Πολιτική

Μηταράκης: Εκκρεμούν πάνω από 400.000 συνταξιοδοτικά δικαιώματα

Ισχυρό είναι το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα διαβεβαίωσε ο Νότης Μηταράκης σημειώνοντας πως θα υπάρξει ζήτηση στις επόμενες γενιές σχετικά με την ασφαλιστική κάλυψή τους.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Μηταράκης μιλώντας στο ΣΚΑΙ, “αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε, αυτήν τη στιγμή, είναι η διαμόρφωση ενός μοντέλου το οποίο θα ακολουθεί τα πρότυπα των βέλτιστων διεθνών πρακτικών, τα οποία εφαρμόζονται ήδη σε πολλές προηγμένες δυτικές χώρες».

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης, αναλύοντας το νέο ασφαλιστικό σύστημα, εξήγησε ότι αυτό θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες. Όπως διευκρίνισε, «ο πρώτος πυλώνας θα αποτελείται από την κύρια σύνταξη, η οποία θα παραμείνει δημόσια, υποχρεωτική και διανεμητική, με αποκλειστικό πάροχο τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Ο δεύτερος πυλώνας θα αφορά στη νέα επικουρική σύνταξη, η οποία θα εφαρμοστεί αποκλειστικά στους εργαζόμενους που θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2021. Με τη νέα επικουρική, θα δημιουργηθούν ατομικοί λογαριασμοί με εισφορές τόσο από τους εργοδότες όσο και από τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα “αυγατίζουν” κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου των ασφαλισμένων. Στο τέλος, η σύνταξη θα εξαρτάται από το ύψος αυτού του ατομικού λογαριασμού».

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συμπλήρωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν θα επηρεάζεται από τους δύο βασικούς παράγοντες που σήμερα επηρεάζουν το συνταξιοδοτικό, δηλαδή το δημοσιονομικό, «που γνωρίσαμε πολύ καλά τα τελευταία χρόνια των μνημονίων και το δημογραφικό, που αφορά άμεσα τη χώρα μας, αναλογιζόμενοι τις προβλέψεις για μείωση του πληθυσμού τα επόμενα χρόνια».

Ως προς το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, ο κ. Μηταράκης τόνισε: «Η ενοποίηση του ΕΦΚΑ πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά μόνο στα χαρτιά, καθώς η πραγματική ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων δεν υλοποιήθηκε ποτέ, όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες μεταξύ τους να προσπαθούν να συνεννοηθούν διά αλληλογραφίας. Σταθερός στόχος του υπουργείου παραμένει από το καλοκαίρι του 2020 να έχουμε περάσει στην ψηφιακή σύνταξη, με την ολοκλήρωση του σχεδίου “Άτλας”, για το 1/3 των συντάξεων, όπου η έκδοση πλέον θα είναι αυτοματοποιημένη. Αυτήν τη στιγμή, εκκρεμούν πάνω από 400.000 συνταξιοδοτικά δικαιώματα».

Τέλος ως προς το ζήτημα των αναδρομικών, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως είναι δεδομένο ότι σε μία ευνομούμενη χώρα δεν τίθεται κανένα ζήτημα σχετικά με το αν η εκτελεστική εξουσία θα συμμορφωθεί με αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, ενώ το τελικό ποσό της καταβολής των αναδρομικών συντάξεων θα καθορίσει και το χρόνο που αυτές θα καταβληθούν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όταν ορισμένοι οραματίζονται επιστροφή στο καταστροφικό 2015, η ΝΔ σχεδιάζει το ελπιδοφόρο 2030
«Η Ιστορία μπορεί να μην επαναλαμβάνεται, αλλά τιμωρεί όποιους την ξεχνούν. Ειδικά όταν οι αρχιτέκτονες της χρεοκοπίας ζητούν να τους εμπιστευτούν ξανά» τόνισε ο πρωθυπουργός στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη
100
Αλέξης Τσίπρας: Eπιβολή πατριωτικής εισφοράς στα υπέρμετρα κέρδη των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων
«Είναι δύσκολο να γίνουν όλα αυτά; Όσο δύσκολο είναι να έχεις το θάρρος να συγκρουστείς με τα συμφέροντα και την ευθύνη να στηρίξεις την κοινωνία» λέει ο πρώην πρωθυπουργός σε βίντεό του στα social media
Αλέξης Τσίπρας, 11ο Φόρουμ των Δελφών
27
Η Μαρία Καρυστιανού και επίσημα στην ηγεσία του Ανεξάρτητου Κινήματος Πολιτών – Μέσα στον Μάιο η παρουσίαση του νέου κόμματος
«Δεν είμαστε απλώς μια ομάδα, είμαστε μία μεγάλη οικογένεια που μεγαλώνει συνεχώς, επειδή την ενώνει η αλήθεια και η αγάπη για το δίκαιο», υπογραμμίζει η Μαρία Καρυστιανού
Μαρία Καρυστιανού 51