Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Μήνυση από Ζωή Κωνσταντοπούλου για τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική

Μήνυση από Ζωή Κωνσταντοπούλου για τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική

Μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας κατέθεσε η επικεφαλής της «Πλεύσης ελευθερίας» Ζωή Κωσταντοπούλου μαζί με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της κίνησης Διαμαντή Καραναστάση για τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018.

Κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς, την οποία η κυρία Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε «ολοκαύτωμα σε καιρό ειρήνης», επισημαίνεται στη μηνυτήρια αναφορά πως υπήρξαν συγκεκριμένες παραλείψεις της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνα, καθώς και της ηγεσίας της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.

Ειδικότερα, κατά δήλωση της κυρίας Κωνσταντοπούλου η μηνυτήρια αναφορά στρέφεται κατά κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών προσώπων καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων των οποίων πράξεις και παραλήψεις συνδέονται αιτιωδώς με το θάνατο δεκάδων πολιτών κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Ολοκαύτωμα σε καιρό ειρήνης»

Συγκεκριμένα στην 17 σελίδων μήνυση αναφέρεται πως :«στους θανάτους αυτούς, στους βαρείς τραυματισμούς και στον κίνδυνο ζωής συντέλεσε με τρόπο καθοριστικό σειρά πράξεων και παραλήψεων της κυβέρνησης, της περιφέρειας Αττικής αλλά και του Δήμου Μαραθώνα, της ηγεσίας της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, κατα παράβαση των υπηρεσιακών και θεσμικών τους καθηκόντων, με πλήρη επίγνωση του κινδύνου απώλειας ανθρωπίνων ζώων και με την κυνική αποδοχή πραγμάτωσης αυτού του κινδύνου».

Επίσης στη μήνυση περιγράφεται μία σειρά αξιοποίνων κακουργηματικών πράξεων όπως ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή και έκθεση κατά συρροή από την οποία επήλθε θάνατος ή βαριά βλάβη της υγείας.

«Παρά τον υψηλό βαθμό κινδύνου, που ήταν γνωστός ακόμη και στον Πρωθυπουργό , οι συναρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες ήταν εντελώς ανέτοιμοι και εκτός μάχης» αναφέρει. Επίσης προσθέτει ότι «Το παράπονο των επιζώντων όλων των ηλικιών ήταν « Δεν μας είπε κανείς τίποτα, δεν χτύπησε η καμπάνα δεν ακούσαμε μια σειρήνα…».

Η αναφορά της κ. Κωνσταντοπούλου αναμένεται να συσχετιστεί στη μεγάλη έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Η προκαταρκτική εξέταση συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς.

Μακραίνει η λίστα των θυμάτων από τις πυρκαγιές

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κατάλογος των μαρτύρων διευρύνεται κάθε ημέρα καθώς πρόσωπα που εξετάζονται φέρονται να δίνουν συγκεκριμένα ονόματα και στοιχεία που βοηθούν ουσιωδώς στην αναζήτησή ποινικών ευθυνών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να έχουν διαβιβαστεί στην Εισαγγελία οι επικοινωνίες που έχουν καταγράφει μεταξύ των εμπλεκομένων πριν και μετά την καταστροφή προκειμένου να τεθούν υπόψη του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα που συνδράμει τους εισαγγελικούς λειτουργούς στην έρευνα.

Χρήσιμα συμπεράσματα φέρεται να απεκόμισαν από την αυτοψία που πραγματοποίησαν την προηγούμενη Παρασκευή για 6 και πλέον ώρες οι εισαγγελείς παρουσία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου στην καμμένη περιοχή.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις