Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Μηταράκης: “Παγώνουν” οι επιτάξεις στα νησιά

Μηταράκης: “Παγώνουν” οι επιτάξεις στα νησιά

Μέσα από την κρατική τηλεόραση η… “βόμβα” Μηταράκη για το μεταναστευτικό. Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου: Ζήτησα “πάγωμα” επιτάξεων και της ΠΝΠ για διάλογο από μηδενική βάση.

Το “πάγωμα” των επιτάξεων ακινήτων τουλάχιστον έως την Παρασκευή ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης. Στόχος να καμφθούν οι αντιδράσεις και να ξεκινήσει νέος διάλογος με τους νησιώτες.

Η ανακοίνωση του Νότη Μηταράκη για τις επιτάξεις, που έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους νησιώτες, έγινε μέσω της ΕΡΤ, όπου μίλησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής το πρωί της Δευτέρας (17.02.2020).

Click4more Επιχείρηση «γαλάζιας» πειθούς για το μεταναστευτικό – Οι επτά προτεραιότητες της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την επίταξη ακινήτων στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, ώστε εκεί να δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα για πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτό όμως προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από τους νησιώτες, οι οποίοι και διέκοψαν κάθε διάλογο με την κυβέρνηση.

Για να τους πείσει ο Νότης Μηταράκης να καθίσουν ξανά στο τραπέζι του διαλόγου, κατά την παρουσία του στην ΕΡΤ, ανακοίνωσε ότι “παγώνουν” οι επιτάξεις για σχεδόν μια εβδομάδα προκειμένου να… ηρεμήσουν τα πνεύματα και να πειστούν οι νησιώτες να επιστρέψουν στο διάλογο.

“Βάζουμε τις επιτάξεις στο ψυγείο, προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος”, τόνισε ο Νότης Μητατάκης στην εκπομπή της ΕΡΤ “Από τις 6” και σε συζήτηση που είχε με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, κάλεσε κάτοικους και φορείς να συνεργαστούν για να ξεκινήσει ο διάλογος. «Δώστε μας εναλλακτικές», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, προέχει η ασφάλεια των νησιών, γι’ αυτό δεν μπορεί να καθυστερήσει η δημιουργία των κλειστών ελεγχόμενων κέντρων. Ο Νότης Μηταράκης επανέλαβε ότι οι ανοιχτές δομές στη Μόρια, στη ΒΙΑΛ και στο Βαθύ θα κλείσουν και ζήτησε να πέσουν οι τόνοι και η αντιπαράθεση.

Ο Νότης Μηταράκης, επανέλαβε ότι η επίταξη δεν είναι τίποτε άλλο από μια ενοικίαση των συγκεκριμένων χώρων για τρία χρόνια. Παράλληλα, κάλεσε τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου να συναντηθούν είτε την Παρασκευή είτε το Σάββατο, όταν θα γυρίσει από το Βερολίνο, όπου την Πέμπτη θα συναντήσει τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ.

Μετά τη δήλωση Μηταράκη, μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα του ΑΝΤ1, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, τόνισε πως πρότεινε τον υπουργό να “παγώσει” τις επιτάξεις και την ΠΝΠ για να συζητήσουν από μηδενική βάση κι αυτό έγινε αποδεκτό. “Από σήμερα παγώνουν αυτά τα δυο θέματα γιατί είπα ότι μπορούμε να σας προτείνουμε μια πιο έξυπνη λύση για τη χώρα”, τόνισε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

Από την πλευρά του, μιλώντας νωρίτερα στην ίδια εκπομπή, ο Γιώργος Κολλάρος, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου και του Δημοτικού Συμβουλίου, τόνισε ότι θα προσφύγουν στο ΣτΕ για να σταματήσει η επίταξη των ακινήτων ώστε να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα για μετανάστες.

Μηταράκης: Δομές και στην ενδοχώρα

Υπενθυμίζεται πως χθες, ο Νότης Μηταράκης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενημέρωσαν κομματικά στελέχη της ΝΔ για το μεταναστευτικό.

Απαντώντας πάντως σε ερωτήματα των στελεχών της ΝΔ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ξεκαθάρισε ότι δρομολογείται και η κατασκευή 20.000 θέσεων σε δομές στην ενδοχώρα για την αποσυμφόρηση των νησιών, με τα κέντρα – όπως και στα νησιά – να είναι μακριά από τον αστικό ιστό. Έδωσε δε πολλές απαντήσεις για το ζήτημα και τον τρόπο με τον οποίο θα επιλεγούν οι περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα, δεδομένου πως ήδη κάποιες φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ ξεκαθάρισε ότι ισχύει στο ακέραιο ο κανόνας του 1% του συνολικού πληθυσμού ανά περιφέρεια.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις