Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Κυβέρνηση του κατεπείγοντος και του fast track

Κυβέρνηση του κατεπείγοντος και του fast track

Η διαδικασία fast track έγινε γνωστή στη χώρα μας επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου και αφορούσε την επιτάχυνση διαδικασιών στον τομέα των επενδύσεων ιδίως των λεγόμενων στρατηγικών.

Επί κυβερνήσεων Αντώνη Σαμαρά, αλλά και Αλέξη Τσίπρα η συγκεκριμένη διαδικασία σημαίνει πλέον και επιτάχυνση διαδικασιών στην συζήτηση και ψήφιση νομοσχεδίων κατόπιν αποφάσεων του Eurogroup και εντολής των δανειστών ή διαφορετικά με κατάθεση νομοσχεδίων με την διαδικασία του “επείγοντος” ή του “κατεπείγοντος” με βάση τον Κανονισμό της Βουλής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι ως αντιπολίτευση είχε καταγγείλει τις σχετικές διαδικασίες αντιδημοκρατικές, ως κυβέρνηση εγκλωβισμένος σε μια μακρόσυρτη διαπραγμάτευση με αμφίβολα αποτελέσματα ως προς τους αρχικούς στόχους ακολουθεί πλέον τακτική επείγοντος ή κατεπείγοντος σε μια σειρά κρίσιμων νομοσχεδίων κάνοντας επίκαιρη τη ρήση Χρυσοχοϊδη περί μη ανάγνωσης του πρώτου μνημονίου και του κατά πόσο τελικά οι βουλευτές γνωρίζουν αυτά που ψηφίζουν.

Έτσι μετά τα δύο πρώτα πακέτα προαπαιτουμένων του καλοκαιριού και το τρίτο μετεκλογικό με συνοπτικές διαδικασίες σχεδιάζει η κυβέρνηση να περάσει από την Βουλή δύο ακόμη που αφορούν το 2ο μετεκλογικό πακέτο προαπαιτούμενων και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικές πηγές εντός της εβδομάδας είναι πιθανόν να κατατεθούν στη βουλή και τα δύο νομοσχέδια και να υπάρξει συζήτηση μιας μέρας στις αρμόδιες επιτροπές του κοινοβουλίου και μια μέρα συζήτησης και ψήφισης στην ολομέλεια του σώματος με τη συνήθη πλέον…fast track κοινοβουλευτική διαδικασία. Στόχος της κυβέρνησης να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες στο EuroWorking Group καθώς η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της ώστε το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου να αποφασίσει για την υποδόση των των 2 δισ. ευρώ.

Άλλωστε όπως υπογράμμισε και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Ντομπρόβσκις έλαβε την ξεκάθαρη δέσμευση του πρωθυπουργού για πιστή τήρηση των δεσμεύσεων, ενώ σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είπε ότι πρέπει να γίνει μετά την πρώτη αξιολόγηση, ως τις 15 Νοεμβρίου, και πάντως οπωσδήποτε πριν το τέλος του έτους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε