Τρίτη, 21 Μαΐ
21oC Αθήνα

Μέρκελ – Βρυξέλλες: Σχέδιο μεταφοράς των μεταναστών στην Αφρική!

Μέρκελ – Βρυξέλλες:  Σχέδιο μεταφοράς των μεταναστών στην Αφρική!
φωτογραφία ΑΠΕ - ΜΠΕ

Το μεταναστευτικό θα μπορούσε να καθορίσει τη μοίρα της Ευρώπης, προειδοποίησε η Καγκελάριος Μέρκελ, προσδιορίζοντας την βαρύτητα της Συνόδου Κορυφής, σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Το μεταναστευτικό θα μπορούσε να καθορίσει τη μοίρα της Ευρώπης, προειδοποίησε η κ. Μέρκελ, υπό το βάρος της ενδοκυβερνητικής κρίσης στο Βερολίνο, και λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της πρώτης μέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. “Μπορούμε να συζητήσουμε για την αποβίβαση των μεταναστών στην Αφρική, αλλά χρειάζεται πρώτα να μιλήσουμε με αυτές τις χώρες” είπε προσερχόμενη στην Σύνοδο.

Αναλυτικά η Άνγκελα Μέρκελ είπε τα εξής:

“Χαίρομαι για το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και για τις συζητήσεις που θα κάνουμε σήμερα και αύριο. Σήμερα θα συζητήσουμε για την οικονομική κατάσταση. Όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα των δασμών των ΗΠΑ και ότι η Ε.Ε αντέδρασε σε αυτούς κάτι που ήταν και σωστό. Θα συζητήσουμε για το εάν θα ξεκινήσουμε συζητήσεις για το θέμα αυτό ως Ευρώπη με τις ΗΠΑ ώστε να εμποδίσουμε μια κλιμάκωση των εμπορικών εμποδίων. Επίσης, αργότερα στο δείπνο θα συζητήσουμε για το μεταναστευτικό. Έχουμε ήδη επιτύχει πολλά στο θέμα αυτό, αλλά θα συζητήσουμε ιδίως για την προστασία των εξωτερικών μας συνόρων. Και από την πλευρά μου θα ήθελα να πω ότι ασφαλώς και μπορούμε να συζητήσουμε για τον χειρισμό του θέματος των πλοίων που έρχονται από την Βόρεια Αφρική, αλλά οφείλουμε να συζητούμε με τις χώρες και όχι για τις χώρες προέλευσης στο μεταναστευτικό. Η συμφωνία με την Τουρκία ήταν μια τέτοια διμερής συμφωνία. Θα πρέπει επομένως να δούμε και τις ανάγκες αυτών των χωρών μαζί με διεθνείς οργανισμούς. Η προστασία όμως των κοινών μας συνόρων είναι κάτι το οποίο μας ενώνει. Θα συζητήσουμε φυσικά για την φύλαξη των κοινών μας συνόρων, για την FRONTEX και θέματα δευτερογενή όπως την ανάγκη προστασίας και υποστήριξης των χωρών οι οποίες υποδέχονται πρόσφυγες. Από την άλλη όμως πλευρά δεν είναι δυνατόν να αναζητούν μόνοι τους οι μετανάστες τη χώρα στην οποία θα ζητήσουν άσυλο. Αύριο (σ.σ. Παρασκευή) θα συζητήσουμε για το θέμα τις εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., το Brexit, αλλά και το θέμα της νομισματικής ένωσης. Η Γερμανία και η Γαλλία έχουμε κάνει μια σειρά από προτάσεις τις οποίες θα συζητήσουμε αύριο. Χαίρομαι που έχουμε καταφέραμε να επιτύχουμε κοινές απόψεις”.

Η Μέρκελ δίνει το σύνθημα για αλλαγή στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων της ΕΕ

“Δεν βρισκόμαστε εκεί που θα θέλαμε”, παραδέχθηκε και επανέλαβε την εκτίμηση ότι δεν θα επιτευχθεί συνολική ευρωπαϊκή λύση σε αυτή τη Σύνοδο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου. “Πρέπει να διαχειριστούμε το θέμα από κοινού, αντί να το διαχειριζόμαστε ο καθένας μόνος ή να αναζητήσουμε διμερείς λύσεις, διαφορετικά κανείς πια δεν θα πιστεύει στο αξιακό μας σύστημα”, τόνισε η κ. Μέρκελ στην καθιερωμένη ομιλία της στην Bundestag (σ.σ. γερμανική Βουλή) πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ανέδειξε κυρίως το θέμα των συμφωνιών που πρέπει να συναφθούν με τις ασφαλείς χώρες προέλευσης.

“Το 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί”, είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στην δολοφονία της 15χρονης Σουζάνας από νεαρό Ιρακινό, ο οποίος είχε φθάσει στην Γερμανία με το μεγάλο προσφυγικό κύμα του 2015, αλλά παρέμενε στη χώρα παρότι η αίτηση ασύλου του είχε απορριφθεί. Η Καγκελάριος υπερασπίστηκε ωστόσο την πολιτική που άσκησε στην αρχή της προσφυγικής κρίσης, κάνοντας λόγο για “κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, ενώ επανέλαβε – με το βλέμμα στους Χριστιανοκοινωνιστές κυβερνητικούς της εταίρους – ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει του γερμανικού.

Εμανουέλ Μακρόν: Όλοι… Μέρκελ

“Αυτή η σύνοδος κορυφής θα είναι η ευκαιρία για μία σημαντική συζήτηση για την μετανάστευση. Η Ευρώπη ζει με αυτήν από το 2015. Όλοι αντιμετωπίζουμε μία απλή επιλογή: θέλουμε εθνικές λύσεις ή πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές λύσεις και την συνεργασία; Σε ό,τι με αφορά, θα υπερασπισθώ ευρωπαϊκές λύσεις μέσω συνεργασίας, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατ’ εφαρμογήν της Σένγκεν. Έχουμε ανάγκη την συνεργασία στο πλαίσιο των ισχυουσών συμφωνιών και τον εκσυγχρονισμό τους. Υπάρχει δουλειά να γίνει πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης, για τα σύνορα της Ευρώπης και εντός της Ευρώπης με βάση δύο αρχές: την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη”.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις