Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Μήνυμα Μαξίμου για τα κλειστά κέντρα προσφύγων

Πέτσας

Μονόδρομο θεωρεί η κυβέρνηση την κατασκευή των κλειστών κέντρων στα νησιά του Αιγαίου με τις διαδικασίες που προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε την Δευτέρα (10/02/2020), με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να στέλνει το μήνυμα όσον αφορά τις αντιδράσεις από φορείς και τις τοπικές κοινωνίες πως αφενός ο σχεδιασμός θα προχωρήσει κι αφετέρου ο διάλογος δεν μπορεί να αναβάλλει την εξεύρεση λύσεων.

«Ο διάλογος δεν μπορεί να διαιωνίζεται. Το πρόβλημα πιέζει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας, εξηγώντας ότι έχει γίνει εξαντλητική συζήτηση με τους αυτοδιοικητικούς και τοπικούς φορείς για δύο μήνες και μάλιστα όχι μόνο για τη χωροθέτηση και τη λειτουργία των κλειστών κέντρων. «Δεν μπορώ να σκεφτώ ότι ο διάλογος θα σταματήσει μόνον επειδή διαφωνούμε για τα κλειστά κέντρα», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «είναι υγιές οι τοπικοί άρχοντες να διεκδικούν το καλύτερο για τους δημότες τους, αλλά η κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εργασίες θα ξεκινήσουν το αργότερο έως τις αρχές Μαρτίου και θα προχωρήσουν γρήγορα για να είναι έτοιμες το καλοκαίρι και προσδιόρισε το ανώτατο όριο παραμονής στις κλειστές δομές στους δύο έως τρεις μήνες. Παράλληλα, για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα τόνισε ότι θα γίνει μόνον εφόσον πρώτα προχωρήσει η εφαρμογή του σχεδίου της κυβέρνησης στα νησιά και πάντοτε με τον κανόνα του 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια, ενώ διέψευσε μονολεκτικά τις πληροφορίες για αντιδράσεις εκ μέρους στελεχών της ΝΔ ή ακόμη και βουλευτών, καθώς απάντησε «ολόκαρδα» στην ερώτηση εάν στηρίζουν το σχέδιο της κυβέρνησης.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε – όπως ανέφερε και το newsit.gr – ότι ένας από τους στόχους της πολιτικής της κυβέρνησης είναι και διεθνοποίηση του ζητήματος με στόχο την αναθεώρηση της πολιτικής της ΕΕ στο προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις