Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία μέσω… Σαουδικής Αραβίας

Μητσοτάκης

Σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πολιτικός, διπλωματικός και οικονομικός ο στόχος του ταξιδιού.
Στην επέκταση των συμμαχιών και σε μια «απάντηση» στην Τουρκία στοχεύει η Αθήνα.
Τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν βλέπει σήμερα ο πρωθυπουργός.

Παρά το γεγονός ότι στην κυβέρνηση προτάσσουν τον οικονομικό και επενδυτικό χαρακτήρα του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σαφές είναι πως το ταξίδι αυτό έχει και πολιτική και διπλωματική στόχευση. Που δεν είναι άλλη από την επέκταση των συμμαχιών της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και την «απάντηση» στην Τουρκία, η οποία επιχειρεί μεν διείσδυση στον αραβικό κόσμο – κυρίως μέσω του Κατάρ – αλλά έχει απέναντί της και τις δύο χώρες που επισκέπτεται ο πρωθυπουργός.

Πάντως, από την κυβέρνηση τονίζεται ότι το ταξίδι αυτό είχε «κλειδώσει» πριν από τις τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία και τη Λιβύη, αλλά ουδείς αρνείται τους στόχους της επίσκεψης. Τουναντίον, κυβερνητικές πηγές τονίζουν χαρακτηριστικά ότι μέσα από την περιφερειακή συνεργασία περνά και εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας, την ώρα που οι εξελίξεις στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο είναι συνεχείς κι απαιτούν συντονισμό, δίνοντας έτσι το στίγμα των επαφών του πρωθυπουργού.

Click4more Παυλόπουλος: “Υπερασπιζόμαστε στο ακέραιο τα εθνικά μας δίκαια”

Επίσης, εκκρεμεί η απόφαση για τη διάθεση της πυροβολαρχίας Patriot για την προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας στη Σαουδική Αραβία, η οποία εκτιμάται πως εάν πραγματοποιηθεί, τότε θα ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς με την Ελλάδα και βεβαίως θα συμβάλλει στις επιδιώξεις της Αθήνας για υποστήριξη σε ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων ασφαλώς αυτών που αφορούν τις σχέσεις με την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική και επενδυτική διάσταση του ταξιδιού του πρωθυπουργού, επισημαίνεται πως αφενός οι δύο χώρες διαθέτουν από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στον πλανήτη. Αφετέρου κλείνει ένας κύκλος ταξιδιών του κ. Μητσοτάκη σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς στο πρώτο επτάμηνο της διακυβέρνησής του έχει επισκεφθεί μεταξύ άλλων τις ΗΠΑ (σ.σ.: δύο φορές) και την Κίνα. Όπως εκτιμούν, άλλωστε, κυβερνητικά στελέχη, ήδη τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα τόσο για την εικόνα της χώρας στις διεθνείς αγορές όσο και σε επίπεδο επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι εμφανή.

Παράλληλα, στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, αλλά και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Άλεξ Πατέλης. Γεγονός το οποίο καταδεικνύει ακριβώς τη σημασία που έχει για την κυβέρνηση η επίσκεψη αυτή σε Σαουδική Αραβία και Αραβικά Εμιράτα ως προς το οικονομικό και επενδυτικό σκέλος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός πρόκειται ν’ ανακοινώσει την πρόθεσή του να προχωρήσει με ταχύτητα η εξομάλυνση των διαδικασιών που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των δύο χωρών που επισκέπτεται. Επίσης, ωφελημένες αναμένεται να βγουν και ελληνικές επιχειρήσεις, ιδίως από τη συμμετοχή τους σε κατασκευαστικά project στις δύο αραβικές χώρες.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Ριάντ με τον Πρίγκιπα και διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν. Εν συνεχεία θα συναντηθεί παρουσία αντιπροσωπειών των δύο χωρών με τον υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων και τον διοικητή του Public Investment Fund, ενώ θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις