Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Μαξίμου: Τραγέλαφος η πρόταση της ΝΔ για τον ΕΝΦΙΑ

Μαξίμου: Τραγέλαφος η πρόταση της ΝΔ για τον ΕΝΦΙΑ

Για πλήρη αποδόμηση της πρότασης της ΝΔ να αποδίδεται ο ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση κάνει λόγο η κυβέρνηση ενώ το Μέγαρο Μαξίμου πανηγυρίζει χαρακτηρίζοντας την σχετική εξαγγελία φιάσκο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι αντικρουόμενες τοποθετήσεις των στελεχών της ΝΔ – υποστηρίζουν τα στελέχη της κυβέρνησης – ήταν ένα πυροτέχνημα της Πειραιώς το οποίο δεν ευσταθεί συνταγματικά , νομικά αλλά πάνω απ όλα οικονομικά.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι είναι ενδεικτικό ότι από την πρώτη στιγμή υπήρξαν αντιδράσεις τους δήμους ακόμα και από στελέχη της ΝΔ αρχής γενομένης από τον Γιώργο Πατούλη.

“Το χάος στη ΝΔ με την πρόταση Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ στους δήμους έχει καταντήσει τραγέλαφος” λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού .

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαγγέλλει, ο Λευτέρης Αυγενάκης διορθώνει και η κ. Σπυράκη αναιρεί και αυτοαναιρείται. Για να έρθει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης να ξεκινήσει από την αρχή την ιλαροτραγωδία. «

Η αναφορά αυτή έγινε με αφορμή την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το ΔΣ της ΚΕΔΕ προκειμένου να τους καθησυχάσει ότι το μέτρο δεν θα ισχύσει άμεσα ενώ προσπάθησε να του εξηγήσει τα οφέλη που θα έχουν από την εφαρμογή της εξαγγελίας.

Οι περισσότεροι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης ωστόσο εμφανίζονται θορυβημένοι γιατί θα χάσουν την κρατική επιχορήγηση που θεωρείτε ο βασικός «κουμπαράς» για να κάνουν έργα στους δήμους τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξη του τόνισε μάλιστα γι αυτό το θέμα ότι «ένα τέτοιο μέτρο θα ισοδυναμούσε με απώλεια εσόδων για τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού περίπου 1 δισ. Ευρώ. Είναι η διαφορά μεταξύ των εισπράξεων που θα έχουν το 2018 οι 325 Δήμοι από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, σε σχέση με τις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ, από τη νέα χρονιά και τη μείωση που ήδη έχει προϋπολογιστεί για το 2019 είπε ».

Πρόσθεσε δε ότι η πρόταση αυτή « Δημιουργεί μεγαλύτερη ανισότητα μεταξύ των Δήμων, αλλά και εντός των Δήμων. Εφόσον τα έσοδα δεν καλύπτουν τις ανάγκες- είπε ο υπουργός – θα ακολουθήσει αντιπαράθεση μεταξύ των δημοτικών Αρχών και των δημοτών. Άρα, οι δημοτικές Αρχές θα έχουν δύο δρόμους, ή να αυξήσουν το ποσό των φόρων (εφόσον αυτό ήταν εφικτό νομικά) ή να μεταφέρουν μέρος των βασικών αρμοδιοτήτων των Δήμων (καθαριότητα, προνοιακές υπηρεσίες, πολιτιστικές δραστηριότητες, οδοφωτισμό) σε ιδιώτες».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις