Σάββατο, 4 Μαΐ
20oC Αθήνα

Τσακαλώτος: Επιταχύνεται η άρση των capital controls – Τι είπε για το ΕΚΑΣ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου σχετικά με όσα συμφωνήθηκαν στη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου
– Τσακαλώτος: “Μνημονιακή υποχρέωση ο ΦΠΑ στα νησιά”
– Χουλιαράκης: “Αν είχαμε αυτή τη συμφωνία το 2011 θα είχαμε γλιτώσει 18 δισ. ευρώ”
– Τι είπαν ο υπουργός και ο υφυπουργός Οικονομικών για τα capital controls

Κοινή συνέντευξη Τύπου για τα αποτέλεσμα του Eurogroup της 24ης Μαΐου παραχώρησαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης.

Τα σημαντικότερα σημεία των ομιλιών τους είναι τα εξής:
– Επιταχύνεται η διαδικασία άρσης των capital controls
– Θα υπάρξει νησιωτική πολιτική στοχευμένη στους κατοίκους που έχουν ανάγκες για την αντιμετώπιση της αύξησης του ΦΠΑ
– Ο “κόφτης” θα ισχύει μόνο μέχρι το 2019
– Η έξοδος στις αγορές θα γίνει σιγά σιγά το 2017 όσο βελτιώνεται η οικονομία και κερδίζουν εμπιστοσύνη
– Το ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης και ΕΚΑΣ θα γίνουν – Το πώς θα βρεθούν τα χρήματα για να μην επιστρέψουν οι συνταξιούχοι το ΕΚΑΣ που πήραν το πρώτο πεντάμηνο, εξετάζεται. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα επιβαρυνθούν
– Εντός Ιουνίου θα κατατεθούν τρία νομοσχέδια για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, την εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτων και κρυφών καταθέσεων, και το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καπνικών προϊόντων
– Το ΔΝΤ ως το τέλος του χρόνου θα συντάξει έκθεση βιωσιμότητας του χρέους και από αυτή τη διαδικασία η Ελλάδα θα βγει κερδισμένη γιατί το ΔΝΤ θα διεκδικήσει μεγαλύτερη ελάφρυνση

 

Αναλυτικά όσα είπαν

 

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η αξιολόγηση τελείωσε αν και παραδέχθηκε πως υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα, τα οποία ωστόσο όπως είπε υπάρχουν σε κάθε αξιολόγηση. Κάνοντας αναλυτική ενημέρωση για τις αποφάσεις για το χρέος υπογράμμισε πως «για πρώτη φορά, υπάρχει επίσημη αναγνώριση από το Eurogroup ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο» και πρόσθεσε: Αυτό καταγράφηκε επισήμως και αναγνωρίστηκε στο κείμενο και στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση. Ως αποτέλεσμα αυτής της αναγνώρισης, έχουμε ένα πλαίσιο που πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το γεγονός. Αυτό το πλαίσιο για πρώτη φορά ορίζει τι σημαίνει αναγκαιότητα. Μέχρι τώρα είχαμε τη δέσμευση, ότι κάτι θα γίνει αν χρειαστεί. Η διαφορά τώρα είναι πως έχουμε έναν ορισμό του τι σημαίνει «αν χρειαστεί» για να κρατήσουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες στην Ελλάδα στο 15% του ΑΕΠ και μετά στο 20%, λιγότερο απ ότι έχουν πολλές χώρες αυτή τη στιγμή. Τα μέτρα αυτά δεν θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε ΥΠΟΙΚ, γιατί ο ορισμός είναι μέσα στο κείμενο, είναι δεσμευτικός. Έχουμε σημαντικά αποτελέσματα για βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των χρηματοδοτικών αναγκών.

Μετά την εκταμίευση της δόσης, συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος, «το ESM θα δουλεύει συστηματικά για να αλλάξει το προφίλ του βραχυπρόθεσμου χρέος», εξηγώντας πως ο μηχανισμός θα κάνει παρεμβάσεις «ώστε να μην εκτοξευθεί αυτό που θα χρειάζεται να πληρώσει η κυβέρνηση». Ως προς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, τόνισε πως η δέσμη που θα ληφθεί περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση του πακέτου από τα κέρδη από τα ANFA και τα SMP «για να μπορούμε να κρατήσουμε τον στόχο του 15%» για τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες.

«Θα υπάρχουν εξαγορές κομματιών του παλιού χρέους, είτε είναι του ΔΝΤ, είτε από αλλού. Θα υπάρχουν αλλαγές σε περιόδους χάριτος ή θα υπάρξει επιμήκυνση σε ένα κομμάτι του χρέους. Στόχος είναι η ελληνική οικονομία να χρηματοδοτήσει το χρέος» εξήγησε ο κ. Τσακαλώτος και συνέχισε: Επιπλέον, λέει το ΔΝΤ ότι θα μπει όταν θα κάνει καινούργια εκτίμηση για τη βιωσιμότητα του χρέους όπου θα κοιτάξει τη δέσμη μέτρων, εάν είναι αρκετά τα εργαλεία που υπάρχουν, ή θα χρειαστούν άλλα εργαλεία. Τώρα θα υπάρχει αυτόματος μηχανισμός που θα αποφασιστεί το 2018 που θα κάνει βιώσιμο το χρέος. Αυτός ο μηχανισμός θα είναι στη βάση του τι χρειάζεται η Ελλάδα για να χρηματοδοτήσει το χρέος.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά. Ήταν μία απόφαση που είχε συμβιβασμούς. Δίνει ένα βασικό διάδρομο να ξέρουν οι πολίτες και οι οικονομικοί παράγοντες για να μπορούν να επενδύσουν μακροπρόθεσμα και να επηρεάσουν τις επενδύσεις και τους ρυθμούς ανάπτυξης και άρα να πιάσουμε πιο εύκολα τους στόχους που πρέπει να πιάσουμε» υποστήριξε και κατέληξε: Η επιτυχία για τα μέτρα του χρέους θα φανεί σε βάθος χρόνου. Αλλά με την εκταμίευση, με την ποσοτική χαλάρωση και την ασφάλεια για τη βιωσιμότητα του χρέους, ο διάδρομος θα είναι ανοιχτός. Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα αρθούν τα capital controls, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο ο κόσμος θα δει αλλαγές από τη συμφωνία. Εξήγησε σε αυτό το πλαίσιο, πως είναι σημαντικό για να μειωθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων είναι η επιστροφή των χρημάτων στις τράπεζες.

«Το πρώτο βήμα έγινε με την ανακεφαλαιοποίηση, το δεύτερο είναι η αλλαγή των όρων δανεισμού των τραπεζών από ΕΚΤ, το τρίτο θα γίνει επειδή θα δούμε ότι γίνονται κινήσεις για μείωση κόκκινων δανείων» είπε και πρόσθεσε: Αυτό θα δημιουργήσει σταθερό τραπεζικό σύστημα και ο κόσμος καταλαβαίνει ότι αλλάξαμε σελίδα. Αυτό θα αργήσει λίγο να φανεί ως αποτέλεσμα. Εάν ο κόσμος αισθανθεί ότι τελείωσε το Grexit, ο βαθμός εμπιστοσύνης θα ανέβει.

 

Χουλιαράκης: Οι ανοιχτές εκκρεμότητες για τη δόση

 

«Με την αξιολόγηση της Τρίτης κλείνει ένας κρίσιμος κύκλος στην πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», σχολίασε ο Γιώργος Χουλιαράκης χαρακτηρίζοντας την αξιολόγηση αυτή την «πιο περίπλοκη και πιο δύσκολη και την πιο σημαντική της τελευταίας πενταετίας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως, πιάνοντας τους οικονομικούς στόχους για την τριετία 2016-2018, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να νομοθετήσει νέα δημοσιονομικά μέτρα μέχρι το τέλος του προγράμματος. Σε ερώτηση για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και για το κατά πόσο η κυβέρνηση σκέφτεται την απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης, ο κύριος Χουλιαράκης απάντησε αρνητικά (με ένα λακωνικό «όχι»), υπογραμμίζοντας πως σε περίπτωση που η οικονομία της χώρας ανακάμψει θα υπάρξει αναλογική και δομική ανακατανομή των πλεονασμάτων.

Για τις εκκρεμότητες της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς, ο κύριος Χουλιαράκης ανέφερε πως ο μεγάλος όγκος των εκκρεμοτήτων αφορά σε νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο της Κυριακής και ότι τα βασικά θέματα είναι αυτά της ιδιωτικοποίησης του ελληνικού, τα κόκκινα δάνεια και οι νομικές διατυπώσεις στο θέμα του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων που αφορούν στη νομική κάλυψη των μελών που θα το απαρτίζουν. Μαζί με την εκπλήρωση των εξωτερικών υποχρεώσεων, η ελληνική Οικονομία θα εισπράξει ποσό σχεδόν 2% του ΑΕΠ με την μορφή αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών με αρκετά δισεκατομμύρια να «πέφτουν» στην ιδιωτική οικονομία, σημείωσε ο κ. Χουλιαράκης, χαρακτηρίζοντας τα «ισχυρό όπλο» αντιστάθμισης των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, επιτυγχάνονται οι βασικές προϋποθέσεις για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και αποκαθίσταται η σταθερότητα και το κλίμα βεβαιότητας για επενδύσεις, είπε αναπληρωτής υπουργός, που προέβλεψε πως ακολουθεί αυξημένη κατανάλωση και περισσότερες επενδύσεις μετά από πέντε χρόνια ύφεσης. Ο κ. Χουλιαράκης χαρακτήρισε «κρίσιμη» απόφαση του Eurogroup την δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι μεσομακροπρόθεσμα, οι βασικές ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα μείνουν κάτω από το όριο του 15% του ΑΕΠ. Από το 2009 που ξεκίνησε η κρίση μέχρι το 2013 οι ακαθαριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας ήταν πάνω από το 25% του ΑΠΕ.

«Τα δάνεια που ανέλαβε η ελληνική οικονομία έχουν ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια αλλά κυμαινόμενα, ωστόσο με την ανάκαμψη της οικονομία η πιθανότητα αύξησης αυτών των επιτοκίων είναι μεγάλη», εκτίμησε ο κ. Χουλιαράκης που υπογράμμισε πως οι μελλοντικοί επενδυτές δεν θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μία κρίση χρέους τα ερχόμενα χρόνια.

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό όλα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.

 

 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε