Παρασκευή, 3 Μαΐ
24oC Αθήνα

Μεϊμαράκης: “Κόψατε τα πόδια της χώρας όταν πήγε να περπατήσει!”

Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi

Εφ’ όλης της ύλης σκληρή αναδρομική κριτική άσκησε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης μιλώντας στην Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε πως «εμείς θα το ψηφίσουμε, εμείς όπως σας έχουμε πει θα σας στηρίζουμε σε ότι θετικό για τη χώρα, αλλά θα σας ασκούμε και κριτική για να ξέρουν οι πολίτες τι πληρώνουν…».

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκίνησε την κριτική θεσμικά για τον «κατεπείγοντα» τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση νομοθετεί, υποστηρίζοντας πως «η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν προέκυψε αιφνιδιαστικά, αλλά την ανάγκη της την γνωρίζατε πριν τις εκλογές. Ο Πρωθυπουργός όμως και οι Υπουργοί ξέχασαν τι μας έλεγαν, ξέχασαν τις δεσμεύσεις τους για ουσιαστικό διάλογο στην Βουλή» καταλογίζοντας «ανευθυνότητα και υποβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να συνεχιστεί… και να γίνει δεκτό…».

Για την ψήφιση του νομοσχεδίου της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως «εμείς θα το ψηφίσουμε όχι μόνο γιατί πρέπει να προστατέψουμε τους καταθέτες και να μην πάμε σε «κούρεμα» καταθέσεων, αλλά και γιατί οι τράπεζες είναι απαραίτητο να επιστρέψουν στην «κανονικότητα», να τις εμπιστευτούν και πάλι οι πολίτες…» τονίζοντας πως «εμείς βάζουμε το συμφέρον της χώρας πάνω από οποιοδήποτε άλλο συμφέρον…».

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, όμως, παράλληλα θέλησε να κάνει και τον «λογαριασμό» για να ξέρουν, όπως είπε, οι πολίτες «γιατί χρειάζεται αυτή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» και ποιοι ευθύνονται «γι’ αυτά που θα πληρώσει, που είναι αρκετά δις και όχι πενταροδεκάρες… όπως θα μας έλεγε ο κ. Φίλης…».

Χαρακτηριστικά, ο κ. Μεϊμαράκης υποστήριξε πως «οι δύο προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών οφειλόντουσαν στην αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης. Αυτή, η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση έγινε αναγκαία από την ανεύθυνη διακυβέρνηση της δικής σας προηγούμενης διακυβέρνησης και μόνο». Η αλήθεια αυτή, είπε «δεν κρύβεται. Υπάρχουν οι εκθέσεις πλέον…» και ανάμεσα στα άλλα «σας παραπέμπω στην σελίδα 57 της έκθεσης ευρωπαϊκής έκθεσης των strest tests, που δόθηκε στην δημοσιότητα πριν λίγο και η οποία εξηγεί τους λόγους που οδηγούν στην ανακεφαλοποίηση των τραπεζών… που οφείλεται στην ύφεση του 2015-2016, στους κεφαλαιακούς περιορισμούς, στο κλείσιμο των τραπεζών και στους φόρους που επιβάλετε… ». Είναι αυτά που ξέρατε και σας επισημαίναμε εμείς εδώ…» είπε και καταλόγησε στην κυβέρνηση «την μεγάλη αναστάτωση που δημιουργήσατε το πρώτο εξάμηνο του 2015 και προκαλέσατε μεγάλη αναστάτωση και φυγή καταθέσεων…».

«Η διακυβέρνησή σας ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έκοψε τα πόδια της χώρας την στιγμή που πήγαινε να περπατήσει…» μίλησε για «εγκληματική πολιτική και βαρύτατες πολιτικές ευθύνες καθώς αυτή είναι η μοναδική υπεύθυνη για τα capital controls…» και είπε χαρακτηριστικά «ήταν τότε που ο Γιάνης Βαρουφάκης, που ενώ ήξερε, όπως και ο Πρωθυπουργός που οδηγούσε το «πείραμά» τους, επέστρεφε στο σπίτι του και έλεγε στη σύζυγό του “darling έκλεισα τις τράπεζες…” και όταν τα πράγματα πήραν δραματικές διαστάσεις όταν πήγατε στο δημοψήφισμα, παρ’ ολο που ξέρατε ότι χωρίς πρόγραμμα ρευστότητα δεν θα μπορούσαν αν έχουν οι τράπεζες από τον ELA…».

Ρώτησε ευθέως την κυβέρνηση «ποιος θα πληρώσει την κατάρρευση των μετοχών που επέφεραν τα capital controls και οι πολίτες έχασαν τα τέσσερα πέμπτα των χρημάτων τους;» τονίζοντας πως «αυτό θα πρέπει να το δούμε πως θα αναπληρωθεί αυτή η ζημιά των πολιτών…». Από τις δικές σας λάθος κινήσεις, είπε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «χάθηκαν 12 δις από την περιουσία του Δημοσίου. Εκεί φτάσαμε… Μέσα σε λίγους μήνες έκαναν φτερά δισεκατομμύρια…».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κορύφωσε την επίθεσή του στον πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση λέγοντας «μας είπατε ότι αυτή την δεύτερη φορά θα κυβερνήσετε. Δυστυχώς όμως και πάλι δεν κυβερνάτε. Κάθε μέρα προκαλείτε κόστος στην οικονομία και στην κοινωνία. Φορτώνετε νέα βάρη. Ο κ. Τσίπρας μας είπε πως δεν μπορεί να είναι καπετάνιος παντός καιρού. Είναι μόνο για τα εύκολα. Τώρα όμως πρέπει να πιάσετε επιτέλους το πηδάλιο… ανεβείτε στην γέφυρα και κυβερνήστε…».

Ο Β. Μεϊμαράκης, πάντως με πάλι υψηλούς κριτικούς τόνους θέλησε και «σήκωσε το γάντι» με δευτερολογία σε όσα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θέλησε να του απαντήσει αντικρούοντας τα όσα προηγουμένως είχε αναφέρει.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε