weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κ.Ο. της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κ.Ο. της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος | Newsit.gr

«Σε αντίθεση με αυτούς που κυβερνούν τη χώρα, οι πολίτες δεν έχουν αυταπάτες. Πιστεύουν, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, ότι η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «η δημόσια σφαίρα έχει επιβαρυνθεί από τους κυβερνητικούς χειρισμούς, εντός και εκτός χώρας. Αρνητικά δεδομένα συσσωρεύει η συμφωνία των Πρεσπών. Με τις επιλογές της η κυβέρνηση επέτρεψε στα Σκόπια να εμπαίζουν την Ελλάδα. Και αυτά, ενώ η κοινή γνώμη παρακολουθεί άναυδη αυτά που ειπώθηκαν μεταξύ των κ.κ. Κοτζιά και Καμμένου. Είναι πρωτοφανές να διερευνά η Δικαιοσύνη τις αλληλοκατηγορίες δύο υπουργών στο υπουργικό Συμβούλιο».

Ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε ξανά, γιατί δεν δίνονται στην δημοσιότητα τα πρακτικά του υπουργικού συμβουλίου και η επιστολή παραίτησης Κοτζιά και σημείωσε: όταν έλθει η συμφωνία των Πρεσπών προς ψήφιση θα δούμε αν ο κ. Καμμένος φύγει από τη πόρτα ή το παράθυρο.

Η ΝΔ, επανέλαβε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ούτε τώρα ούτε μετά τις εκλογές. Ο μόνος τρόπος να μην κυρωθεί ποτέ η συμφωνία είναι να γίνουν εκλογές πριν αυτή έλθει στην Βουλή. Ο κ. Τσίπρας όμως έχει αναλάβει την υποχρέωση να φέρει τη Συμφωνία στην Βουλή πριν πάει σε εκλογές και ότι έχει πάρει ανταλλάγματα που θα βοηθήσουν όχι τη χώρα, αλλά το κόμμα του.

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κ.Ο. της ΝΔ

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μετατρέψει το Σύνταγμα σε εργαλείο αντιπερισπασμού από τη ζοφερή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα και πρόσθεσε ότι επιχειρεί να χειραγωγήσει την ύψιστη κοινοβουλευτική διαδικασία και να ακυρώσει τη δυνατότητα αλλαγών για μία δεκαετία.

Ο κ. Τσίπρας, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, «θυμήθηκε με καθυστέρηση τη Συνταγματική Αναθεώρηση, μόνο και μόνο για να αποτρέψει κάθε μεγάλη αλλαγή. Θέλουν η χώρα να πάει πίσω. Μετά την αναθεώρηση του 2008, που ήταν εξαιρετικά περιορισμένης έκτασης, δεν αντέχουμε σαν χώρα να χάσουμε μία ακόμη δεκαετία».

Αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι περιλαμβάνει το άρθρο 86 του Συντάγματος, που πριν από 12 χρόνια είχε εκείνος ζητήσει να αλλάξει, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ τότε σφύριζε αδιάφορα.

Συνεχίζοντας είπε ότι περιλαμβάνει προτάσεις για δημοψηφίσματα ή και ατελέσφορες προτάσεις όπως επαναλαμβανόμενες ψηφοφορίες ανά εξάμηνο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ή προτάσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα σε μόνιμη ακυβερνησία όπως η καθιέρωση της απλής αναλογικής ή για τις σχέσεις κράτους -Εκκλησίας που δεν απαιτούν αναθεώρηση αλλά ρύθμιση με απλό νόμο.

Αποτελεί ύβρη η πρόταση για δημοψηφίσματα όταν εκείνη ευτέλισε το θεσμό το 2015, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι είναι προσβολή της νοημοσύνης μας να ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ νέο τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας για να μην διαταράσσεται η κοινοβουλευτική συνέχεια όταν το αξιοποίησε το 2014. Είναι υποκρισία εκείνοι που τις μονές μέρες ζητούν τη στήριξη της Εκκλησίας, τις ζυγές να την απαξιώνουν με μία αναθεώρηση των σχέσεων με το κράτος.

Συνολικά, είπε ο κ. Μητσοτάκης, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά αντιδραστικό και αναχρονιστικό μονοπάτι προς ένα συνταγματικό τέλμα που θα οδηγήσει τη χώρα ακόμη πιο πίσω. Θέλει να «συριζοποιήσει το Σύνταγμα, δεν θα το επιτρέψουμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνει τίποτε για τη δημόσια διοίκηση, την αξιολόγηση και την αξιοκρατία, για την εκπαίδευση, για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, για την ανάγκη να θωρακισθεί η ανεξαρτησία και να απονέμεται ταχύτερα η δικαιοσύνη, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγές της ΝΔ κάνοντας ένα crash test στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν:

Ένα Σύνταγμα, Δύο Προτάσεις.

ΣΥΡΙΖΑ: Στασιμότητα. Γραφειοκρατία. Εμπόδια στην ανάπτυξη.

ΝΔ: Ασφαλές φορολογικό περιβάλλον. Κίνητρα για επενδύσεις. Υποχρεωτικά ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί. Κανένας φόρος με αναδρομική ισχύ. Αναθεώρηση του Συντάγματος με μεγαλύτερη ευελιξία.

ΣΥΡΙΖΑ: Συγκεντρωτισμός. Ισοπέδωση. Πελατειακό κράτος.

ΝΔ: Κανόνες διαφάνειας, λογοδοσίας, αξιολόγησης και αξιοκρατίας σε όλο το Δημόσιο. Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης με αυτοτελείς πόρους.

ΣΥΡΙΖΑ: Ευτελισμός των θεσμών. Επιβολή της απλής αναλογικής για τη θεσμοποίηση της ακυβερνησίας. Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με… 9 ψηφοφορίες.

ΝΔ: Σταθερός εκλογικός κύκλος. Εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από τους πολίτες αν δεν εκλεγεί από τη βουλή μετά από δύο ψηφοφορίες.

ΣΥΡΙΖΑ: Ασφυκτικός κυβερνητικός έλεγχος παντού. Διαιώνιση πολυνομίας και κακονομίας.

ΝΔ: Συνταγματική απλοποίηση της νομοθεσίας. Επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και πλήρης απεξάρτηση της από την κυβέρνηση. Ανεξάρτητη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

ΣΥΡΙΖΑ: Ιδεοληψία που κρατά τη χώρα στο παρελθόν.

ΝΔ: Ενίσχυση της αυτονομίας των Δημοσίων ΑΕΙ. Ιδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Εξορθολογισμός της περιβαλλοντικής προστασίας. Πολιτικές για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΕΡΙΔΙΚΑΡΗΣ

#TAGS MM