοιμότητα – Νέα σενάρια για εκλογές τον Μάιο

κυβέρνηση εκλογές

Με δυο βαριά χαρτιά στα χέρια της η κυβέρνηση θα μπει στην τελική ευθεία των εκλογικών αναμετρήσεων τον ερχόμενο Μάιο. Η εφαρμογή της ρύθμισης για την πρώτη κατοικία αλλά και οι 120 δόσεις για τις οφειλές των επαγγελματιών θα αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία η κυβέρνηση θα κτίσει το νέο της αφήγημα.

Παράλληλα με την νέα εξέλιξη στο θέμα της εκκλησίας διαγράφονται από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων από το δημόσιο οι κληρικοί και λαϊκοί υπάλληλοι της εκκλησίας ανοίγοντας τον δρόμο για 10.000 νέες προσλήψεις.

Όλα αυτά ενισχύουν μοιραία τα σενάρια που θέλουν το Μέγαρο Μαξίμου να ετοιμάζεται και για εθνικές εκλογές στα τέλη Μαΐου παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου επιθυμεί οι εθνικές εκλογές να γίνουν το φθινόπωρο.

Για να είμαστε ακριβείς η κυβέρνηση επιθυμεί να είναι έτοιμη για εθνικές εκλογές από τον Μάιο και μετά, καθώς από τα τέλη Μαρτίου και μετά θα υπάρξουν οι πιο αξιόπιστες δημοσκοπήσεις οι οποίες θα λάβουν υπ όψη τους όλα τα θετικά μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση καθώς και την προσδοκία των πολιτών για μια θέση στο δημόσιο.

Εάν λοιπόν η διαφορά ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί αισθητά τότε θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα έχουμε τετραπλές κάλπες.

Γι’ αυτό άλλωστε συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν ότι έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα πολύ δύσκολα η κυβέρνηση θα πήγαινε σε εθνικές εκλογές πριν από τις 26 Μαΐου.

Στην κυβέρνηση λοιπόν θεωρούν ότι αυτές οι δυο ρυθμίσεις καθώς και οι 10.000 θέσεις στο δημόσιο θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του τελικού αποτελέσματος καθώς αφορούν χιλιάδες συμπολίτες μας.

Σε ό,τι αφορά μάλιστα τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη η ρύθμιση αναμένεται να είναι τόσο καλή που θα λειτουργήσει ευεργετικά σε πολλά νοικοκυριά. Μάλιστα οι ίδιοι άνθρωποι έλεγαν ότι το σχέδιο της ΝΔ να διχάσει την κοινωνία σε κόκκινους και πράσινους δανειολήπτες θα πέσει στο κενό καθώς υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια που καθιστούν έναν πολίτη ανήμπορο να αποπληρώσει το δάνειο του.

Η επισήμανση αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται να βάζουν θέμα για τους συνεπείς δανειολήπτες λέγοντας ότι αυτοί είναι οι πιο αδικημένοι και θα έπρεπε να υπάρξει και γι’ αυτούς κάποια διευθέτηση.

Κάτι τέτοιο ωστόσο λένε κορυφαίες κυβερνητικές πηγές είναι αδύνατον καθώς οι Τράπεζες θα αντιμετώπιζαν ακόμα σοβαρότερα προβλήματα απ’ ό,τι σήμερα.

Όσοι πάντως υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να στηθούν κάλπες και για το ελληνικό κοινοβούλιο τον Μάιο θεωρούν εκτός των άλλων ότι η πλειοψηφία των “145συν 6 ανεξαρτήτων βουλευτών είναι ιδιαίτερα εύθραυστη και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Νίκος Φίλης σε χθεσινή συνέντευξη του αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Μάιο λέγοντας: “Εκλογές πρέπει να γίνουν όταν υπάρχει η δυνατότητα χωρίς συγχύσεις να εκφραστεί η λαϊκή βούληση. Φυσικά υπάρχει το όριο της εξάντλησης της τετραετίας αλλά εφόσον υπάρχουν οι τεχνικές δυνατότητες μπορεί να είναι και άλλη η ημερομηνία, εννοώ τον Μάιο“.

Από την άλλη, η πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου εμφανίζεται να συντάσσεται με την άποψη του πρωθυπουργού ότι ο κατάλληλος χρόνος είναι ο Οκτώβριος καθώς, όπως λένε, μέχρι τότε θα έχουν αποδώσει τα θετικά μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση, θα έχει ξεχαστεί σε ένα μεγάλο βαθμό το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ στην έκθεση της Θεσσαλονίκης ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να κάνει έναν απολογισμό των πεπραγμένων του, εξαγγέλλοντας και νέα θετικά μέτρα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις