Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Κυβερνητικό εκνευρισμό για τη σημερινή απεργία «βλέπει» ο ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ
Φωτογραφία αρχείου

Για κυβερνητικό εκνευρισμό εν οψει τη σημερινής απεργίας κάνουν λόγο τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία επισημαίνουν ότι προκειμένου να πείσει για τον «φιλεργατικό» χαρακτήρα του εν λόγω νομοσχεδίου, το Μέγαρο Μαξίμου επιτέθηκε ακόμα και εναντίον των δημοσιογράφων – της Ένωσης Συντακτών – , την οποία η ΝΔ κατηγορεί ότι ψεύδεται και ότι δεν τηρεί τη δεοντολογία.

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, καλούσε τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις σημερνές κινητοποιήσεις επισημαίνοντας ότι «θα δώσουμε τη μάχη και μέσα στην κοινωνία, με όλους τους πολίτες, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, ώστε να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο αλλά κι αν ακόμα περάσει, δεσμευόμαστε ότι θα καταργηθεί μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ξαναβρεθεί στην κυβέρνηση».

Παράλληλα επιτέθηκε εναντίον του υπουργού Εργασίας λέγοντας ότι «το τελευταίο διάστημα ο κ. Χατζηδάκης έχει μετατραπεί σε “τηλεπωλητή” απλήρωτων 10ωρων».

«Έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι ο υπουργός Εργασίας έχει επιλέξει να υπερασπίζεται το νομοσχέδιό του βγαίνοντας πάντοτε χωρίς πολιτικό αντίπαλο στα μέσα ενημέρωσης, κάνοντας μονολόγους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι «πυρήνας του νομοσχεδίου είναι να γίνει πιο φτηνή η εργασία στη χώρα μας . Μέσα από τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας γίνεται νόμιμο αυτό που μέχρι χθες ήταν παράνομο, απλήρωτες υπερωρίες με ατομική σύμβαση εργασίας και αυτός ο χρόνος να “πληρώνεται” με την υπόσχεση για ένα ρεπό. Όλοι κατανοούμε ότι με ατομική σύμβαση, ο εργαζόμενος δεν έχει ουσιαστικά καμία δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τον εργοδότη», πρόσθεσε.

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έδειξε από την αρχή τις προθέσεις της στο εργασιακό πεδίο, αφού μία από τις πρώτες κινήσεις της, όταν ανέλαβε, ήταν να μειώσει σημαντικά το ύψος των προστίμων στην επιθεώρηση εργασίας».

Click4more: Ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει… «μήνυμα» από την απεργία για το εργασιακό

«Ενδεικτικό είναι ότι το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλη συστημική τράπεζα είχε καταβάλει πρόστιμο 1,6 εκ. ευρώ για απλήρωτες υπερωρίες. Με τις αλλαγές που έκανε η ΝΔ, το 2019 το ίδιο πρόστιμο θα ήταν μόλις 109.000 ευρώ», λένε οι ίδιοι άνθρωποι. «Είναι φανερό ότι η ΝΔ νομοθετεί υπέρ των εργοδοτών που δεν θέλουν έλεγχο, υπέρ των εργοδοτών που παρανομούν» ανέφεραν χαρακτηριστικά..

Τόνιζαν ακόμα ότι «για πρώτη φορά με το νομοσχέδιο της ΝΔ, η καταχρηστική απόλυση -που έχει κριθεί ως τέτοια από δικαστήριο- δεν συνεπάγεται επαναπρόσληψη του εργαζόμενου».

«Αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος δεν θα πληρωθεί τους μισθούς υπερημερίας, που αποτελούσε μέχρι τώρα και ένα αντικίνητρο για την εργοδοσία να προχωρά σε παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις», συμπλήρωναν .

Επεσήμαιναν τέλος ότι «το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα εργασιακά εκτός από μειώσεις μισθών, θα οδηγήσει και σε ένα νέο κύμα braindrain. Ποιος νέος επιστήμονας θα δεχτεί να κάτσει στην Ελλάδα να δουλεύει απλήρωτα 10ωρα σε μια χώρα που δεν θα υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί;», τόνιζαν τα στελέχη της Κουμουνδούρου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις