Πολιτική

Μαραθώνιος ως το Eurogroup – Συμφωνία κι όχι εκλογές θέλει το Μαξίμου – Τα κρίσιμα 24ωρα για την Ελλάδα

- Τα... κεφάλια μέσα από σήμερα στο Μαξίμου με συσκέψεις Τσίπρα ενόψει Eurogroup
- Μεγάλη η απόσταση που χωρίζει Αθήνα και δανειστές
- Νέα... ημερομηνία ορόσημο η 24η Μαΐου
- Ανοιχτά όλα τα σενάρια ακόμη και οι εκλογές ή το δημοψήφισμα
- Στήριξη από Πιτέλα: Γερμανία και ΔΝΤ θέλουν να δουν την Ελλάδα να βυθίζεται
- Reuters: Απίθανο να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup
- Σήμερα ανακοινώνονται οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν

Τις πρώτες συσκέψεις με στενούς συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την σύντομη πασχαλινή ανάπαυλα, θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 9ης Μαΐου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι τις επόμενες ημέρες να ενισχύσει την διαπραγματευτική της θέση και να αυξήσει την υποστήριξη που έχει ήδη από διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έναντι των απαιτήσεων του ΔΝΤ για νομοθέτηση εκ των προτέρων συγκεκριμένων μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Πληροφορίες ανέφεραν πως στις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει ένα μπαράζ επαφών του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ενώ από την πλευρά των δανειστών τονίζεται πως η απόσταση που χωρίζει ακόμα τις δυο πλευρές είναι μεγάλη και δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 9ης Μαΐου. 

Πλέον, φαίνεται ότι στόχος είναι να έχει επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 24 Μαΐου. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν την ισχυρή υποστήριξη που έχει εκδηλωθεί από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές προς την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που αναμένεται να ενισχυθεί με την συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στην συνάντηση των σοσιαλιστικών κομμάτων που θα γίνει στο τέλος στη Ρώμη.

Χαρακτηριστικότερη όλων η στήριξη του Τζιάνι Πιτέλα. Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Euractiv, ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόνισε ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Γερμανοί θέλουν να δουν την Ελλάδα να βυθίζεται, όμως οι Σοσιαλιστές σκοπεύουν να τους εμποδίσουν».

“Η παρούσα κατάσταση είναι η επανάληψη μιας ταινίας που παρακολουθήσαμε πριν από έναν χρόνο, με τους ίδιους ηθοποιούς. Από τη μία πλευρά το ΔΝΤ, από την άλλη οι Γερμανοί καρχαρίες, του είδους του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν διαστρεβλωμένα μέσα για να ανατρέψουν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και ένα έθνος που κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες, τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και απέναντι στην προσφυγική κρίση”, είπε ο Πιτέλα όταν ρωτήθηκε για τον ρόλο και τη στρατηγική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τις “συστηματικές επιθέσεις” του στην ελληνική κυβέρνηση.

Όλα αυτά την ώρα που το ΔΝΤ δεν κάνει βήμα πίσω από την απαίτηση λήψης προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ και μάλιστα με νόμο, ενώ η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια συμβιβασμού, προτείνει έναν “κόφτη” δαπανών. Πολλά ίσως κρίνει και η ανακοίνωση των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν που αναμένεται σήμερα Τρίτη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νέος γύρος έντασης με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στην εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ο επίορκος Λαζαρίδης ο συκοφάντης», «είπες παιδεραστή τον Άδωνι Γεωργιάδη»
Για το θέμα ο Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε εξώδικα, ο Μακάριος Λαζαρίδης επιχείρησε να ενημερώσει τα μέλη της επιτροπής για τις νομικές ενέργειες και η Ζωή Κωνσταντοπούλου εξερράγη για ακόμα μία φορά
Ζωή Κωνσταντοπούλου
Παύλος Μαρινάκης: Ενημέρωση «Christmas edition» για χριστουγεννιάτικες ταινίες και το «αιώνιο» δίλημμα μελομακάρονο ή κουραμπιές
«Καλά Χριστούγεννα! Ευτυχισμένος ο νέος χρόνος με όλο και περισσότερες ερωτήσεις στις οποίες να μπορούμε με στοιχεία να απαντήσουμε», ευχήθηκε ο Παύλος Μαρινάκης
Παύλος Μαρινάκης 5
Εξώδικο Γεωργιάδη σε Κωνσταντοπούλου: «Μήνυση και αγωγή αν δεν ανακαλέσει, με κατηγόρησε επίτηδες για παιδεραστία»
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε πως εννοούσε τον Νίκο Γεωργιάδη, όμως ο υπουργός θεωρεί πως «το έκανε επίτηδες για να βλάψει την τιμή και την υπόληψή μου»
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή
21
Νίκος Γιαννόπουλος για την επίθεση που δέχτηκε από τον Νίκο Παππά: «Ένιωσα δύο δυνατές γροθιές στο κεφάλι, ήταν πισώπλατο χτύπημα»
«Έπεσα κάτω και ούρλιαζα, εγώ δεν έχω προηγούμενα, ο Νίκος Παππάς έχει ανοίξει beef με πολλούς δημοσιογράφους» λέει ο Νίκος Γιανόπουλος
Νίκος Γιαννόπουλος
Νίκος Ανδρουλάκης: Κατέθεσα στη Βουλή ένα πλαίσιο έξι σημείων, κανείς δεν θέλει να κάνει Χριστούγεννα στα μπλόκα
«Ο εμπαιγμός των αγροτών συνεχίζεται. Χθες ο ΕΛΓΑ πήρε από τους λογαριασμούς τους τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών,  πριν τους πιστωθούν οι βασικές ενισχύσεις», είπε ο Ανδρουλάκης
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην προσύνοδο των Σοσιαλιστών ηγετών στις Βρυξέλλες