Σάββατο, 12 Οκτ.
23oC Αθήνα

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Τα προβλήματά μας θα λυθούν μόνο με το διεθνές δίκαιο

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Τα προβλήματά μας θα λυθούν μόνο με το διεθνές δίκαιο

Για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ενημέρωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Εσθονή ομόλογο του Κάγια Κάλας, διαμηνύοντας στην ‘Άγκυρα για άλλη μία φορά ότι υπάρχει ένας μόνο τρόπος για να λυθεί “η μία και μόνη διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών”, κι αυτός όπως τόνισε, είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας νησιών από την Τουρκίας τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει αμέσως, όπως και η εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Άγκυρα.

Από στην Εσθονία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε κοινή γραμμή με την Εσθονή ομόλογο του, υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση ευρωπαϊκή απάντηση στο θέμα της ενεργειακής κρίσης. «Είναι η ώρα των υπουργών Ενέργειας να συμφωνήσουν» τόνισε, σημειώνοντας ότι όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι αντιμέτωπες με το υψηλό κόστος της ζωής και της ενέργειας.

«Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν» πρόσθεσε, καταδικάζοντας τις λαϊκίστικες φωνές που… μοιράζουν υποσχέσεις στους πολίτες, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για την Ουκρανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και η Κάγια Κάλλας, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον λαό της Ουκρανίας. «Κανένας στην ήπειρο δεν μπορεί να αλλάζει σύνορα με τη βία. Καταδικάζουμε τις ενέργειες κατά ουκρανικών υποδομών και τον θάνατο αμάχων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός έστειλε το εξής μήνυμα από το Ταλίν: «Εάν οι επιχειρήσεις σας επιθυμούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην νοτιοανατολική Ευρώπη, η Ελλάδα είναι πραγματικά το μέρος όπου θα πρέπει κανείς να βρίσκεται και να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι χθες ο «Economist» δημοσίευσε μια έρευνα που κατατάσσει την Ελλάδα στην κορυφή των χωρών που βελτίωσαν το επιχειρηματικό τους περιβάλλον.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης πως ενημέρωσε την Εσθονή ομόλογό του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις συνεχείς εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο, μέσω ενεργειών και ρητορικής που, όπως σημείωσε, δυστυχώς έχουν υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Εσθονία γιατί πάντα υποστήριζε τις θέσεις μας σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θα συνεχίσω να επαναλαμβάνω ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος επίλυσης των διαφορών, υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, και αυτό είναι το Διεθνές Δίκαιο, και στην περίπτωσή μας, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Διότι η διαφορά μας με την Τουρκία σχετίζεται με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Έχουμε αποδείξει στην Ελλάδα ότι μπορούμε να επιλύουμε τέτοιου ειδους ζητήματα. Υπογράψαμε μια συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο. Δύο χώρες που βρίσκονται ουσιαστικά σε πόλεμο στην περιοχή, το Ισραήλ και ο Λίβανος, κατάφεραν να υπογράψουν μια συμφωνία οριοθέτησης. Συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος να μην μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με την Τουρκία. Αλλά για να συμβεί αυτό, προκλήσεις, αχρείαστες προκλήσεις, προσβλητική ρητορική κατά της Ελλάδας, ανοιχτή αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών μας, όλα αυτά είναι απολύτως απαράδεκτες ενέργειες που πρέπει να σταματήσουν αμέσως», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Επιπρόσθετα είπε πως οι δύο χώρες έχουν κοινό συμφέρον όσον αφορά τη συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης, επειδή βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Και πιστεύω ότι πρέπει πάντα να καταδικάζουμε τα κράτη που εργαλειοποιούν ανοιχτά τους μετανάστες για να αποκτήσουν γεωπολιτική επιρροή», σημείωσε.

Αναφερομενος στο κόστος ζωής και ειδικότερα στο υψηλό κόστος της ενέργειας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως όλες οι κυβερνήσεις παλεύουν με αυτό το πρόβλημα και κατανοούν το βάρος που επωμίζονται οι πολίτες.

«Δεν υπάρχουν ποτέ εύκολες λύσεις σε αυτά τα πολύπλοκα προβλήματα. Και πιστεύω ότι σε όλες τις χώρες αντιμετωπίζουμε λαϊκιστικές αντιπολιτεύσεις που υπόσχονται τα πάντα στους ψηφοφόρους, χωρίς να κατανοούν ότι αν οι λύσεις ήταν τόσο εύκολες θα είχαν ήδη εφαρμοστεί. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα -όπως και η Εσθονία- στηρίζει συστηματικά επιχειρήσεις και νοικοκυριά προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις του υψηλού κόστους της ενέργειας. Χρειαζόμαστε όμως μια ευρωπαϊκή λύση. Το έχουμε συζητήσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Έχει έρθει η ώρα για τους Υπουργούς μας να καταλήξουν σε μία συμφωνία προκειμένου να επιβληθεί ένα πλαφόν στις ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου, το οποίο θα μας επιτρέψει να έχουμε μεγαλύτερη προβλεψιμότητα σε ό,τι αφορά τις μακροπρόθεσμες ενεργειακές πολιτικές μας. Και, φυσικά, μιλώντας για μακροπρόθεσμες ενεργειακές πολιτικές, η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σε λίγες ημέρες θα είμαστε στη σύνοδο COP27 και θα συζητήσουμε για το πόσο σημαντική είναι η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όχι μόνο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για γεωπολιτικούς λόγους.

Αν θέλουμε να απεξαρτηθούμε από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, πρέπει βραχυπρόθεσμα να διασφαλίσουμε την προμήθεια φυσικού αερίου από άλλες πηγές. Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος όσον αφορά την κατασκευή υποδομών για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), για τον εφοδιασμό όχι μόνο της χώρας μας αλλά και ολόκληρης της περιοχής, και φυσικά σε ό,τι αφορά την άμεση προώθηση μιας πολύ ταχύτερης διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε πηγές ενέργειας που κανείς δεν θα μπορεί ποτέ να μας στερήσει», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις