Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

“Μάχη” τάσεων στο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στη συνεδρίαση της ΚΕ – Οι ομάδες που θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο Συνέδριο

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Oι πολιτικές εξελίξεις καθώς και το επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν στο επίκεντρο των εργασιών τηςΚεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που ξεκινούν το Σάββατο στις 10 το πρωί, ενώ την Κυριακή θα γίνει η  ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος την Κυριακή αναχωρεί για τις ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ενόψει της συνεδρίασης παρατηρείται έντονη κινητικότητα ανάμεσα στις τάσεις του κόμματος σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τις εσωκομματικές εξελίξεις και τους συσχετισμούς δυνάμεων στο Συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Οκτωβρίου (13-16/10), αν δεν υπάρξει νέα αναβολή λόγω ενδεχόμενων ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων και της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Η μάχη για την νομή της εσωκομματικής εξουσίας αναμένεται να είναι σκληρή μεταξύ των τριών βασικών τάσεων, δηλαδή της “Ενωτικής Κίνησης” υπό τον Νίκο Παππά, γνωστών και ως “προεδρικών”, της “Πλατφόρμας 2010” (Ρ. Δούρου, Γ. Μπαλάφας, Κ. Ζαχαριάδη κ.α.) που χαρακτηρίζονται “ρεαλιστές” και της Πρωτοβουλίας των “53” υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η στάση της οποίας σύμφωνα με κομματικές εκτιμήσεις θα κρίνει όχι μόνο τον συσχετισμό δύναμης στην νέα ΚΕ, αλλά κυρίως το μείγμα της νέας  ιδεολογικοπολιτικής ταυτότητας του κόμματος στη νέα εποχή που έχει εισέλθει μετά την στροφή στο ρεαλισμό.

Να σημειωθεί ότι οι “53” μετά την απομάκρυνση από το κόμμα της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, λειτουργούν ως “εσωκομματική αντιπολίτευση” και κόντρα στην κυβερνητική πολιτική σε ζητήματα όπως το προσφυγικό, την προσέγγιση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία κ.α.

Ο κ. Τσίπρας πάντως μιλώντας στη ΔΕΘ, αναφέρθηκε στο επικείμενο Συνέδριο κάνοντας λόγο για “ένα συνέδριο σημαντικό”, στο οποίο θα συζητηθούν “τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, ο οδικός χάρτης, το σχέδιο για την έξοδο από την κρίση” αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού έργου, γεγονός που ενίσχυσε τα σενάρια για ανασχηματισμό της κυβέρνησης σχετικά σύντομα και αφού έχουν αποκατασταθεί οι εσωκομματικές ισορροπίες.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε