Πολιτική

Μαξίμου: “Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε μέτρα εκ των προτέρων”

Αυτό που αρχικά ήταν... φημολογία, μοιάζει να επιβεβαιώνεται από την ελληνική Κυβέρνηση και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ότι δηλαδή στο Eurogroup ζητήθηκε από την Ελλάδα να ψηφίσει... προληπτικά μέτρα και για μετά το 2018!

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Λίγο πριν ολοκληρωθεί το Eurogroup, σήμανε… συναγερμός, αφού πληροφορίες ανέφεραν ότι οι Θεσμπί ζητούσαν από την Ελλάδα την “εδώ και τώρα” ψήφισωη προληπτικών μέτρων και για μετά το 2018 (σ.σ. οπότε και τελειώνει το ελληνικό πρόγραμμα).

Τελικά στην συνέντευξη Τύπου, οι κ.κ. Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ και Μοσκοβισί εμφανίστηκαν πιο… θεσμικοί, ωστόσο τόσο οι δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά την συνεδρίαση, όσο και η ενημέρωση που έρχεται από το Μαξίμου, δείχνουν πως οι απαιτήσεις του ΔΝΤ τουλάχιστον… συζητήθηκαν στο Eurogroup.

Και το λέμε αυτό διότι και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύουν πως η χώρα δεν προτίθεται να θερμοθετήσει προληπτικά. Κάτι που σημαίνει πως προφανώς αυτό… ζητήθηκε.

Τρίτη… επιβεβαίωση είναι και οι δηλώσεις του Γάλλου ΥΠΟΙΚ, Μισέλ Σαπέν, ο οποίος και χαρακτήρισε “παράλογη απαίτηση” το να ζητηθεί από την Ελλάδα να ψηφίσει μέτρα για μετά το 2018!

Τί απαντά το Μαξίμου

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συναινέσει στη νομοθέτηση μέτρων εκ των προτέρων: το μήνυμα αυτό εκπέμπει η Αθήνα, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, την ώρα που στην κυβέρνηση αξιολογούν ως πολύ θετικό το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε σήμερα η καλή εικόνα της ελληνικής οικονομίας.

Επιμέρους στοιχεία που επιβεβαιώνουν την εικόνα αυτή, είναι το ότι το 2016 θα κλείσει πιθανότατα με θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη, και ότι η χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2% – κάτι που αναγνωρίστηκε και από τον πρόεδρο του Eurogroup.

Από εκεί και πέρα, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση ικανοποίησης παράλογων απαιτήσεων εκ μέρους των εταίρων, όπως για την νομοθέτηση τώρα μέτρων, προκειμένου να εφαρμοστούν μετά το 2018.

Ημερομηνία επιστροφής των κλιμακίων στην Αθήνα δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Όσον αφορά τη συμμετοχή ή μη, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, οικονομικοί παράγοντες δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο, η έκθεση βιωσιμότητας του Ταμείου να είναι εν τέλει προαναγγελία άρνησής του να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η ΕΛΑΣ εδραιώνεται στη δεύτερη θέση αλλά δεν απειλεί ακόμα τη ΝΔ – Επόμενο στοίχημα η πρωτιά
Η νέα δημοσκόπηση της Interview επιβεβαιώνει την κυριαρχία του Τσίπρα στον προοδευτικό χώρο, αλλά αναδεικνύει και το μεγάλο στοίχημα: Τη μετατροπή της κοινωνικής δυσαρέσκειας σε αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης
O Αλέξης Τσίπρας 11
Σε προεκλογική μάχη η κυβέρνηση με «όπλο» τη ΔΕΘ: Το «καλάθι» των μέτρων, η ακρίβεια και τα πυρά στο ΠΑΣΟΚ
«Ψηλά» στη στρατηγική της κυβέρνησης είναι και η επικοινωνία των θετικών ειδήσεων για την ελληνική οικονομία, όπως η μείωση του δημόσιου χρέους κατά 9,4 μονάδες το πρώτο τρίμηνο του 2026
Μητσοτάκης στο ΟΑΚΑ
Νίκη Κεραμέως για κατάργηση περικοπών συντάξεων χηρείας: Αποκαθιστούμε μια μεγάλη κοινωνική αδικία
Από τον Αύγουστο επανέρχεται το 70% για χιλιάδες δικαιούχους - Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή, με το ΠΑΣΟΚ να καταλογίζει καθυστέρηση και το ΚΚΕ να υπενθυμίζει τις παλαιότερες μειώσεις
Νίκη Κεραμέως 5
ΠΑΣΟΚ: Δέσμευση για μείωση του κόστους ρεύματος κατά 20% έως το 2027 – «Αποτυχία της κυβέρνησης στην ενέργεια»
Με αιχμές για την αγορά, την Πτολεμαΐδα 5 και τη διασύνδεση με την Κύπρο, ο Νίκος Ανδρουλάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο Μέγαρο Μαξίμου, υποστηρίζοντας ότι «οι λίγοι κερδίζουν και η πραγματική οικονομία χάνει»
ΣΤ ΠΑΣΟΚ για ενέργεια
7