Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Μεταναστευτικό: «Ναι» σε διάλογο με τους νησιώτες, αλλά όχι για τα κλειστά κέντρα

Μεταναστευτικό: «Ναι» σε διάλογο με τους νησιώτες, αλλά όχι για τα κλειστά κέντρα
Φωτογραφία αρχείου InTime News

Ναι στο διάλογο, όχι στα τετελεσμένα. Αυτό είναι το μήνυμα της κυβέρνησης απέναντι στους φορείς και τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου για το μεταναστευτικό, με το χρόνο πλέον να μετρά αντίστροφα για την κατασκευή των κλειστών κέντρων.

«Η δημιουργία κλειστών δομών είναι μέρος της λύσης κι ένας από τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής στο μεταναστευτικό, επομένως δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω», λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, προσθέτοντας πως ο διάλογος είναι επιθυμητός, διότι το θέμα των κλειστών κέντρων δεν είναι το μόνο που απασχολεί τις συζητήσεις των δύο πλευρών.

Click4more Πέτσας: Δεν δημεύουμε τις περιουσίες, οι ιδιοκτήτες θα λαμβάνουν ενοίκιο

Σημειώνεται δε ότι ήδη έγινε η πρώτη εκταμίευση 9,5 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Αλληλεγγύη», το οποίο προορίζεται για αντισταθμιστικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες που αντιμετωπίζουν σοβαρό ζήτημα με το μεταναστευτικό και προβλέπει δημιουργία νέων υποδομών ή ενίσχυση αυτών της υγείας και της παιδείας (νοσοκομεία, σχολεία κτλ.). Η κίνηση αυτή θεωρείται ότι μπορεί να λειτουργήσει εκτονωτικά, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί τους περιφερειάρχες στο Μαξίμου για την τακτική τους μηνιαία συνάντηση. Εκεί, μοιραία το μεταναστευτικό αναμένεται να κυριαρχήσει στην ατζέντα, με τις διαφωνίες εκ μέρους του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνου Μουτζούρη να εκφράζονται απευθείας στον πρωθυπουργό.

Αυτό που απορρίπτεται, επίσης, από την κυβέρνηση είναι το αίτημα που υπάρχει στα νησιά και να κλείσουν οι υφιστάμενες δομές και να μην δημιουργηθούν κλειστά κέντρα. Από εκεί και πέρα, το μήνυμα που μεταδίδει το Μαξίμου είναι ότι ο διάλογος είναι επιθυμητός, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι η επίταξη που έγινε στα νησιά του Αιγαίου δεν αφορά οποιαδήποτε άλλη περιοχή στην υπόλοιπη χώρα.

Click4more Δένδιας: Ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας στις συζητήσεις για τη Λιβύη

Σε ό,τι αφορά τη μορφή των δομών, επί της ουσίας θα έχουν κλειστά και ανοιχτά μέρη. Στα κλειστά θα διαμένουν όσοι πρόκειται να επιστρέψουν στην Τουρκία γιατί δεν έγινε δεκτή η αίτησή τους για άσυλο, όσοι εμφανίζουν παραβατική συμπεριφορά και οι νέες αφίξεις, έως ότου διαπιστωθεί εάν έχουν ή όχι προσφυγικό προφίλ για να εξεταστεί το αίτημά τους για άσυλο. Στο ανοιχτό μέρος θα διαμένουν οι υπόλοιποι και κυρίως οι ευπαθείς ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων ανηλίκων – σε ξεχωριστό χώρο. Αυτοί θα είναι και οι μόνοι που θα δικαιούνται εξόδων, αλλά με συγκεκριμένους όρους και ωράριο.

Πολλά ποντάρει, τέλος, η κυβέρνηση και στη διεθνοποίηση του ζητήματος. Το παράδοξο είναι, μάλιστα, πως εδώ στηρίζει τη γερμανική πρόταση για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου για το άσυλο κι αποβλέπει αντίστοιχα στη γερμανική στήριξη, παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις Αθήνας-Βερολίνου έχουν παγώσει με αφορμή τα ελληνοτουρκικά και κυρίως την απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη για το μέλλον της Λιβύης. Έτσι, κρίσιμο θεωρείται το ραντεβού Μητσοτάκη-Μέρκελ στις 9 Μαρτίου στη γερμανική πρωτεύουσα, στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Ομιλητές μεταξύ άλλων θα είναι ο πρωθυπουργός και η καγκελάριος.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας όπου το μεταναστευτικό αναμένεται να είναι κυρίαρχο θέμα συζήτησης, ενώ τρεις μέρες αργότερα είναι προγραμματισμένη και συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ στην οποία θα συμμετάσχουν οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με τη “σημαία” της Νέας Δημοκρατίας.

Επίσης, την ερχόμενη Κυριακή, όπως είχε γράψει το newsit.gr, οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Νότης Μηταράκης, θα ενημερώσουν κομματικά στελέχη της ΝΔ (υποψήφιους βουλευτές και ευρωβουλευτές) σε εκδήλωση που διοργανώνει ο κομματικός μηχανισμός με θέμα την ασφάλεια και τη μετανάστευση.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις