Δευτέρα, 6 Μαΐ
16oC Αθήνα

Με τη μορφή του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Με τη μορφή του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Με τη μορφή του κατεπείγοντος έρχονται τις επόμενες ημέρες τα νομοσχέδια που θα κλείσουν ορισμένα από το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων και το νομοσχέδιο που θα αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Φαίνεται πως η επίσκεψη του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόφσκις ταρακούνησε τα νερά του Μαξίμου και πιθανότατα τους “μάλωσε” με αποτέλεσμα να φέρνουν το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών άμεσα, προκειμένου να ψηφιστεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι το Σάββατο, οπότε θα ανακοινωθούν και τα stress tests των ελληνικών τραπεζών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο οικονομικό επιτελειο επικρατεί αναβρασμός για τη συγγραφή του νομοσχεδίου και συνεργάζονται στενά με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου, προκειμένου να κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις τράπεζες μέχρι το αργότερο την Πέμπτη.

Η σκληρή μάχη για τις τράπεζες

Σε σκληρό μπρα-ντε-φερ ανάμεσα σε ένα τμήμα των Θεσμών, τους σκληρούς της Κομισιόν και το Eurogroup που ελέγχεται από τον Σόιμπλε με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τείνει να εξελιχθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Και στη μέση η ελληνική κυβέρνηση η οποία, όπως λένε οι πληροφορίες, βλέπει με ικανοποίηση τη στάση Ντράγκι και Στουρνάρα οι οποίοι αποσυνδέουν την ανακεφαλαιοποίηση από την αξιολόγηση, αλλά δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να βγει στο προσκήνιο και να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως κινείται στο παρασκήνιο και με ατού το προσφυγικό επιχειρεί να διαπραγματευτεί την ευελιξία σε ζητήματα που άπτονται της ανακεφαλαιοποίησης, αλλά και την αξιολόγησης γενικότερα.

Οσον αφορά τους ¨σκληρούς του Σόιμπλε”, τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και ο Βάλντις Ντομπρόβσκις συνδέουν ευθέως την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την αξιολόγηση και θεωρούν πως η δεύτερη είναι προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η ενίσχυση των τραπεζών. Με τον τρόπο αυτό υπηρετούν το σχέδιο του Σόιμπλε, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, το ποίο έχει σκοπό να βάλει εμπόδια και αν είναι δυνατόν να επαναφέρει το Grexit από το …φεγγίτη της αξιολόγησης και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Στην άλλη πλευρά ο Ντράγκι φοβούμενος τυχόν αναταραχές που θα προκαλέσει στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα ένα μπλακ-άουτ της ανακεφαλαιοποίησης δεν παύει να δηλώνει πότε ευθέως και πότε εμμέσως πως τα δύο θέματα δεν συνδέονται απαραίτητα μεταξύ τους και πως η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να προχωρήσει οπωσδήποτε και ανεξαρτήτως της πορείας της αξιολόγησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ελληνας Κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας αφού μετά τη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, προειδοποίησε ότι κανένας δεν πρέπει να ¨παίζει¨ με το κούρεμα των καταθέσεων κατέστησε σαφές ότι η αξιολόγηση δεν είναι προαπαιτούμενο για την ανακεφαλαιοποίηση προσθέτοντας για να μετριάσει τις εντυπώσεις ότι τα δύο θέματα θα γίνουν μαζί.

Κι΄ αυτό παρότι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η αξιολόγηση είναι προαπαιτούμενο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στη σύνταξη του νομοσχεδίου το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αυτή την εβδομάδα.

Στις ρυθμίσεις δεν θα περιλαμβάνονται τα ¨κόκκινα δάνεια¨ πράγμα που θα γίνει αργότερα -όταν υπάρξει συμφωνία με το κουαρτέτο ή πολιτική λύση- με τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης ή πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

Το τελευταίο 24ωρο βρέθηκε λύση και για το θέμα της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, λύση η οποία προβλέπει πως το ΤΧΣ θα καλύψει τυχόν κενά που θα υπάρξουν ακόμα και στο βασικό σενάριο.

Ομως, οι τραπεζίτες εκτιμούν πως δεν υπάρξει κενό και την αισιοδοξία τους στηρίζουν στο μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από ξένους επενδυτές κατά τις συναντήσεις με στελέχη των 4 συστημικών τραπεζών.

Οσον αφορά στα stress tests οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ανακοινωθούν το ερχόμενο Σάββατο στις 11.30 και πως τα αποτελέσματα θα είναι πιο αισιόδοξα από εκείνα που είχαν διαφανεί μέχρι πρότινος.

Το επόμενο βήμα είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών η οποία αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά την ανακοίνωση των stress tests και να ολοκληρωθούν ως τις 15 Νοεμβρίου το αργότερο. 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε