Δευτέρα, 6 Μαΐ
16oC Αθήνα

Δημοψήφισμα: Ο Σαμαράς ρίχνει στο τραπέζι την πρόταση μομφής!

Δημοψήφισμα: Ο Σαμαράς ρίχνει στο τραπέζι την πρόταση μομφής!

Ένα ισχυρό όπλο φέρεται να κρατά στα χέρια του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να μπλοκάρει τη διαδικασία της συζήτησης στη Βουλή για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Την πρόταση μομφής!

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου πολιτικού συμβουλίου έπεσε στο τραπέζι η κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απευθυνόμενος προς τα στελέχη του συμφώνησε και είπε ότι θα την καταθέσει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Είναι πάντως εμφανές ότι στο περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ υπάρχει έντονος προβληματισμός για το εάν μια τέτοια κίνηση θα αποδυνάμωνε τελικά ή θα ενίσχυε τη θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Μάλιστα στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού έλεγε σε “γαλάζιο” πηγαδάκι βουλευτών ότι ” είναι μια κίνηση που έχει κινδύνους. Το 45% του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ του ευρώ, αν δείξουμε ότι θέλουμε να ρίξουμε την κυβέρνηση θα τους συσπειρώσουμε”.

Υπάρχει ακόμη ένας προβληματισμός, βέβαια, καθώς αν τελικά διακοπεί η συζήτηση για το δημοψήφισμα και ξεκινήσει η τριήμερη συζήτηση για την πρόταση μομφής, υπάρχει κίνδυνος να χρεωθεί η ΝΔ την μη παράταση του προγράμματος που ολοκληρώνεται την Τρίτη 30 Ιουνίου και παράλληλα τα όποια προβλήματα προκύψουν στο τραπεζικό σύστημα.

Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες από την ΚΟ της ΝΔ σημειώνουν ότι δεν υπάρχει καμία κινητικότητα για τη συγκέντρωση των πενήντα υπογραφών που χρειάζονται για την κάταθεση της πρότασης μομφής.

Το μεσημέρι του Σαββάτου σε κύκλο επαφών που είχε ο προέδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και την προέδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά συζητήθηκε και το θέμα της κατάθεσης πρότασης μομφής.

Τι προβλέπει το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας:

1. H Boυλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστoσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

2. H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.

3. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τον ελάχιστο απαιτoύμενo αριθμό Βουλευτών, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

4. Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας που παρέχει η προηγούμενη παράγραφος στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

5. H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων ομιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίου. Kατά τα λoιπά η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

6. Πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών.

7. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών. 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε