Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Μεταρρυθμίσεις: Η λέξη-κλειδί και για το νέο φορολογικό

Μεταρρυθμίσεις: Η λέξη-κλειδί και για το νέο φορολογικό
photo intime

Αισιοδοξία ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι – συμπεριλαμβανομένου αυτού για το πρωτογενές πλεόνασμα – θα επιτευχθούν επικρατεί στο Μαξίμου.

Μία μέρα μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γιάννη Στουρνάρα, η σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο το πρωί του Σαββάτου δεν έβγαλε σπουδαίες ειδήσεις όσον αφορά στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο ούτως ή άλλως έχει προδιαγεγραμμένο περιεχόμενο και θα ψηφιστεί έως τις 10 Αυγούστου. Όμως, έδωσε τον τόνο με τον οποίο πορεύεται η κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομίας.

Διόλου τυχαίο είναι έτσι το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου, έστειλε μήνυμα πως σκοπός των μεταρρυθμίσεων είναι η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, η υλοποίηση φιλοεπενδυτικών επιλογών και η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Επίσης, τονίστηκε από τον πρωθυπουργό πως «η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα διαφυλάξει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας για το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Το τελευταίο είναι το κλειδί σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησης, με αφορμή και την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα τις επόμενες μέρες. Ο κ. Μητσοτάκης εμμένει στις μεταρρυθμίσεις, θέλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να μην «τρομάξει» τους εταίρους και παράλληλα ν’ απαντήσει έτσι στην κριτική που δέχεται για το πού θα βρει τα χρήματα για τις φοροελαφρύνσεις που περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός έχει πει και προεκλογικά ότι πρώτα θα φροντίσει ν’ αποκαταστήσει τη χαμένη αξιοπιστία και στη συνέχεια θα διεκδικήσει τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Το πρώτο βήμα, λοιπόν, για να εμπεδωθεί η αξιοπιστία είναι η εμμονή στις μεταρρυθμίσεις και η γρήγορη υλοποίησή τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, ενισχυμένη αξιοπιστία θα φέρει πράγματι και η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και η υλοποίηση του αναπτυξιακού πλάνου της κυβέρνησης, με τις επενδύσεις σε πρώτο πλάνο.

Άλλωστε, και στη συνάντηση Μητσοτάκη-Στουρνάρα την Παρασκευή επιβεβαιώθηκε από τον κεντρικό τραπεζίτη ότι υπάρχει περιθώριο να επιτευχθεί εφέτος ο στόχος του 3,5%, παρά το γεγονός ότι οι προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κόστισαν στην οικονομία και φέρνουν το πρωτογενές πλεόνασμα σήμερα στα επίπεδα του 2,9% – εκτός στόχων, δηλαδή, κατά 0,6% ή για ένα ποσό άνω του 1 δις ευρώ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις