Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Με βελτιώσεις η τροπολογία για τους συμβασιούχους – Σκουρλέτης: Δεν μίλησα ποτέ για μονιμοποιήσεις

Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ (Eurokinissi)
Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ (Eurokinissi)

Με επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, την οποία κατηγόρησε πως θέλει απολύσεις συμβασιούχων για να “μπουν” «ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα» στην αποκομιδή των απορριμμάτων ξεκίνησε την τοποθέτησή του για την τροπολογία για τους συμβασιούχους ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης. Η τροπολογία έχει δύο νομοθετικές βελτιώσεις προκειμένου να αποτυπωθεί με σαφήνεια το πνεύμα της συνάντησης του πρωθυπουργού με την ΠΟΕ – ΟΤΑ.

Με την τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικού στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία της κυβέρνησης για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα της Αυτοδιοίκησης ξεκίνησε η μετωπική σύγκρουση με την αντιπολίτευση.

Ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε πως «ουδέποτε, από το τότε που πήγα στο υπουργείο μετά τον ανασχηματισμό και σε καμία μου συνάντηση που είχα με τους εκπροσώπους στους ΟΤΑ και την καθαριότητα, δεν είπα ότι με την λήξη των συμβάσεών τους στις 31.12 οι συμβάσεις των ανθρώπων αυτών θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου. Κάτι τέτοιο είναι απολύτως ανακριβές. Αντίθετα διαχώρισα τους συμβασιούχους σε άλλους τομείς πχ νοσοκομεία, πανεπιστήμια, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες επί δεκαετίες με ανανεωμένες συμβάσεις και είπα σε ουδέτερο χρόνο στα κόμματα να προσπαθήσουμε να δώσουμε από κοινού μια λύση σε ένα πρόβλημα που έρχεται από παλιά, από τότε του ισχυρού δικομματισμού που ήθελε σε ομηρία αυτούς τους εργαζόμενους».

Οι βελτιώσεις που έγιναν αφορούν στο να μην προσδιορίζεται το όριο ηλικίας σε όποιον θέλει να υποβάλλει αίτηση για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό ώστε και κάποιοι που είναι κοντά στο όριο συνταξιοδότησης να μη αποκλειστούν από αυτό και να μπορεί να συμμετάσχει

Πάνω σε αυτό το θέμα, ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως «θα πρέπει να συνεννοηθούμε, είναι πρόσκληση και πρόκληση αυτό. Θέλετε λύση; Ελάτε εάν είναι χωρίς τις λογικές ότι εμείς θέλουμε δήθεν “να δημιουργήσουμε κομματικό στρατό” ή “να κάνουμε διορισμούς με κομματικά κριτήρια”».

Καταλόγισε στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά στη Νέα Δημοκρατία ότι είστε «όμηροι των ιδεοληψιών σας, δεν θέλετε λύση, παρόλο που το Ελεγκτικό Συνέδριο αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι αυτοί στην καθαριότητα δεν είναι εποχιακοί αλλά καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες».

Εμείς, είπε, με την τροπολογία αυτή «αντιμετωπίζουμε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους δρόμους και είναι ορατή και δίνουμε τη δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση, χωρίς να υπάρχει κενό, να οδηγηθούμε σε νέες συμβάσεις, και σε μόνιμες και σταθερές θέσεις στην καθαριότητα, με βάση αιτήματα που θα καταθέσουν οι ίδιοι οι δήμοι.

Ο μόνος περιορισμός είναι τα ανταποδοτικά έσοδα των ΟΤΑ να καλύπτουν τον των εργαζομένων στις υπηρεσίες αυτές Οι δήμαρχοι έχουν την ευθύνη για τις ανάγκες τους. Ξεκινάμε με 2500 θέσεις εργασίας, μπορούν παραπάνω, και επιτέλους να βάλουμε κανόνες σε αυτό το θολό τοπίο».

Ο υπουργός Εσωτερικών επέκρινε τον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόταση που κατέθεσε, λέγοντας ότι «θέλει να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους και αυτοί να χάσουν την εργασία τους. Μας λέει για ΣΔΙΤ, δηλαδή συμπράξεις με ιδιωτικές εταιρείες. Δηλαδή να μην προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις και να έρθουν οι ιδιώτες. Πρόταση που και η παράταξή της ΝΔ στην συνεδρίαση της ΠΟΕ ΟΤΑ που είναι σε εξέλιξη από ότι μαθαίνω δεν εγκρίνει και ζητάει όχι αναστολή της απεργίας, συνέχισή της. Η ιδεοληψία των νεοφιλελεύθερων απόψεών σας βυθίζει τη χώρα στα σκουπίδια με σχέδιο να παραδώσετε αυτόν τον τομέα σε κερδοσκοπικά συμφέροντα τα οποία υπηρετείτε… Τα ερωτήματα είναι ξεκάθαρα, μην κρύβεστε πίσω από στημένα δημοσιεύματα και δεν χωρούν δεύτερες σκέψεις… Σας καλούμε, στο θέμα των απορριμμάτων να συμφωνήσουμε και όχι στο βωμό όποιας σκοπιμότητας να παίζετε με ανθρώπινες ζωές».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε