Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Μ. Βαρβιτσιώτης για Κυπριακό: Απορρίπτουμε οτιδήποτε δημιουργεί τετελεσμένα

Μ. Βαρβιτσιώτης για Κυπριακό:  Απορρίπτουμε οτιδήποτε δημιουργεί τετελεσμένα
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

«Η Ελληνική κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο ότι σε οποιαδήποτε επαφή ή συνομιλία για το Κυπριακό προσέρχεται επί τη βάση όλων των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, οτιδήποτε άλλο μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να το στηρίξει».

Αυτό ανέφερε από την Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης απαντώντας σε εμβόλιμες αναφορές των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ σχετικά με την προσεχή 5μερή συνάντηση.

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος είχε αναφέρει ότι «θέλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας για το Κυπριακό, ενόψει της 5μελούς, με την ανάγκη η χώρα μας να επιμείνει στις πάγιες  αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για διζωνική και δικοινοτική λύση και αποκρούοντα στις νέες θέσεις της τουρκικής πλευράς για δύο χωριστά κράτη». Και πρόσθεσε πως «χαιρετίσουμε την απόφαση να απαλλαγεί η Κύπρος από το καθεστώς των εγγυήσεων. Το  Κυπριακό  πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ζήτημα  παραβίασης του διεθνούς δικαίου και όχι ως δικοινοτικό ζήτημα»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος από την δική του πλευρά για το Κυπριακό είπε πως «είναι προβληματική καθώς δεν φαίνεται να έχει αντιδράσει» στην θέση που προωθεί η Τουρκία με τον Εντρογάν και τον Τατάρ για την λύση των δύο Κρατών». «Αυτή η θέση τους Τουρκίας» είπε, «παραβιάζει κάθε απόφαση των Ηνωμένων Εθνών. 

Είναι μεγάλο θέμα που ασφαλώς δεν είναι ελληνοτουρκικό,  αλλά διεθνές καθώς από το ‘70 έχουμε θέμα εισβολής  και κατοχής Συνεπώς περιμένουμε πρωτοβουλίες από την Κυβέρνηση».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στις διερευνητικές λέγοντας ότι ήταν λάθος η επιλογή ορισμένων κυβερνητικών βουλευτών που είχαν βάλει την «ταμπέλα της αισιοδοξίας» και θα πρέπει «να είμαστε πολλοί σοβαροί ως βουλευτές όταν απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό».

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις