Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Live: Η Εξεταστική για την Υγεία στην σκιά της Novartis

Live: Η Εξεταστική για την Υγεία στην σκιά της Novartis

Συνεδριάζει και πάλι η Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, συνεδρίαση που διακόπηκε την Τρίτη όταν κατέθετε ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης αν και ασθενής, όπως είπε ο ίδιος αφού έχει πάθει λουμπάγκο, βρίσκεται στην αίθουσα της Εξεταστικής και καταθέτει.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν επίμονα ο Ηλίας Κασιδιάρης ζητούσε από τον Άδωνι Γεωργιάδη να ζητήσει την άρση της ασυλίας του. Ο κ. Γεωργιάδης τον κατηγόρησε ότι προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις γιατί όπως είπε ο κόσμος που μας βλέπει νομίζει ότι εγώ εδώ μπορώ να άρω την ασυλία μου. Πρόσθεσε ότι αυτό που θέλει είναι να φτάσει η υπόθεση στα δικαστήρια για να δικαιωθεί.

“Παραμύθια της Χαλιμάς”, χαρακτήρισε ο Άδωνις Γεωργιάδης τα όσα του καταλογίζονται στην δικογραφία για την Novartis.

Σε ερώτημα εάν ισχύει ότι έλαβε 2 εκατ. ευρώ από την ελβετική εταιρεία ώστε να επισπεύσει ως υπουργός Υγείας την αποπληρωμή της με το ποσό των 65 εκατ. ευρώ από οφειλές του Δημοσίου, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι καταβλήθηκαν χρήματα στη Νοvartis -όπως και σε όλες τις φαρμακευτικές στις οποίες όφειλε το Δημόσιο- αλλά όχι το ποσό των 65 εκατ. ευρώ και δήλωσε πως η αποπληρωμή κατέστη απαιτητή λόγω “μνημονιακής υποχρέωσης”.

«Πληρώσαμε μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2013, ένα μεγάλο ποσό. Περίπου 300 εκατ. ευρώ σε όλες τις ελληνικές και ξένες φαρμακευτικές, από το ποσό των 600 εκατ. ευρώ που όφειλε συνολικά το Δημόσιο. Δεν υπήρξε καμία προνομιακή μεταχείριση. Όλη αυτή η ιστορία είναι παραμύθια της Χαλιμάς» κατέθεσε στην Εξεταστική και προσέθεσε: «Εάν έδινα μόνο σε μια εταιρεία και δεν έδινα σε καμία άλλη θα είχε γίνει χαμός… Δείτε εάν υπήρχε την εποχή εκείνη καμία αντίδραση …»

Ο κ. Γεωργιάδης, απευθυνόμενος προς τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική, ζήτησε να προχωρήσει το κόμμα τους στη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο της Novartis λέγοντας ότι «δεν φοβάται το δικαστήριο». 

Ο τσακωμός με την Αννέτα Καββαδία

Όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, κατά την εξέταση του κ. Γεωργιάδη του είπε ότι έστειλε φαξ για να κάνει διορισμούς στο ΚΕΕΛΠΝΟ εκείνος το αρνήθηκε. Και όταν η κα Καββαδία επέμενε, ο κ. Γεωργιάδης της αντέτεινε ότι η ίδια απέστειλε το βιογραφικό της στον κ. Γιάννη Ανδριανό στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή προκειμένου να διοριστεί στην ΕΡΤ.

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της κας Καββαδία η οποία του έλεγε ότι δεν ισχύει αυτό. Όμως, ο κ. Γεωργιάδης επέμενε και είπε ότι έτσι διορίστηκε στην ΕΡΤ ως δημοσιογράφος η κα Καββαδία. «Με ρουφέτι διορίστηκες», της είπε χαρακτηριστικά. «Από το πόσο ρουσφέτι ήμουν αποδεικνύεται ότι ήμουν επι 20 χρόνια συμβασιούχος στην ΕΡΤ», είπε η κα Καββαδία.

Παρακολουθήστε ζωντανά την συνεδρίαση της Εξεταστικής για την Υγεία στην Βουλή

Τι έγινε στην πρώτη εξέταση του Άδωνι Γεωργιάδη

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης την περασμένη Τρίτη καταρχήν κατέθεσε φάκελο με  όλες τις κινήσεις των τραπεζικών του λογαριασμών, από την χρονική περίοδο ένα μήνα πριν αναλάβει το Υπουργείο Υγείας μέχρι και σήμερα. Και σχολίασε: «Ελπίζω κύριε πρόεδρε αυτούς τους λογαριασμούς που έχουν και προσωπικές και οικογενειακές υποχρεώσεις να μην τους δω δημοσιευμένους την Κυριακή στον Documento».

Παράλληλα παρέδωσε και μια εξουσιοδότηση στην εξεταστική επιτροπή να ανοίξει και οποιοδήποτε άλλο επιθυμεί σε οποιοδήποτε λογαριασμό του δηλώνοντας άρση του τραπεζικού απορρήτου και προσθέτοντας ότι «έτσι δεν έχετε πλέον ανάγκη ως επιτροπή καμίας βοήθεια από εισαγγελέα ή οποιοδήποτε άλλο όργανο…»

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις