Πολιτική

Μαξίμου για διορισμούς: Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια

Άγρια επίθεση εξαπέλυσε το Μέγαρο Μαξίμου σε ΝΔ και Πρώτο Θέμα σχετικά με τους διορισμούς στο δημόσιο. Η κυβέρνηση απάντησε στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για “κομματικούς διορισμούς στο δημόσιο”, τονίζοντας ότι το “ψέμα έχει κοντά ποδάρια”.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Συγκεκριμένα, αναφέρει: “Τόσο η ΝΔ όσο και το Πρώτο Θέμα συνέχισαν, εν γνώση τους, την παραπληροφόρηση, μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Είτε είναι, λοιπόν, αδιάβαστοι, είτε συστηματικοί ψεύτες! Η αλήθεια για τους “διορισμούς” και το “κομματικό κράτος”, που δήθεν στήνει η κυβέρνηση, έχει ως εξής:

1. Οι 6.803 παραπάνω εργαζόμενοι που προκύπτουν με βάση την απογραφή του 2016, σε σχέση μ’ αυτή του 2015, αφορούν σε:

– Αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς
– Πρόσληψη σχολικών καθαριστριών από τους ΟΤΑ
– Πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού
– Εποχικούς πυροσβέστες
– Επιτυχόντες του ΑΣΕΠ του 1998

Κανένα, λοιπόν, κομματικό στέλεχος ή μετακλητός! Εκτός και αν η ΝΔ δεν θέλει να υπάρχουν γιατροί στα νοσοκομεία, εκπαιδευτικοί στα σχολεία, πυροσβέστες, κ.λπ.
 
2. Είναι τεράστιο ψέμα ότι προσλήφθηκαν 27.700 εργαζόμενοι στο δημόσιο “σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ”. Ψέμα που σε συνεργασία ΝΔ – Πρώτο Θέμα προσπαθούν να “περάσουν” στην κοινωνία. Η ΕΛΣΤΑΤ, κατ’ αρχήν, “μετρά” απασχόληση και όχι προσλήψεις στο Δημόσιο! Οι μισθοδοτούμενοι στο ελληνικό δημόσιο προκύπτουν από τα στοιχεία της απογραφής. Αυτοί οι 27.700 δεν είναι μόνιμοι υπάλληλοι!

Είναι απασχολούμενοι σε εγκεκριμένα ευρωπαϊκά προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, κατάρτισης, επιμόρφωσης ή εκπαίδευσης ανέργων, κυρίως σε δήμους, που χρηματοδοτούνται μέσω του ΕΣΠΑ ή άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Είναι ακόμα προσωρινά εργαζόμενοι στα hot spot και γενικότερα σε υπηρεσίες για πρόσφυγες και μετανάστες. Κανένας διορισμός μονίμου υπαλλήλου, λοιπόν!

Καλό θα είναι η ΝΔ (σε συνεργασία με το… “γραφείο τύπου” της, το Πρώτο Θέμα) να μας εξηγήσουν από που τους προκύπτει ο διορισμός 27.700… Εκτός, βέβαια, και αν θυμάται τις στρατιές των συμβασιούχων – ομήρων της και κρίνει εξ ιδίων…
 
3. Το δημοσίευμα αναφέρεται σε 1.756 προσλήψεις συμβασιούχων με τη “φάμπρικα των δικαστικών αποφάσεων”. Πράγματι μονιμοποιήθηκαν 1.756 συμβασιούχοι -στα τόσα ψέματα λένε και μια αλήθεια για “ξεκάρφωμα”. Μόνο που γι’ αυτούς τους εργαζόμενους υπάρχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν! 
Καλό θα είναι η ΝΔ να διευκρινίσει στους πολίτες: Θα σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων ή μόνο όσες αποφάσεις τη βολεύουν; Για το Πρώτο Θέμα δεν υφίσταται τέτοιο ερώτημα…
 
4. Ο αριθμός των 2.099 μετακλητών υπαλλήλων αφορά το σύνολο των μετακλητών υπαλλήλων του Κράτους, έως και την 31 Οκτωβρίου 2016, από τους οποίους μόνο οι 885 υπάγονται σε κυβερνητικούς και πολιτειακούς φορείς. Οι υπόλοιποι 1.214 αφορούν μετακλητούς σε δήμους και περιφέρειες καθώς και μετακλητούς υπαλλήλους σε βουλευτές και υπηρεσίες της Βουλής. Σε καμία περίπτωση, δηλαδή, “δικά μας παιδιά” ή “στρατός κομματικών” -για την ιστορία στις 30 Νοεμβρίου 2016 ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων ήταν 1930 από τους οποίους μόνο 708 σε κυβερνητικούς και πολιτειακούς φορείς.
 
5. Έως το Νοέμβριο του 2015 στο μητρώο μισθοδοτούμενων του Ελληνικού Δημοσίου, στην εργασιακή σχέση “μετακλητοί” καταγράφονταν μόνο οι απλοί μετακλητοί υπάλληλοι και όχι οι πάσης φύσεως ειδικοί σύμβουλοι, ειδικοί συνεργάτες, επιστημονικοί συνεργάτες, κ.λπ. υπουργών, υφυπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων, κ.ά. Με απλά λόγια, όλα τα προηγούμενα χρόνια, “καταγραφόταν” μια “εικονική πραγματικότητα” που απέκρυβε το συνολικό αριθμό των μετακλητών από τους πολίτες.
 
6. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της “εικονικής πραγματικότητας” παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Στο γραφείο υπουργού της προηγούμενης κυβέρνησης (μόνο στον Yπουργό και όχι και σε αναπληρωτή Υφυπουργό, Γενικούς Γραμματείς, κ.λπ.) υπηρετούσαν:
Ειδικοί σύμβουλοι 14
Μετακλητοί 8
Ειδικό επιστημονικό προσωπικό 4
Δημοσιογράφο 2
Αποσπασμένοι 14 και με 
Διάθεση (από το ΚΕΛΠΝΟ) 11
Σύνολο 53 άτομα!

 
Από αυτά τα 53 άτομα, που υπηρετούσαν στο γραφείο του τότε υπουργού, με βάση την τότε υπάρχουσα μεθοδολογία, στη στήλη “Μετακλητοί”, του μητρώου μισθοδοτούμενων του Δημοσίου, υπήρχε υποχρέωση εμφάνισης μόνο για τους 8 μετακλητούς υπαλλήλους! Με τις ρυθμίσεις της σημερινής κυβέρνησης θα εμφανίζονταν και οι 53.
 
7. Σήμερα στην εργασιακή σχέση “Μετακλητοί” καταχωρούνται οι ειδικοί σύμβουλοι, οι ειδικοί και επιστημονικοί συνεργάτες, οι γενικοί ειδικοί γραμματείς και γενικά οι πάντες των οποίων η θέση χαρακτηρίζεται από το νόμο ως θέση “Μετακλητού”. Η μεθοδολογία άλλαξε συνειδητά από την σημερινή κυβέρνηση προκειμένου να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια.

8. Δυστυχώς η ΝΔ παραποιεί συνειδητά την πραγματικότητα -για το Πρώτο Θέμα δεν είχαμε ποτέ καμιά αμφιβολία. Η ηγεσία της ΝΔ. όμως, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει:
– Θα σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις;
– Νοσοκομεία, σχολεία, δήμοι, hot spot θα αφεθούν στη μοίρα τους; Και όποιος επιζήσει;”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Φλωρίδης κατά Τσίπρα για τη Δικαιοσύνη: «Μετά από όσα διέπραξε, θα έπρεπε να την αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι»
Ο υπουργός Δικαιοσύνης σηκώνει το γάντι μετά τις αιχμές του πρώην πρωθυπουργού – Ο νόμος Παρασκευόπουλου, η Novartis, οι τηλεοπτικές άδειες και οι «αρμοί της εξουσίας» στο επίκεντρο της επίθεσης
Γιώργος Φλωρίδης
ΠΑΣΟΚ κατά Τσίπρα: «Συμβιβασμένος Μαδούρο» και «διευθύνων σύμβουλος των ολιγαρχών»
«Το μέλλον της χώρας δεν είναι ούτε ο Μητσοτάκης της διαφθοράς ούτε ο Τσίπρας της διαπλοκής», αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη - Οι αιχμές για «copy paste» προτάσεων και τα οικονομικά της ΕΛΑΣ
Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης
Αφροδίτη Νέστορα: «Μαμά, συγγνώμη που δεν κατάφερα να σε προστατεύσω»
Η Βάγια Νέστορα, έχασε τη ζωή της τα ξημερώματα της 1ης Ιουλίου 2026, όταν σημειώθηκε εμπρηστική επίθεση με εκρηκτικό-εμπρηστικό μηχανισμό στο σπίτι της οικογένειας της Αφροδίτης Νέστορα στη Θεσσαλονίκη
H Αφροδίτη Νέστορα μαζί με την μητέρα της Βάγια Νέστορα 8
Αλέξης Τσίπρας: Από την καταγγελία του «καθεστώτος» σε πρόταση διακυβέρνησης – «Το 2015 ήξερα τι ήθελα, αλλά δεν ήξερα πώς να το κάνω»
Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για θεσμούς, Δικαιοσύνη και ακρίβεια – Το μήνυμα ότι «τώρα ξέρω τι γίνεται και τι δεν γίνεται» και η προσπάθεια να εμφανιστεί η ΕΛ.Α.Σ. ως κυβερνητική εναλλακτική απέναντι στη Ν.Δ.
Ο Αλέξης Τσίπρας 125