Σάββατο, 4 Μαΐ
18oC Αθήνα

Μηταράκης: Κλείνουμε 60 δομές μεταναστών – Μειώσαμε δραστικά τις ροές

Σέρρες
Intime Αρχείο

Την πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει 60 δομές μέσα στο 2020 εξέφρασε ο Νότης Μηταράκης στη Βουλή. Παράλληλα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι ροές προσφύγων και μεταναστών μειώθηκαν σε σχέση με πέρυσι κατά 97% τον Απρίλιο και κατά 91% τον Μάιο.

Σάμος και Μαλακάσα οι πρώτες κλειστές δομές και στόχος να κλείσουν 60 άλλες δομές στην ηπειρωτική χώρα , ανέφερε ο Νότης Μηταράκης στη Βουλή ενώ απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση της Ελληνικής Λύσης για τον έλεγχοι των ΜΚΟ ανέφερε πως σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που είχε παραδώσει “τα κλειδιά” στα χέρια ΜΚΟ, οι οποίες διαχειρίζονταν ευρωπαϊκά κονδύλια με τα οποία: προσελάμβαναν υπαλληλικό προσωπικό – χιλιάδες μετακλητούς – με διαδικασίες, για τις οποίες το κράτος είχε παντελή άγνοια, με μισθούς μεγαλύτερους του Δημοσίου, ενώ πραγματοποιούσαν προμήθειες με έναν απόρρητο τρόπο ως προς το Δημόσιο και ουσιαστικά είχε ιδιωτικοποιήσει τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος αποφεύγοντας την ύπαρξη μηχανισμών ελέγχου. Σήμερα, η κυβέρνηση ανακτά τον ελέγχο των δομών και σηματοδοτεί την ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας μας.

Ο υπουργός Νότης Μηταράκης αναφορικά με την φύλαξη των συνόρων ανέφερε πως αυτή αναβαθμίστηκε και είναι εμφανείς σε όλους. “Οι αφίξεις του Απριλίου μειώθηκαν κατά 97% και Μαΐου κατά 91% σε σχέση με το 2019 και καταφέραμε να αντιστρέψουμε την τάση των ροών, με μείωση αφίξεων 34% στη χώρα μας, από 1 Ιανουαρίου 2020”, σημείωσε.

Παράλληλα επιταχύνθηκε η διαδικασία ασύλου και εφαρμόζουμε τη διαδικασία αποχώρησης από τις δομές πρώτης υποδοχής, όσων δεν δικαιούνται πλέον την παραμονή τους σε αυτές. Όπως δηλαδή προβλέπει ο νόμος

Αναφορικά με το στρατηγικό μεταναστευτικό σχέδιο της κυβέρνησης, ο υπουργός σημείωσε ότι με την εφαρμοζόμενη πολιτική η αποσυμφόρηση των νησιών μας είναι πλέον πραγματικότητα. Οι διαμένοντες στα ΚΥΤ των νησιών έχουν μειωθεί κατά 16% από την αρχή του έτους. Συνολικά 13.728 άτομα έχουν μεταφερθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020 από τα νησιά προς την ενδοχώρα. Ενώ έχουν απορροφηθεί οι αυξημένες ροές του πρώτου διμήνου. Σήμερα στα ΚΥΤ των νησιών, ανέφερε ο Νότης Μηταράκης βρίσκονται 32.247 άτομα από 38.423 που ήταν αρχές Ιανουαρίου. 

Μηταράκης: Κλείνουν 60 δομές μεταναστών

Ως δεύτερο στόχο ο κ. Μηταράκης έθεσε τις λιγότερες δομές, θέλουμε να κλείσουμε 60 δομές μέσα στη χρονιά και να εφαρμόσουμε το όριο του 1% στους αιτούντες άσυλο, όχι απλώς σε επίπεδο περιφέρειας, αλλά περιφερειακής ενότητας.

Αναφορικά με τους διαγωνισμούς για τις δομές και την φιλοξενία, ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση από την αρχή επιζήτησε την διαφάνεια και σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που προχωρούσε σε απευθείας αναθέσει επικαλούμενη την έκτακτη ανάγκη εμείς. “Στόχος μας να έχουμε διαμορφώσει από φέτος τις συμφωνίες – πλαίσιο, η οποίες υιοθετούν τις βέλτιστες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ήδη έχουμε υπογράψει την προκήρυξη της πρώτης συμφωνίας πλαίσιο, διάρκειας τεσσάρων ετών, για τη διαφύλαξη υγιεινής και καθαριότητας, στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου, ύψους 6,3 εκ. €. Στο πλαίσιο αυτό, επανεξετάσαμε την εν εξελίξει διαγωνιστική διαδικασία για τις μεταφορές διαμενόντων από τα νησιά στην ενδοχώρα καθώς και συμβάσεις διερμηνείας”.

Ειδικότερα – συνέχισε ο υπουργός – ο διαγωνισμός μετακινήσεων επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2019, προέβλεπε τη μεταφορά 10.000 ατόμων με κόστος 2,2 εκ. €, ενώ εμείς με νέο διαγωνισμό το Μάιο εξασφαλίσαμε 30.000 μετακινήσεις με κόστος 2,4 εκ. €. Ουσιαστικά με τα ίδια χρήματα πετυχαίνουμε μεταφορά τριπλάσιου αριθμού ατόμων δηλαδή 67% εξοικονόμηση κατ’ άτομο.

Στις συμβάσεις διερμηνείας, μετά από 1,5 χρόνο διαδικασίας ολοκληρώσαμε το διαγωνισμό και ξεκινούμε άμεσα την παροχή των υπηρεσιών, κατέληξε ο Νότης Μηταράκης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις