Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Μέρκελ: Είχα επίγνωση τι ζητούσα από τους Έλληνες – Μητσοτάκης: Ελλάδα και Ευρώπη δοκιμάστηκαν από λάθος αποφάσεις

Μέρκελ: Είχα επίγνωση τι ζητούσα από τους Έλληνες – Μητσοτάκης: Ελλάδα και Ευρώπη δοκιμάστηκαν από λάθος αποφάσεις

Στην τελευταία της συνέντευξη Τύπου ως Καγκελάριος της Γερμανίας η Άνγκελα Μέρκελ στάθηκε δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και έκανε μεν την αυτοκριτική της απέναντι στην Ελλάδα και τους Έλληνες αλλά επανέλαβε ότι δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς.

Ελληνοτουρκικά, διμερείς σχέσεις, σύμφωνο σταθερότητας, αλλά και μεταναστευτικό τέθηκαν από τους δυο ηγέτες αλλά και τους δημοσιογράφους, ενώ τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και η Γερμανίδα Καγκελάριος έκαναν ο καθένας τον απολογισμό τους.

«Η Γερμανίδα καγκελάριος διένυσε μια διαδρομή 16 ετών στην ηγεσία της Γερμανίας που ξεπερνά του Αντενάουερ και αγγίζει αυτή του Χέλμουτ Κολ», είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός.

«Ως ο 8ος Έλληνας πρωθυπουργός που συναντά την αγαπητή ‘Ανγκελα μπορώ να αποτολμήσω σύντομη ανασκόπηση» συνέχισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως θέλει «Να μιλήσω για τη δική της σφραγίδα και να μιλήσω για τη σημερινή Ελλάδα που είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε τελευταία 10ετία. Δεν είναι εστία ελλειμμάτων. Είναι σύγχρονο κράτος».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «Ευρώπη και Ελλάδα δοκιμάστηκαν από λάθος αποφάσεις που επέστρεψαν εναντίον τους μεταμφιεσμένες με λαϊκισμό και δημαγωγία».

«Και εσείς παραδεχτήκατε ότι ζητήσατε πολλά από τους Έλληνες» τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ακόμα ότι «Ευτυχώς ούτε η φτηνή λιτότητα, ούτε τα φτηνά εθνικά συνθήματα άντεξαν. Η κοινοτική αλληλεγγύη και ο αληθινός πατριωτισμός βγήκαν στο τέλος νικητής».

 

«Η Ανγκελα Μέρκελ υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερότητας. Άδικη κάποιες φορές, όμως καθοριστική όπως το 2015 όταν αρνήθηκε τον εξοστρακισμό της Ελλάδας από την Ευρώπη», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος σε μεγάλα ζητήματα και αποφάσεις περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο δρούσε η καγκελάριος στις Συνόδους Κορυφής λέγοντας: «[…]Τα διαπίστωσα όλα αυτά και στις Συνόδους Κορυφής. Όπου η καγκελάριος δεν εισηγείται μόνο λύσεις αλλά τις διαμορφώνει κιόλας. Οι λύσεις στην πανδημία είχαν και χρώμα γαλανόλευκο», τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ψηφιακό πιστοποιητικό.

Συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία

Ο πρωθυπουργός κάνοντας αναφορά στην τουρκική επιθετικότητα τόσο το περασμένο καλοκαίρι όσο και στην ασύμμετρη απειλή που εκδηλώθηκε στον Έβρο είπε: «Γνωρίζω την σταθερή σας θέση υπέρ του διαλόγου και της αποφυγής των εντάσεων αλλά φοβάμαι ότι συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία και είναι καιρός οι τουρκικές αρχές να μετουσιωθούν απέναντι σε ευρωπαϊκή πολιτική. Όπως λέμε στην Ελλάδα οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Η Ελλάδα θέλει μόνο φίλους και υπογράφει συμφωνίες με όλα τα φιλειρηνικά κράτη της περιοχής. Δεν ανέχεται όμως ούτε απειλές ούτε αμφισβητήσεις των δικαιωμάτων της. Είμαι ξεκάθαρος και κρυστάλλινος», τόνισε.

Πρόπλασμα κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής

Τόνισε ακόμα ότι «το γαλλογερμανικό σύμφωνο και η ελληνογαλλική συμφωνία μπορούν να γίνουν το πρόπλασμα μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και εκεί να χτιστεί το οικοδόμημα των επόμενων δεκαετιών. Απλώνοντας την επιρροή του και σε εθνικά πεδία όπως είναι το μεταναστευτικό αλλά και οι νέοι ενεργειακοί δρόμοι σε έναν παγκόσμιο χάρτη που επανασχεδιάζεται. Θα βηματίσουμε προς το σύμφωνο σταθερότητας με το αγαπημένο ρήμα της καγκελαρίου το «προσπαθώ». Μια εποχή με κυματισμούς που κατέληγαν σε ήρεμα νερά. Σας υποδέχομαι με χαρά και σας αποχαιρετώ με σεβασμό. Η Ελλάδα θα σας υποδέχεται πάντα με χαρά. Στην δεύτερη πορεία σας μην ξεχνάτε τα λόγια του Γκαίτε: «από όλους τους λαούς οι Έλληνες ονειρεύονται το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο».

Μέρκελ: Μπορεί να μάθει κανείς πολλά από την Ελλάδα

Παίρνοντας τον λόγο η κα Μέρκελ μίλησε για μια πολύ φιλόξενη υποδοχή. «Το 2021 σηματοδοτεί τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ οπότε όταν ασκεί κάποιος πολιτική πρέπει να έχει το βλέμμα του στην ιστορία. Όταν πρόκειται για την σταθερότητα του ευρώ εγώ προσωπικά είχα απόλυτη επίγνωση για την επιβάρυνση και την πρόκληση στην Ελλάδα. Αυτό που καταφέραμε στο τέλος είναι να βρούμε μια κοινή πορεία και έναν βηματισμό και να μείνει η Ελλάδα μέλος της ΕΕ. Και όταν τελείωσε αυτό είχαμε να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό. Μάθαμε να μοιραζόμαστε ευθύνες. Μπορούμε να συνεργαστούμε και με την Τουρκία. Γνωρίζω τον μεγάλο αριθμό των προκλήσεων όταν πρόκειται για την Τουρκία. Πρέπει να ισχύουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά και το διεθνές δίκαιο. Είναι δύσκολο πάντα να βρίσκουμε λύσεις μέσω του διαλόγου. Για τις διμερείς σχέσεις δείξαμε ότι μπορούμε να δουλέψουμε στενά μεταξύ μας. Γι’ αυτό στήριξα το Ταμείο Ανάκαμψης για την πανδημία. Η κα Μέρκελ είπε ακόμα ότι μπορεί να μάθει πολλά και να διδαχθεί κανείς από την Ελλάδα.

 

Θα είχε κάνει κάτι διαφορετικό; «Ξέρω ότι απαίτησα πολλά»

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το αν θα μπορούσε να είχε κάνει κάτι διαφορετικό για την κρίση του ευρώ η κα Μέρκελ απάντησε: «Ήμασταν όλοι εξαιρετικά σοκαρισμένοι για το πόσο ευάλωτο ήταν το ευρώ απέναντι στις εξωτερικές πιέσεις. Και αυτό έπληξε σημαντικά τις χώρες που είχαν υψηλότερο χρέος και δεν είχαν εφαρμόσει σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων όλα όσα έπρεπε να είχαν εφαρμόσει. Εγώ πάντα ήμουν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και είπα ότι η αποτελεσματικότητα του οικονομικού μας συστήματος θα πρέπει να είναι συγκρίσιμη αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να κρατήσουμε ζωντανό το κοινό νόμισμα. Ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους Έλληνες, από την άλλη υπήρξαν και διαφορετικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα που θεώρησαν πολλές μεταρρυθμίσεις ως δυνατές» ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ.

 

Μητσοτάκης: Κυρώσεις στην Τουρκία αν δεν συνεργαστεί

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα ζητήσει να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου από την Τουρκία που της προσφέρουν δυο επιλογές: Την συνεργασία αλλά αυτό προϋποθέτει την μείωση των εντάσεων. «Ο δεύτερος», τόνισε, «είναι ο πιο σκληρός δρόμος και αν συνεχίσει την ίδια συμπεριφορά θα υπάρξουν κυρώσεις γιατί υπάρχουν όρια που δεν μπορούν να ξεπεραστούν και θα έχουν συνέπειες. Ευχαριστώ την καγκελάριο για την καλή της πρόθεση. Η δική μου πόρτα είναι ανοικτή για διάλογο και έχει προϋπόθεση την μείωση των αχρείαστων εντάσεων. Δεν γίνεται η Τουρκία να στέλνει επιστολή στον ΟΗΕ και να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών και εμείς να συμπεριφερόμαστε σαν να μην έχει γίνει τίποτα. Συμφωνούμε ότι στην Κύπρο δεν μπορούμε να κάνουμε δεκτή την λογική της ύπαρξης δυο κρατών. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για έναν ειλικρινή διάλογο και για σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ γειτόνων».

Τα ελληνοτουρκικά αφορούν και την Ευρώπη

«Τα ελληνοτουρκικά προβλήματα εξ ορισμού αφορούν και την Ευρώπη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Υπάρχει άμεση αντανάκλαση. Δείτε το προσφυγικό. Η πολιτική της Ευρώπης για αποτελεσματική, δίκαιη, ανθρώπινη» είπε και συμπλήρωσε πως η πολιτική φύλαξης των συνόρων είναι ελληνική με ευρωπαϊκή στήριξη.

«Κανείς δεν επιδιώκει την οριστική ρήξη σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Τα όρια έχουν τεθεί με απόλυτη σαφήνεια» σημείωσε στη συνέχεια και ανέφερε πως «Ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας και η Ελλάδα πρώτη θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περίπτωση που αισθάνεται ότι καθ’ οιονδήποτε τρόπο ότι παραβιάζονται».

«Ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε κοινή ευρωπαϊκή θέση στο ζήτημα μετανάστευσης και του ασύλου» απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ερώτηση για το μεταναστευτικό, διευκρινίζοντας ότι «Η Γερμανία δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης».

«Πρέπει να φυλάμε τα σύνορά μας πιο αποτελεσματικά και δεν θα δεχθούμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτό που έγινε στον Έβρο δεν μπορεί να επαναληφθεί. Δυστυχώς επαναλήφθηκε στη Λευκορωσία».

«Η Καγκελάριος έχει δίκιο να λέει ότι η Τουρκία μπορεί να είναι σύμμαχός μας αλλά πρέπει να κάνει περισσότερα στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης. Έχουμε πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει στο Αιγαίο» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Είχαμε ένα τραγικό ναυάγιο τις προάλλες. Αυτά πρέπει να σταματήσουν και μπορούν να σταματήσουν με τη συνεργασία της Τουρκίας. Οι χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης σηκώνουν μεγάλο βάρος. Η σοβαρή και στιβαρή φύλαξη των συνόρων είναι προϋπόθεση για να κρατήσουμε ζωντανό και το Σένγκεν».

 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις