Πολιτική

Λαπαβίτσας: Η Ελλάδα να αποχωρήσει συναινετικά από το ευρώ

Με μια διπλή συνέντευξή του σε δυο γερμανικές εφημερίδες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας επιμένει στην άποψη ότι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα θα είναι μια έξοδός της από το ευρώ, όχι όμως από την Ε.Ε.

Μιλώντας στις εφημερίδες Der Tagesspiegel και ThePressProject International ο Κ. Λαπαβίτσας αναφέρει πως δεν είναι βέβαιος ότι οι εταίροι θα αρνηθούν ένα Grexit θέτει όμως βασικούς όρους για το πως θα μπορούσε να γίνει αυτό.
“Αυτή τη στιγμή η καλύτερη πρόταση, κατά τη γνώμη μου είναι η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ με συναίνεση και ομαλότητα. Δεν είμαι σίγουρος ότι η Ευρωζώνη δεν θέλει ένα Grexit. Το 2011 ο Σόιμπλε ήταν υπέρ της ιδέας. Τώρα αν τους το ζητήσει μια χώρα, μπορούν να το δεχθούν. Το τίμημα θα είναι η διαγραφή του χρέους, αλλά και η προστασία της συναλλαγματικής ισοτιμίας και η προστασία των τραπεζών. Η Ευρώπη θα κέρδιζε ηρεμία και ειρήνη για κάποια περίοδο. Το να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, δεν σημαίνει ότι πρέπει να φύγει από την ΕΕ”.
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ λέει χαρακτηριστικά ότι είναι λάθος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει κάτι στην Ευρώπη και να εφαρμώσει με κάποιο τρόπο το πρόγραμμά της:
“Νομίζω ότι η ηγεσία του κόμματος δεν ξέρει ότι έχει μια πολύ σκληρή απόφαση μπροστά της: Να επιμείνει στο προεκλογικό της πρόγραμμα π ή να αποδεχθεί αυτό που ζητούν οι θεσμοί, το Brussels Group ή Τρόικα, πείτε το όπως θέλετε;Αυτά τα δύο πράγματα είναι ασυμβίβαστα. Δεν υπάρχει μέση οδός. Δεν θα το επιτρέψει η Ευρωζώνη. Εάν πιστεύω πως η ηγεσία αιφνιδιάστηκε; Ναι, το υποθέτω ως ένα σημείο. Η ηγεσία πίστευε πως θα μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα μέσα στην Ευρώπη, να αλλάξει τις πολιτικές” Μάλιστα ο κ. Λαπαβίτσας συμπληρώνει πως η συμφωνία της 20 Φεβρουαρίου την οπολία επικαλείται η κυβέρνηση δεν είναι τίποτε διαφορετικό από τα προηγούμενα:
“Όσοι πιστεύουν πως μια απλή πολιτική αλλαγή φτάνει για να μεταμορφώσει αυτή τη λογική, έκαναν λάθος. Αυτό που έχουμε δει είναι ότι το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωζώνης και ο ιδεολογικός μηχανισμός που επισυνάπτονται σε αυτόν, δεν είναι ευαίσθητοι στα επιχειρήματα που προέρχονται από τις εκλογικές ανακατατάξεις. Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στο Eurogroup αντανακλά ακριβώς αυτό”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κόντρα Φλωρίδη – Γιαννούλη στη Βουλή για τα περί «περιθωριακών κομμάτων»: «Ξέρουν για ποια μίλησα» – «Έλεος με τη χυδαιότητα»
«Ο υπουργός να μας ορίσει τι θεωρεί “περιθωριακά” κόμματα και τι θεωρεί ανακόλουθο στο ύψος των περιστάσεων» δήλωσε ο Χρήστος Γιαννούλης
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης στη Βουλή 3