Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Μεταναστευτικό: Τα καλά και… κακά νέα από το Βερολίνο και το σχέδιο της κυβέρνησης

Μεταναστευτικό: Τα καλά και… κακά νέα από το Βερολίνο και το σχέδιο της κυβέρνησης
Φωτογραφία Reuters

Τα καλά νέα είναι ότι η πρόταση της Γερμανίας για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και την παροχή ασύλου σε όσους αιτούνται προστασίας δίνει προοπτική αποσυμφόρησης των νησιών του Αιγαίου. Τα κακά νέα, όμως, είναι ότι το σχέδιο αυτό δεν θα μπορέσει να προωθηθεί πριν από τη… σειρά της Γερμανίας για να προεδρεύσει της ΕΕ, δηλαδή εντός του β’ εξαμήνου του 2020.

Το σχέδιο εν ολίγοις προβλέπει πως εάν κάποιος έχει ρεαλιστικές προοπτικές να του χορηγηθεί άσυλο, τότε σ’ αυτή την περίπτωση θα διαβιβάζεται σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, αναλόγως της οικονομικής κατάστασης και του πληθυσμού της και πάντοτε με περιορισμούς σε ό,τι αφορά την ενδοκοινοτική μετακίνηση. Με απλά λόγια, η Ελλάδα δεν θα είναι η μόνη υπεύθυνη για την εξέταση των αιτημάτων παροχής ασύλου που υποβάλλονται μαζικά απ’ όσους φτάνουν στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να έχει… χαθεί η μπάλα.

Click4more Μήνυμα Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό: Καμία ανοχή στις ΜΚΟ «σφραγίδες»

Προς το παρόν, το σχέδιο της κυβέρνησης κινείται στους γνωστούς άξονες: επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου με παράλληλη επιστροφή στην Τουρκία όσων απορρίπτονται, εξεύρεση εργασίας, σπιτιού κτλ. Και βέβαια στη δημιουργία και λειτουργία των κλειστών κέντρων στα νησιά έως τις αρχές της άνοιξης και την επέκτασή τους στην ενδοχώρα, με νέες μετεγκαταστάσεις, παράλληλα με την περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.

Από εκεί και πέρα, οι επιστροφές θα πρέπει να φτάσουν τις 200 ανά εβδομάδα με βάση το κυβερνητικό σχέδιο, ούτως ώστε να υπάρξει ένας ικανοποιητικός ρυθμός που θα εξασφαλίσει πως με τις τυχόν αυξημένες ροές από το Μάρτιο και μετά δεν θα υπάρξει πρόβλημα και ανισορροπία στα νησιά. Πάντως, όπως δήλωσε στο «Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης εντοπίστηκαν διαδικαστικά προβλήματα στο τελευταίο στάδιο των επιστροφών κι έτσι στο οργανόγραμμα του νεοσύστατου υπουργείου του θα συσταθεί Διεύθυνση Επιτροπών που θα αναλάβει εξ ολοκλήρου αυτές τις διαδικασίες

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Μηταράκης τόνισε πως η δημιουργία των κλειστών κέντρων και στην ενδοχώρα θα προχωρήσει παρά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, καθώς είναι αναγκαιότητα, όπως λέει χαρακτηριστικά.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις