Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Λοβέρδος για αίτημα άρσης της ασυλίας: Δεν είναι μόνο άθλιοι, είναι κακοποιοί

Λοβέρδος για Novartis

Έντονη αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου για το αίτημα άρσης της ασυλίας.
Κάνει λόγο για «πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών».
Χαρακτηρίζει τον εαυτό του «τον πιο στοχοποιημένο πολιτικό από το 1989».

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου, λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση της είδησης ότι η Εισαγγελία Καταπολέμησης της Διαφθοράς διαβίβασε στη Βουλή το αίτημα για άρση της ασυλίας του, σχετικά με την υπόθεση Novartis.

Ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κάνει λόγο για «κατάχρηση εξουσίας», χαρακτηρίζει τους «φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς» της δίωξής του ως «άθλιους με χαρακτηριστικά παλιανθρώπων» και χαρακτηρίζει την υπόθεση «πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών»

Ολόκληρη η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου:

«Όταν αναδύθηκε στην επιφάνεια αυτή η ελεεινή και δυσώδης πλεκτάνη είχα χαρακτηρίσει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της άθλιους και με χαρακτηριστικά παλιανθρώπων. Μετά το σημερινό συμπληρώνω: πρόκειται περί κακοποιών. Και κακώς ορισμένοι μιλούν για φαρσοκωμωδία. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, μόνο για πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών οφείλουμε να μιλάμε.

Ακόμη κι αν χρειαστεί να γυρίσω τη γη ανάποδα, θα το κάνω, προκειμένου οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν από το εδώλιο του κατηγορουμένου. Έχω ήδη καταθέσει από τις 26 Φεβρουαρίου 2018 μηνύσεις κατά των κουκουλοφόρων ψευδομαρτύρων. Τώρα δηλώνω ότι θα προχωρήσω σε υποβολή μηνύσεων για τα αδικήματα που τελέστηκαν και τελούνται σε βάρος μου, συμπεριλαμβανομένου και του κακουργήματος της κατάχρησης εξουσίας, εναντίον όλων ανεξαιρέτως των εμπλεκομένων προσώπων. Προφανέστατα έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Δεν έχω όμως καμία εμπιστοσύνη στους λίγους, εκείνους και εκείνες, που καταχράστηκαν την εξουσία τους και παραβίασαν τον όρκο που έχουν δώσει.

Και κάτι απολύτως προσωπικό, αλλά συνάμα βαθύτατα πολιτικό. Είμαι ο πιο στοχοποιημένος πολιτικός μετά το 1989. Η στήριξη, όμως, του κόσμου μετατρέπει τις κατηγορίες των άθλιων κακοποιών σε τίτλο τιμής για μένα».

Τι προηγήθηκε της «έκρηξης» Λοβέρδου

Χρειάστηκε να περάσουν 14 μήνες από την αποστολή της δικογραφίας για την υπόθεση της Novartis στη Βουλή και έντεκα μήνες από την επιστροφή της στην τακτική δικαιοσύνη, για να ολοκληρωθεί ένα σκέλος της υπόθεσης και να ζητηθεί άρση της ασυλίας μόνο του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου. Οι εισαγγελείς κατέληξαν σε αποχρώσες ενδείξεις για τη δωροδοκία του πρώην υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου.

Η άρση της ασυλίας του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ ζητείται για να κληθεί σε ανωμοτί εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου (κι εν συνεχεία, στην άσκηση ποινικής δίωξης). Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη καθώς είναι εν ενεργεία βουλευτής.

Παράλληλα, η υπόθεση αρχειοθετείται για τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέας Λυκουρέντζο, Γιώργο Κουτρουμάνη και Παναγιώτη Πικραμμένο.

Η υπόθεση παραμένει ανοικτή για τους Αντώνη Σαμαρά, Άδωνη Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Μάριο Σαλμά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Διαφθοράς καλεί τον πρώην υπουργό Υγείας για να δώσει εξηγήσεις για το χρονικό διάστημα Απρίλιος 2011-Μάιος 2012 και για τέσσερα φάρμακα της Novartis, Gilenya, Tasigna (150 mg και 200 mg) και Lucentis.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Διαφθοράς αξιολόγησε στο πλαίσιο της έρευνας της δεκάδες μάρτυρες, εικονικά τιμολόγια, χειρόγραφες σημειώσεις και βίντεο.

Ο πρώην υπουργός φέρεται ότι ενώ όφειλε να επανατιμολογεί τα φάρμακα λαμβάνοντας ως τιμή τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών στην Ευρώπη, να επιλέγει άλλες μεθόδους τιμολόγησης επ´ωφελεία της Novartis. 

Όπως προέκυψε κατά πληροφορίες το επίμαχο χρονικό διάστημα φέρεται ο τζίρος της Novartis να αυξάνεται και στη συνέχεια να πέφτει κατακόρυφα. 

Σημαντικό ρόλο ρόλο στην υπόθεση παίζει διαφημιστική εταιρία, η οποία φέρεται να λειτουργούσε ως «πλυντήριο» για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος από στελέχη της Novartis. Κατά πληροφορίες, οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι η  η επίμαχη εταιρία είχε εκδώσει εικονικά τιμολόγια. Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνες κλήθηκαν οι υπεύθυνοι τριών ραδιοφωνικών σταθμών οι οποίοι δεν αναγνώρισαν τα τιμολόγια που είχαν εκδοθεί για λογαριασμό τους.

Τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα και αύριο, αναμένεται η κλήση των μη πολιτικών προσώπων (πάνω από 20) στην υπόθεση για τα αδικήματα κατά περίσταση της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις