Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Μακρόν στην Αθήνα: Στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο Γάλλος Πρόεδρος

Μακρόν στην Αθήνα: Στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο Γάλλος Πρόεδρος

– Στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος βρέθηκε το πρωί ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν
– Ο κ. Μακρόν συναντήθηκε με έλληνες και γάλλους επιχειρηματίες
– Βόλτα στην Αρχαία Αγορά για την Μπριζίτ Τρονιέ μαζί με την Σίσσυ Παυλοπούλου
– Όλα όσα δεν είδατε από την χθεσινή ημέρα

Με μια βόλτα στον 8ο όροφο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ξεκίνησε η δεύτερη ημέρα της συνάντησης του Εμανουέλ Μακρόν με τον Αλέξη Τσίπρα. Την ίδια ώρα η σύζυγος του Προκόπη Παυλόπουλου, Σίσσυ ξεναγούσε την Μπριζίτ Τρονιέ στην Αρχαία Αγορά.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τσίπρας: Το Σταύρος Νιάρχος συμβολίζει την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα

«Μετά από επτά χρόνια κρίσης που ανέδειξε τις αδυναμίες της Ευρώπης και δημιούργησε μια πολύ αρνητική κατάσταση για τη χώρα μου σήμερα με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι η χώρα γυρίζει σελίδα.

Αυτή η νέα εποχή μας καλεί να σχεδιάσουμε ένα μέλλον πιο δημιουργικό που δεν θα έχει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος»: αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Αναφερόμενος στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είπε ότι πρόκειται για ένα ίδρυμα που συμβολίζει την επιστροφή της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα.

Γιατί αυτός ο υπέροχος χώρος που στεγάζει την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης, αποτελεί ένα εξαιρετικά θετικό παράδειγμα για την αρμονική συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα, επίσης ότι μπορούν να πραγματοποιούνται μεγάλα έργα στον τόπο και να τελειώνουν στην ώρα τους και να αξιοποιούνται με τον καλύτερο για την κοινωνία τρόπο.

Και στον στόχο της αντιμετώπισης της ανεργίας επικέντρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να μειωθεί στο 21,2% η ανεργία, όμως παραμένει ποσοστό μη αποδεκτό για μια χώρα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη.

Έθεσε έτσι ως πρώτο στόχο την αντιμετώπιση του braind drain. Αυτό θα γίνει μέσα από την αλλαγή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τις επενδύσεις, την ολοκλήρωση αυτού του τρίτου προγράμματος ώστε «να είναι το τελευταίο και η Ελλάδα να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές χρήματος».

Επίσης «μπροστά σε αυτόν τον στόχο πήραμε δύσκολες αποφάσεις, με πολιτικό κόστος, αλλά εμπνεόμενοι από την ελληνική μυθολογία όπως ο Οδυσσέας έκλεισε τα αυτιά του στις σειρήνες, έτσι και εμείς προχωρούμε με αποφασιστικότητα για να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση», υπογράμμισε.  

Μακρόν: Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση

«Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο κ. Μακρόν είπε προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι μπορεί να εγγυηθεί τη φιλική στάση της Γαλλίας, τη στήριξη στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει η Γαλλία να βοηθά την Ελλάδα για να βγει από την κρίση και πως οι Γάλλοι επιχειρηματίες θα συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια.

Ο Γάλλος Πρόεδρος επισήμανε την παρουσία γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, σχολιάζοντας: «Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε εδώ», για να υπογραμμίσει ότι θέλει αυτός ο δεσμός να παραμείνει δυνατός. Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των επιχειρήσεων που ήδη επιχειρούν στη χώρα μας, τόνισε: «Εσείς που είστε χρόνια στην Ελλάδα, θέλω να δώσετε νέα ενέργεια, νέα κινητήρια δύναμη στις επενδύσεις στην Ελλάδα». Πιάνοντας το νήμα και από τα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε τους Γάλλους επιχειρηματίες να μιλήσουν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και πώς μπορεί τόσο η ελληνική όσο και η γαλλική κυβέρνηση να βοηθήσουν να ξεπεραστούν τα εμπόδια.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα της ημέρας

Αυτή την ώρα ο Γάλλος Πρόεδρος συνοδευόμενος από την σύζυγό του, θα επισκεφθούν την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή (Οδός Διδότου 6), όπου θα παρακολουθήσουν παρουσίαση σε μορφή 3D των αρχαιολογικών ανασκαφών στη Δήλο.

Στην συνέχεια θα δοθεί δεξίωση προς τιμήν της Γαλλικής κοινότητας από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και θα ακολουθήσει στις 13:30-14:45 γεύμα του Ε.Μακρόν και της συζύγου του, με Έλληνες και Γάλλους καλλιτέχνες και διανοούμενους στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Στις 14:45-15:15, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Μακρόν θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους Ελληνικών και Γαλλικών ΜΜΕ, ενώ στις 15:15 θα αναχωρήσει μαζί με την σύζυγό του με αυτοκινητοπομπή, για το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου στις 16.00 έχει προγραμματιστεί η αναχώρησή του από την χώρα μας.

Τι έγινε χθες, πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν

Μακρόν στην Ελλάδα και ηχηρό μήνυμα στήριξης στη χώρα μας! Αυτό συνέβη κατά την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα. Τόσο στις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όσο και στην ομιλία του στην Πνύκα, ο πρόεδρος της Γαλλίας ξεκαθάρισε ότι η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα και θα συνεχίσει να την στηρίζει, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της επιστροφής της στην ανάπτυξη. Μάλιστα, διαβεβαίωσε πως αυτός είναι και ο λόγος που τον συνόδευσαν στον ταξίδι του σπουδαίοι Γάλλοι επιχειρηματίες.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε την Πέμπτη, 07.09.2017, σειρά συναντήσεων στην χώρα μας, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του. Συναντήθηκε με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα. Νωρίτερα, περίπου στις 13:00 το μεσημέρι, τον είχε υποδεχτεί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Την ίδια ώρα, η Μπέτυ Μπαζιάνα είχε αναλάβει χρέη… ξεναγού για την Μπριζίτ Τρονιέ και η βραδιά ολοκληρώθηκε με επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο. Εκεί όπου την παράσταση έκλεψαν… οι κυρίες του δείπνου!

Δείτε εδώ λεπτό προς λεπτό όλα όσα συνέβησαν κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στη χώρα μας

Ο… Έλληνας Μακρόν στην Ελλάδα!

Λίγα λεπτά πριν τις 20:00, ανέβηκε στο βήμα ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο οποίος έγινε για λίγο… Έλληνας! Κι αυτό διότι εξέπληξε, απευθύνοντας τις πρώτες φράσεις της ομιλίας του στα ελληνικά!

Πριν από δυόμιση χιλιάδες χρόνια, εδώ στον λόφο της Πνύκας, οι Αθηναίοι επινόησαν την Δημοκρατία. Το γεγονός ότι παίρνω τον λόγο, εδώ στο ίδιο μέρος ενώπιον σας, είναι, το ξέρω, ένα πολύ μεγάλο προνόμιο. Γι’ αυτό ευχαριστώ θερμά την κυβέρνηση και τις ελληνικές Αρχές, αλλά ειδικότερα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που με κάλεσε να μιλήσω από εδώ», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν σε μια… αξιοπρεπή απόπειρα να μιλήσει ελληνικά!

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα

Μακρόν

Κλείσιμο με Σεφέρη και αποθέωση!

Ο Εμανουέλ Μακρόν, όμως, είχε αφήσει κάτι… γαλανόλευκο και για το τέλος. Κι αυτό διότι έκλεισε την ομιλία του με μια φράση του μεγάλου Έλληνα ποιητή, Γιώργου Σεφέρη:

Κι όταν γυρεύει κανείς το θαύμα πρέπει να σπείρει του αίμα του στις οκτώ γωνιές των ανέμων. Γιατί το θαύμα δεν είναι πουθενά, παρά κυκλοφορεί στις φλέβες του ανθρώπου“.

Και στην συνέχεια τόνισε: “Ας δώσουμε λοιπόν την ευκαιρία στο θαύμα να συμβεί”, ολοκληρώνοντας την ομιλία του και καταχειροκροτούμενος.

Δείτε το απόσπασμα

Επίσημο δείπνο

Μετά την ομιλία στην Πνύκα, Εμανουέλ Μακρόν κιαι Μπριζίτ Τρονιέ μετέβησαν στο Προεδρικό Μέγαρο. Εκεί, τους υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την προσφώνηση του Προκόπη Παυλόπουλου

Μακρόν
Φωτογραφία: Eurokinissi

Παρόντες φυσικά ο Αλέξης Τσίπρας και σειρά υπουργών της Κυβέρνησης, αλλά και ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μακρόν
Φωτογραφία: Eurokinissi
Μακρόν
Φωτογραφία: Eurokinissi
Μακρόν
Φωτογραφία: Eurokinissi

Επίσης το παρών έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, όπως το ζεύγος Βαδινογιάννη.

Μακρόν
Φωτογραφία: Eurokinissi
Μακρόν στην Ελλάδα
Φωτογραφία: Eurokinissi
Μακρόν στην Ελλάδα
Φωτογραφία: Eurokinissi

Το δείπνο ξεκίνησε με την ανάκρουση των εθνικών Ύμνων των δύο χωρών, ενώ στην συνέχεια ο ΠτΔ προσφώνησε τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος, στην αντιφώνηση του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του τόνισε πως πρέπει να είμαστε απαιτητικοί για την Ελλάδα και την Ευρώπη και εξέφρασε την συμφωνία του με πολλές από τις επισημάνσεις του κ. Παυλόπουλου.

Η ΕΕ δεν ήξερε πως να αντιδράσει , πήρε αποφάσεις που δεν ήταν συντονισμένες για την αντιμετώπιση της κρίσης και ήταν σε βάρος των πολιτών” σημείωσε και συνεχάρη τους Έλληνες πολίτες και ιδίως τους νέους που στηρίζουν την Ευρώπη παρά τις σκληρές θυσίες που υπέστησαν“, είπε χαρακτηριστικά.

Εντυπωσιακές κυρίες!

Για μία ακόμη φορά, όμως, τα… παραλειπόμενα έκλεψαν τις εντυπώσεις! Τόσο οι εντυπωσιακές εμφανίσεις των Μπέτυ Μπαζιάνα και Μπριζίτ Τρονιέ, όσο και το… μενού του δείπνου!

Τρονιέ
Φωτογραφία: Eurokinissi
Μπέτυ Μπαζιάνα
Φωτογραφία: Eurokinissi

Απαρατήρητη δεν πέρασε ούτε η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι είχε μάλιστα έναν θερμότατο εναγκαλισμό και ολιγόλεπτο διάλογο με την Μπέτυ Μπαζιάνα.

Μαρέβα Μητσοτάκη

Λίγο αργότερα, μάλιστα, συνομίλησε και με την σύζυγο του Εμανουέλ Μακρόν, Μπριζίτ Τρονιέ.

Μαρέβα Μητσοτάκη

Η σικ Μπριζίτ Τρονιέ

Η παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν στη χώρα μας δεν παρουσίαζε μεγάλο ενδιαφέρον μόνο για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας, αλλά και για το γεγονός πως τον πρόεδρο της Γαλλίας, θα συνόδευε η σύζυγός του, Μπριζίτ Τρονιέ.

Η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας ξεχωρίζει σε κάθε της εμφάνιση και -όπως αναμενόταν- τα φλας των φωτογράφων άστραψαν, μόλις πάτησε το πόδι της στην Αθήνα.

Απλή, αλλά… πολύ σικ, και χαμογελαστή, η Μπριζίτ Τρονιέ είχε τετ α τετ με την σύζυγο του Προκόπη Παυλόπουλου, Σίσσυ, στο Προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια ξεναγήθηκε από την Μπέτυ Μπαζιάνα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την Ακρόπολη.

Φωτογραφία Eurokinissi

Ρεπορτάζ: Μίλτος Σακελλάρης – Κώστας Στάμου

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις