Πολιτική

Με ποιες κινήσεις ο Αλέξης Τσίπρας κάνει ματ στην ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις

Αλέξη θέλεις πραγματικά επενδύσεις; Μπορείς. Η απάντηση βρίσκεται στην έκθεση για την ανταγωνιστικότητα, που κατατάσσει τη χώρα μας στην 81η θέση δυστυχώς μεταξύ 144 χωρών.

Αν λοιπόν επιθυμείς να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και η Ελλάδα να προσελκύσει επενδύσεις δεν έχεις παρά να δεις τις αιτίες και να τις εξαλείψεις. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσπαθήσεις να ανακαλύψεις την πυρίτιδα. Απλά πράγματα απαιτούνται.

Ας αρχίσουμε με τις αιτίες που καθηλώνουν τη χώρα στην ανταγωνιστικότητα. Σύμφωνα με την έκθεση για την ανταγωνιστικότητα εκείνες οι πλευρές της οικονομικής δραστηριότητας στις οποίες υστερεί περισσότερο η χώρα είναι “η αδυναμία πρόσβασης στη χρηματοδότηση, η αναποτελεσματική κυβερνητική γραφειοκρατία, η αστάθεια των πολιτικών που εφαρμόζονται, η περιπλοκότητα του φορολογικού πλαισίου και η διαφθορά”.

Από τις πέντε αιτίες μπορείς άμεσα και γρήγορα με μεταρρυθμίσεις να αλλάξεις τις τέσσερις. Πολιτική βούληση χρειάζεται μόνο και τίποτα περισσότερο.

Οι δυσκολίες εντοπίζονται μόνο στην αδυναμία πρόσβασης στη χρηματοδότηση, πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και με ενεργές πολιτικές για την επιστροφή των καταθέσεων.

Ομως, τις άλλες τέσσερις μπορείς να τις εξαλείψεις χωρίς μεγάλες δυσκολίες και έτσι η χώρα να γίνει ελκυστική στους επενδυτές, όπως υποσχέθηκες από τις ΗΠΑ.

Μάλιστα το πιο σημαντικό είναι πως οι αλλαγές που θα καταστήσουν τη χώρα πιο ανταγωνιστική δεν θα έχουν κανένα πολιτικό κόστος για σένα και το ΣΥΡΙΖΑ. Το αντίθετο μάλιστα θα συμβεί γιατί συμπίπτουν και με τις επιθυμίες των πολιτών, οπότε με ένα σμπάρο πετυχαίνεις δύο τρυγόνια.

Γιατί όχι μόνο οι επενδυτές, αλλά πολύ περισσότερο οι πολίτες έχουν ανάγκη από την πάταξη της γραφειοκρατίας στο Δημόσιο.

Ολοι επιθυμούν την εξάλειψη της διαφθοράς η οποία όχι μόνο εμποδίζει τις επενδύσεις, αλλά νοθεύει την κοινωνική δικαιοσύνη, την δίκαιη φορολογική αντιμετώπιση των πολιτών και δηλητηριάζει ανεπανόρθωτα τον κοινωνικό βίο.

Η απλοποίηση και η διαφάνεια του φορολογικού συστήματος, σε συνδυασμό με τη σταθερότητα και τη δίκαιη κατανομή των βαρών, είναι το μεγάλο ζητούμενο δεκαετίες τώρα όχι μόνο για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τους συνεπείς φορολογούμενους, οι οποίο φορτώνονται τα βάρη των φοροφυγάδων.

Το ίδιο ισχύει και για την αστάθεια των πολιτικών που εφαρμόζονται, αφού οι συχνές αλλαγές πολιτικών είναι πηγή αιφνιδιασμού και αποτρεπτικός παράγοντας για τον προγραμματισμό και το σχεδιασμό τόσο των πολιτών όσο και των επενδυτών.

Αλέξη έχεις τη μεγάλη ευκαιρία να γράψεις ιστορία και να παραμείνεις στη συλλογική μνήμη ως ο σωτήρας της χώρας, ο μεγάλος μεταρρυθμιστής και αναμορφωτής της πατρίδας.

Αλέξη θα σου υπενθυμίσω μία ξύλινη φράση, αλλά νομίζω αυτή εκφράζει πιο πιστά και καθαρά τη σημερινή συγκυρία και τη μεγάλη ευκαιρία. Ο τολμών νικά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Πώς φτάσαμε στη διπλωματική κρίση με τη Βεγγάζη: Η άστοχη επιλογή του Ευρωπαίου Επιτρόπου, το «παζάρι» Χαφτάρ και το αμείωτο «τσουνάμι» μεταναστών
«Γαλάζια» στελέχη, επεσήμαιναν γιατί δεν υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Μετανάστευσης δεδομένου ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε επιλέξει να επισκεφτεί πρώτα στη Βεγγάζη
Ο Χαλίφα Χαφτάρ 4
Χατζηδάκης για μεταναστευτικό: Η Ελλάδα δε θα γίνει ξέφραγο αμπέλι, ειδικότερα στο μέσον της τουριστικής περιόδου
«Η Λιβύη πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τον παράγοντα Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ο δρόμος για την όποια οικονομική στήριξη της Λιβύης περνάει και από την Αθήνα»
Ο Κωστής Χατζηδάκης 14
Ο Χάφταρ χαρακτήρισε ανεπιθύμητη την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία - Διπλωματική κρίση με τη Λιβύη και συνάντηση Μητσοτάκη με Πλεύρη στο Μαξίμου
Εκτιμάται ότι αυτή η πρωτοφανής κίνηση έγινε επειδή η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία πήγε πρώτα στην Τρίπολη, όπου εδρεύει η κυβέρνηση που έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ
Χαλίφα Χάφταρ 143