Σάββατο, 4 Μαΐ
21oC Αθήνα

Με στοχευμένο καλάθι παροχών στη Δ.Ε.Θ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές – Τι θα περιλαμβάνει

Με στοχευμένο καλάθι παροχών στη Δ.Ε.Θ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές – Τι θα περιλαμβάνει

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στο κυβερνητικό επιτελείο για την εμφάνιση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, στην πρώτη μετεκλογική Δ.Ε.Θ..

Το πακέτο των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Δ.Ε.Θ. «κλειδώνει» και μένουν οι τελευταίες πινελιές στις εξαγγελίες, στην καθιερωμένη ομιλία στους παραγωγικούς φορείς, το βράδυ του Σαββάτου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Στοχευμένο το «καλάθι» των παροχών

Μετά και τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση συνολικά επιχειρούν φυγή προς τα μπρος, με αναπροσαρμογή των πολιτικών προτεραιοτήτων.

Η έμφαση αναμένεται να δοθεί στην μεταρρυθμιστική ατζέντα, ενώ οι νέες παροχές αναμένεται να είναι μετρημένες και θα κινούνται στο πλαίσιο των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης. Και αυτό γιατί ο αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα και να μην υπάρξουν εμπόδια στο δρόμο για την ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας.

Έμφαση στη… «μεταρρυθμιστική επιτάχυνση»

«Μεταρρυθμιστική επιτάχυνση» είναι οι δύο λέξεις που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου στα social media, μια κυριακάτικη «συνήθεια» στην οποία επέστρεψε χθες για πρώτη φορά μετά το καλοκαίρι.

«Έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι το 41% που μας δώσατε δεν είναι λευκή επιταγή αλλά ισχυρό αίτημα να αλλάξουμε όσα μας ταλαιπωρούν, όσα μας πληγώνουν και όσα μας θυμώνουν» σημείωσε, δίνοντας ραντεβού με τους πολίτες το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ, «οπότε και θα έχουμε πολλά να πούμε σας διαβεβαιώ!» έγραψε στον επίλογο της ανάρτησης.

Στο επίκεντρο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη θα βρεθούν οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος. Από την αναδιοργάνωση του Δημοσίου (νέες διαδικασίες πρόσληψης και αξιολόγησης, μπόνους αποδοτικότητας κ.α.) και τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης ως και τις παρεμβάσεις στην παιδεία και στην υγεία, μεταξύ άλλων και με προσλήψεις.

Ποια μέτρα στήριξης θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

Αν και κάποιοι προεξοφλούν ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει και κάποιο μέτρο – έκπληξη στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο το Μαξίμου δεν το επιβεβαιώνει και πάντως ξεκαθαρίζει ότι οι εξαγγελίες, σε οικονομικό επίπεδο, θα βασίζονται αποκλειστικά στο πλεόνασμα που δημιουργείται από την ανάπτυξη και την θετική πορεία των εσόδων.

Από τη συμπρωτεύουσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους πολίτες που δοκιμάζονται από την συνεχιζόμενη ακρίβεια, με:

  • Επέκταση του Market Pass μέχρι τον Δεκέμβριο.
  • Ενίσχυση / διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης.
  • Διατήρηση των επιδοτήσεων στο ρεύμα για τις ευάλωτους ομάδες του πληθυσμού.
  • Παράταση του μειωμένου Φ.Π.Α. για ακόμη 6 μήνες στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στην εστίαση (καφές, μη αλκοολούχα ποτά) και στον πολιτισμό.
  • Επίδομα στους συνταξιούχους που δεν έλαβαν αύξηση στη σύνταξη τους λόγω της προσωπικής διαφοράς.
  • Νέα επιταγή ακρίβειας για τους αδύναμους συμπολίτες μας (χαμηλοσυνταξιούχους, μακροχρόνια άνεργους κ.α.) τα Χριστούγεννα, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η καλή πορεία των εσόδων.

Στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, και από το βήμα της Δ.Ε.Θ., αναμένεται να δηλώσει ότι η πολιτεία θα στηρίξει και όσους επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Ο στόχος είναι οι αποζημιώσεις να δοθούν άμεσα και θα αφορούν στη φυτική και ζωική παραγωγή που καταστράφηκε, όπως επίσης και στα σπίτια που υπέστησαν ζημιά (μερική ή ολοκληρωτική). Παράλληλα, θα αναληφθούν δράσεις για αποκατάσταση των καταστροφών στα δάση.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις