Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Λαγκάρντ… Σόιμπλε! Πρώτα τα μέτρα, μετά το χρέος

Λαγκάρντ… Σόιμπλε! Πρώτα τα μέτρα, μετά το χρέος

Στη (σκληρή) γραμμή της Γερμανίας και του υπουργού των Οικονομικών της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βαδίζει και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ! Χαρακτήρισε μεν αναγκαία την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά έστειλε μήνυμα στην Αθήνα πως πρώτα πρέπει να πάρει τα μέτρα!

Οι σχετικές παρεμβάσεις θα πρέπει να αποφασιστούν εκ των προτέρων, τόνισε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πρέπει να είναι «σύμφωνη με τους κανόνες του ΔΝΤ». Όσο για το «εύρος» της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους; Θα αποφασιστεί το 2018, όταν δηλαδή θα ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Κι αν το πόσο θα “ελαφρυνθεί” το χρέος της Ελλάδας θα αποφασιστεί το 2018, οι τεχνικές λεπτομέρειες της ελάφρυνσης αυτής, πρέπει να αποφασιστούν τώρα.

Η Λαγκάρντ εξήγησε ότι προκειμένου να μπορεί να προτείνει στο ΔΣ του Ταμείου τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, πρέπει να υπάρχουν «ικανοποιητικό επίπεδο δέσμευσης» από τους πιστωτές της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους.

Υπογράμμισε, δε, πως ό,τι αποφασιστεί τώρα πρέπει να ξεπερνά μια γενική λίστα των παρεμβάσεων που έχει ήδη παρουσιαστεί και να υπάρχουν συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά της ελάφρυνσης.

Όσον αφορά στο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η επικεφαλής του Ταμείου είπε πως «εξετάζουμε το ενδεχόμενο παροχής κάποιας δανειοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα», είπε η Λαγκάρντ και πρόσθεσε πως «βρισκόμαστε ακόμη στα μισά του δρόμου, μέχρι την τελική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε