Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

“Μαστίγιο και καρότο” από τους Θεσμούς! Ανησυχία από την προειδοποίηση Ρέγκλινγκ – Πως “επιβλήθηκε” η συμμετοχή του ΔΝΤ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– “Πάτε καλά, αλλά χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά”: Αυτό λένε οι Θεσμοί στην ελληνική κυβέρνηση
– “Καμπανάκι” από την δήλωση του Κλάους Ρέγκλινγκ, που προειδοποίησε για ενδεχόμενο πρόβλημα στη ρευστότητα τον Φεβρουάριο!
– “Οι Θεσμοί απέστειλαν διευκρινιστικές ερωτήσεις στην Ελλάδα για το ασφαλιστικό” δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ
– “Έχει βελτιωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης για την Ελλάδα” τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί που χαρακτήρισε προτεραιότητα για την αξιολόγηση τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό
– Τελικά… θα συμμετέχει το ΔΝΤ στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας
– Δήλωση Τσακαλώτου στη Handelsblatt: “Στουμπ, Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε μου ξεκαθάρισαν ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση”!

Εν αναμονή συγκεκριμένων δημοσιονομικών στοιχείων που αφορούν στο συνταξιοδοτικό τελούν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Αυτό δήλωσαν λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup, ο πρόεδρός του, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, δίνοντας έτσι το στίγμα της αποψινής συνεδρίασης του Eurogroup, η οποία και διήρκεσε τρεις ώρες. Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσίασε μία δήλωση του Κλάους Ρέγκλινγκ, την ώρα που η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ήταν στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας.

Φωτό / Reuters

Το “καμπανάκι” του Ρέγκλινγκ

Ο επικεφαλής του ESM, τόνισε αρχικά πως ποσό ύψους 16 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση του ελληνικού προγράμματος, έχει καταβληθεί πλήρως. Σημείωσε ακόμη ότι 10 δισ. ευρώ είχαν διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. “Από αυτά, τα 4,6 δισ. ευρώ δεν θα χρειαστούν”, τόνισε συγκεκριμένα κι ανέφερε ακόμη ότι τα εναπομείναντα κεφάλαια για το γ΄ ελληνικό πρόγραμμα ανέρχονται σε 64,6 δισ. ευρώ.

Φωτό αρχείου / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η κατάσταση της ρευστότητας μπορεί να γίνει ξανά “σφιχτή” στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, για αυτό είναι απαραίτητο η πρώτη αξιολόγηση για το ελληνικό πρόγραμμα να μην καθυστερήσει.
Όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, τόσο καλύτερο θα είναι για την οικονομία”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

“Συγχαρητήρια αλλά έχετε ακόμη πολλή δουλειά” τόνισαν Ντάισελμπλουμ – Μοσκοβισί

Φωτό / Reuters

Οι δύο άνδρες τόνισαν ότι καλό θα ήταν τα στοιχεία αυτά να σταλούν “σύντομα” από τις ελληνικές Αρχές, ούτως ώστε να μπορέσουν τις επόμενες ημέρες να μεταβούν στην Αθήνα τα κλιμάκια των θεσμών για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε «κρίσιμη» την πρώτη αξιολόγηση καθώς όπως είπε εκτός από το ασφαλιστικό, υπάρχουν κι’ άλλα «ανοιχτά θέματα» τόσο δημοσιονομικού χαρακτήρα όσο και σχετικά με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. “Οι θεσμοί απέστειλαν διευκρινιστικές ερωτήσεις στην Ελλάδα για το ασφαλιστικό”, υπογράμμισε.

Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε από την πλευρά του πως βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή σε ό,τι αφορά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, την οποία χαρακτήρισε «κεντρικό ζήτημα» στην πρώτη αξιολόγηση. Ο Γάλλος επίτροπος επανέλαβε ότι το κλίμα εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά μετά από την εφαρμογή πολλών μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση. ‘Έίμαστε ακόμη στην αρχή, αλλά χρειάζεται να σημειωθεί ταχεία πρόοδος“, υπογράμμισε.

Συμπληρώνοντας, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για προσήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών στην εφαρμογή του προγράμματος, λέγοντας ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος από το καλοκαίρι και μετά και πως η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει “πολλή δουλειά”.

Φωτό / Reuters

Η συμμετοχή του ΔΝΤ

Φωτό αρχείου / Eurokinissi

Ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα της πολιτικής ατζέντας, ήταν και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Παρά το ότι από την ελληνική κυβέρνηση εκφραζόταν εδώ και καιρό η άποψη πως δεν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας, φαίνεται πως για -πολλοστή- φορά “περνάει” του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τυχαίο ή… όχι, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε μόλις χθες με τον Πωλ Τόμσεν, του ΔΝΤ…

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επανέλαβε το βράδυ της Πέμπτης πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε πως η Ελλάδα συμφωνεί με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. “Δεν υπάρχει καμία σύγχυση, το ΔΝΤ συμμετέχει στο πρόγραμμα, κατέστησε σαφές ότι θέλει να παραμείνει, αλλά με κάποιες προϋποθέσεις”, δήλωσε συγκεκριμένα.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ελληνική κυβέρνηση, “τόσο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών όσο και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων”.

Στην… συνδρομή του ΔΝΤ αναφέρθηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt και η οποία θα δημοσιευθεί την Παρασκευή. Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε χαρακτηριστικά πως όσον αφορά στο ΔΝΤ, οι συνομιλητές του ξεκαθάρισαν ότι η συμμετοχή του Ταμείου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση με ενεργή συμμετοχή στο οικονομικό πακέτο.

Φωτό / Reuters

Για να γίνει μάλιστα πιο συγκεκριμένος, σημείωσε πως ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε, ξεκαθάρισαν ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση. “Και δεν εννοούν απλώς σε θέματα τεχνικής βοήθειας, αλλά και σε ενεργή συμμετοχή στο οικονομικό πακέτο“.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε